KiralyMarta
Akár egy sima
df -h
is megmutatja, hogy az SSD-ről becsatolt partíció-e a /home-od.

KiralyMarta Még egy kérdés kitörölhetem a kérdéses könyvtárat? /mnt/2417..... a /mnt- ből

De, ha már inaktiváltad és az a kérdés, hogy az amúgy üres 2417... nevű könyvtátat törölheted-e az /mnt-ből, akkor a válasz:
Szerintem igen, rendszergazdai jog persze kell hozzá.

csuhas32
    fstab

> marta@HP-marta:~$ cat /etc/fstab

> # /etc/fstab: static file system information.
    > #

> # Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
    > # device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
    > # that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
    > #
    > # <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
    > # / was on /dev/nvme0n1p2 during installation
    > UUID=a6638ed2-ce9c-4bba-8c60-cf400ef0a895 /               ext4    errors=remount-ro 0       1
    > # /boot/efi was on /dev/nvme0n1p1 during installation
    > UUID=B913-8B35  /boot/efi       vfat    umask=0077      0       1
    > /swapfile                                 none            swap    sw              0       0
    > #/dev/disk/by-uuid/24170693-890b-4ea4-9362-7ea4b0d2ac01 /mnt/24170693-890b-4ea4-9362-7ea4b0d2ac01 auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
    > UUID=9978dba7-dd72-4692-938e-c867b0761963	/home	ext4	defaults	02

Egyébként biztos nem ez csatolja mert mielőtt jó lett volna a rendszer már #megjegyzésbe tettem és így indítottam újra a rendszert.
    A df -h

> marta@HP-marta:~$ df -h
    > Fájlrendszer   Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
    > tmpfs           736M  3,8M  733M   1% /run
    > /dev/nvme0n1p2  457G   84G  350G  20% /
    > tmpfs           3,6G   33M  3,6G   1% /dev/shm
    > tmpfs           5,0M  4,0K  5,0M   1% /run/lock
    > /dev/nvme0n1p1  511M  6,1M  505M   2% /boot/efi
    > /dev/sda1       469G   57G  388G  13% /home
    > tmpfs           736M  184K  736M   1% /run/user/1000

egyébként csak szépséghiba gondolom
    rossz jelet nyomogattam </> helyett a "
    Köszönöm

KiralyMarta

Ha amúgy megvan minden az új home alatt, akkor szerintem mehet.
      (Csak nehogy a Kukába kerüljön! Ha rendszergazdai joggal indított fájlkezelővel törlöd, akkor Shift+Delete-tel szanáld. Én amúgy terminálból a
      sudo rm -rf /home.orig
      -gal próbálnám. Végleg törli, ezt tessék előtte átgondolni!

csuhas32
      Alakulgat a dolog. A gépet valamikor windows-szal 256 G-vel vettem. Még minden 256G gép kicsi volt, féltem hogy minden telepített dolog a /home könyvtárba kerül ezért szerettem volna ezt külön és nagyobbat. Majd telerakom.
      A gyökér marad kényelmes.
      Ha rendszergazdai joggal indított fájlkezelővel egy itten beszélgetésen írtam, hogy a nautilust sudo-val indítom de vita kerekedett jó vagy se. Vagy MC. De jó a parancs sor is. Bőszen dosoztam a 90-es év elején és nem akartam áttérni a win-re. Csak ezt meg kell újra tanulni.

KiralyMarta A tapasztalatom az, hogy rendszerpartíciónak 48..64GB elég, sőt kevesebb is elég lehet.A home könyvtárban gyűlnek az adataid, amik nem kisebbek, mintha Wint használnál, szóval oda érdemes odaszánni a helyet.
        A grafikus desktop (szerű) gépeimen a rendszerpartíció mérete egységesen 48GB, ez mindenhol elég nálunk. Az a win volt, ami minden határon túl csak nő, és hízik, és nő, és 180+GB-ot el tud foglalni csak a winsxs könyvtára. Szerintem csinálj kisebb rendszerpartíciót, esetleg kettőt mindjárt! Az egyiken a belakott, napi használatú rendszer, a másikon a "játszós", barkács rendszer lehetne. Egyiknek sem kell több 64GB-nál, erre mernék nagy tétben fogadni 🙂

KiralyMarta
          Ha jól emlékszem, a Nautilus megnyitása után Ctrl+L, majd beírni oda felülre:
          admin:///
          Valami ilyesmi.
          De talán a nautilus-admin csomag telepítése is megoldást hozhat.
          Az mc-nél a sudo mc teljesen szabályos.

klt
            Ezt most biztos nem bolygatom, de van a másik gép (amin sehogy se tudtam megbízhatóan m.2-re tenni a rendszert most SSD-n van) ezen megcsinálom amit mondasz már a telepítésnél. Köszönöm.

Ennyivel később: 15 nap