KiralyMarta
Akár egy sima
df -h
is megmutatja, hogy az SSD-ről becsatolt partíció-e a /home-od.
[Megoldva] Home könyvtár áthelyezés
- Szerkesztve
KiralyMarta Még egy kérdés kitörölhetem a kérdéses könyvtárat? /mnt/2417..... a /mnt- ből
De, ha már inaktiváltad és az a kérdés, hogy az amúgy üres 2417... nevű könyvtátat törölheted-e az /mnt-ből, akkor a válasz:
Szerintem igen, rendszergazdai jog persze kell hozzá.
- Szerkesztve
csuhas32
fstab
> marta@HP-marta:~$ cat /etc/fstab
> # /etc/fstab: static file system information.
> #
> # Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
> # device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
> # that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
> #
> # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
> # / was on /dev/nvme0n1p2 during installation
> UUID=a6638ed2-ce9c-4bba-8c60-cf400ef0a895 / ext4 errors=remount-ro 0 1
> # /boot/efi was on /dev/nvme0n1p1 during installation
> UUID=B913-8B35 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
> /swapfile none swap sw 0 0
> #/dev/disk/by-uuid/24170693-890b-4ea4-9362-7ea4b0d2ac01 /mnt/24170693-890b-4ea4-9362-7ea4b0d2ac01 auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
> UUID=9978dba7-dd72-4692-938e-c867b0761963 /home ext4 defaults 02
Egyébként biztos nem ez csatolja mert mielőtt jó lett volna a rendszer már #megjegyzésbe tettem és így indítottam újra a rendszert.
A df -h
> marta@HP-marta:~$ df -h
> Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
> tmpfs 736M 3,8M 733M 1% /run
> /dev/nvme0n1p2 457G 84G 350G 20% /
> tmpfs 3,6G 33M 3,6G 1% /dev/shm
> tmpfs 5,0M 4,0K 5,0M 1% /run/lock
> /dev/nvme0n1p1 511M 6,1M 505M 2% /boot/efi
> /dev/sda1 469G 57G 388G 13% /home
> tmpfs 736M 184K 736M 1% /run/user/1000
egyébként csak szépséghiba gondolom
rossz jelet nyomogattam </> helyett a "
Köszönöm
KiralyMarta
Most a lemezhasználatot nézve inkább a /home.origot tőrőlném
Ha amúgy megvan minden az új home alatt, akkor szerintem mehet.
(Csak nehogy a Kukába kerüljön! Ha rendszergazdai joggal indított fájlkezelővel törlöd, akkor Shift+Delete-tel szanáld. Én amúgy terminálból a
sudo rm -rf /home.orig
-gal próbálnám. Végleg törli, ezt tessék előtte átgondolni!
KiralyMarta
457G /
469G /home
Ekkora rendszerpartíciót ritkán lát az ember, pláne, ha van mellette külön home is.
csuhas32
Alakulgat a dolog. A gépet valamikor windows-szal 256 G-vel vettem. Még minden 256G gép kicsi volt, féltem hogy minden telepített dolog a /home könyvtárba kerül ezért szerettem volna ezt külön és nagyobbat. Majd telerakom.
A gyökér marad kényelmes.
Ha rendszergazdai joggal indított fájlkezelővel egy itten beszélgetésen írtam, hogy a nautilust sudo-val indítom de vita kerekedett jó vagy se. Vagy MC. De jó a parancs sor is. Bőszen dosoztam a 90-es év elején és nem akartam áttérni a win-re. Csak ezt meg kell újra tanulni.
KiralyMarta A tapasztalatom az, hogy rendszerpartíciónak 48..64GB elég, sőt kevesebb is elég lehet.A home könyvtárban gyűlnek az adataid, amik nem kisebbek, mintha Wint használnál, szóval oda érdemes odaszánni a helyet.
A grafikus desktop (szerű) gépeimen a rendszerpartíció mérete egységesen 48GB, ez mindenhol elég nálunk. Az a win volt, ami minden határon túl csak nő, és hízik, és nő, és 180+GB-ot el tud foglalni csak a winsxs könyvtára. Szerintem csinálj kisebb rendszerpartíciót, esetleg kettőt mindjárt! Az egyiken a belakott, napi használatú rendszer, a másikon a "játszós", barkács rendszer lehetne. Egyiknek sem kell több 64GB-nál, erre mernék nagy tétben fogadni
- Szerkesztve
KiralyMarta
Ha jól emlékszem, a Nautilus megnyitása után Ctrl+L, majd beírni oda felülre:
admin:///
Valami ilyesmi.
De talán a nautilus-admin csomag telepítése is megoldást hozhat.
Az mc-nél a sudo mc teljesen szabályos.
klt
Ezt most biztos nem bolygatom, de van a másik gép (amin sehogy se tudtam megbízhatóan m.2-re tenni a rendszert most SSD-n van) ezen megcsinálom amit mondasz már a telepítésnél. Köszönöm.
csuhas32
Még nem töröltem de CTRL+L admin:/// működik. Köszönöm.