- Szerkesztve
Nem is kérdés, csak beleszaladtam.
Szóval 2db routerem van együtt mesh rendszerben. Viszonylag ritkán jönnek rájuk frissítések, mint a routerekre általában, de legalább jönnek, és ez nagyon pozitív dolog. Kézi frissítésen vannak, pár havonta megnézem, van-e valami.
Néhány napja jelezték is a routerek, hogy van, úgy megörültem neki, hogy rá is nyomtam, hajrá. Nem néztem mikor adták ki, nem csináltam beállítás mentést. Mentségemre szól, hogy mindig a router saját felületén frissítek és ott nem is írja ki a dátumot, csak hogy van új, ill. mi a száma. Szépen lefutott, lettek új menüpontok és mintha a navigálás, mentés is gyorsabb lett volna a belső oldalakon, minden OK, másnapra el is felejtettem.
1-2 nap múlva reggel nem volt wifis net. Semmi gond, nagy ritkán a szolgáltatói is csinál ilyet, kibekapcs minden és megjött. Majd 2 nap múlva megint (ekkor észrevettem, hogy kábelen sincs). Újabb 1-2 nap múlva kábelen semmi, miközben az egyik TV-n 5GHz wifin gondtalanul megy a stream úgy, hogy sehol máshol nem megy semmi (telefon wifin sem) és a napnak azon szakában az 5GHz tiltva van ( ne menjen feleslegesen).
Ekkor leesett, hogy frissítettem. Király, most vagy az nem OK, vagy a beállítások okoznak valamit az új firmware-n.
Némi machinériával, visszatehető a régebbi (gyári firmware és segédszoftver letölt, router hardware reset, lapiról közvetlenül kábelen föltesz, mindent újra beállít). Nem olyan nagy történet, szerintem egy óra alatt megvan.
Ez azonban nem célom, mert az már 2 éves és az új szoftver leírása szerint tetemes mennyiségű javítás (biztonsági, működési) van benne. Lehet, hogy az update nagyon friss volt, felrakás előtt pár nappal jött ki, de az is lehet csak az én régiből átvett beállításaimat nem szerette.
A hatékonyság kedvéért, kiszedtem a wifi időszakos tiltásait, ill. beállítottam egy automata újraindítási ciklust. Ha ez így ok, akkor leveszem az újraindítást. Ha úgy is megy minden, akkor vissza a tiltás és meglátjuk.
Szóval, frissítés előtt nézzük meg mikor jött ki az update és csináljunk mentést.