Üdvözöljük az ubuntu.hu oldalán

Itt megtalálhatja a rendszerrel, illetve a nyílt forráskódú alkalmazásokkal kapcsolatos információkat, érdekességeket. Csatlakozzon a beszélgetésekhez, blogoljon, segítse Ön is a közösséget. Jó fórumozást kívánunk!
BlogokLeírások, bemutatók

chatGPT KDE és terminál integráció

A következő leírásban az igen nagy népszerűségnek örvendő chatGPT-t integráljuk KDE asztali környezetbe, illetve terminálba.
KDE plasma hozzáadása rendkívül egyszerű. Szerkesztő módban, új plasmoid hozzáadását kell választani, és megkeresni a chatgpt plasmoidot, majd telepíteni. Ezek után kihúzhatjuk a panelra, és kész is.

A terminálos integráció sem bonyolult, ezt a python csomagtelepítővel kell elvégezni:

sudo pip install shell-gpt

(Akinek nincs fent python, illetve a pip, azt telepíteni kell előtte a saját oprendszere szerint)
Installáció után, be kell állítanunk az API kulcsunkat a következő módon:

nano .config/shell_gpt/.sgptrc

Itt hozzá kell adni egy OPENAI_API_KEY kulcsot, és egyenlőségjel után beírni a saját kulcsunkat, amit a chatGPT weboldalán tudunk magunknak létrehozni.

És hogy mire is jó ez? Mivel a chatGPT egy nyelvi modell, így "megérti" amit kérünk tőle, és jó esetben egészen használható, vagy jó kiindulási alapot adó válaszokat generál. Természetesen nem atombiztos, néha ír valótlan állításokat is, de tapasztalatom szerimt, egy pontosan megfogalmazott kérésre általánosságban jó válaszokat ír. Érdemesebb angolul feltenni a kéréseket, azokra pontosabb válaszok jönnek.

Részletes leírás itt:
https://github.com/TheR1D/shell_gpt

Lehet parancsokat generálni (és futtatni is), tud kódot létrehozni és mivel terminálban fut, így a visszatérő infókat akár egyből fájlba is lehet iratni. De akár logokat elemeztethetünk vele, vagy regex generálásra, adatbázis optimalizálásra is felhasználhatjuk a javaslatait.

Hozzászólások (6)

A hozzászólások nem engedélyezettek ennél a cikknél

A következő leírásban az igen nagy népszerűségnek örvendő chatGPT-t integráljuk KDE asztali környezetbe, illetve terminálba.
KDE plasma hozzáadása rendkívül egyszerű. Szerkesztő módban, új plasmoid hozzáadását kell választani, és megkeresni a chatgpt plasmoidot, majd telepíteni. Ezek után kihúzhatjuk a panelra, és kész is.

A terminálos integráció sem bonyolult, ezt a python csomagtelepítővel kell elvégezni:

sudo pip install shell-gpt

(Akinek nincs fent python, illetve a pip, azt telepíteni kell előtte a saját oprendszere szerint)
Installáció után, be kell állítanunk az API kulcsunkat a következő módon:

nano .config/shell_gpt/.sgptrc

Itt hozzá kell adni egy OPENAI_API_KEY kulcsot, és egyenlőségjel után beírni a saját kulcsunkat, amit a chatGPT weboldalán tudunk magunknak létrehozni.

És hogy mire is jó ez? Mivel a chatGPT egy nyelvi modell, így "megérti" amit kérünk tőle, és jó esetben egészen használható, vagy jó kiindulási alapot adó válaszokat generál. Természetesen nem atombiztos, néha ír valótlan állításokat is, de tapasztalatom szerimt, egy pontosan megfogalmazott kérésre általánosságban jó válaszokat ír. Érdemesebb angolul feltenni a kéréseket, azokra pontosabb válaszok jönnek.

Részletes leírás itt:
https://github.com/TheR1D/shell_gpt

Lehet parancsokat generálni (és futtatni is), tud kódot létrehozni és mivel terminálban fut, így a visszatérő infókat akár egyből fájlba is lehet iratni. De akár logokat elemeztethetünk vele, vagy regex generálásra, adatbázis optimalizálásra is felhasználhatjuk a javaslatait.

Én nekem ez nagyon ellenséges terület. Egyrészt minek tanítgassak ingyen egy AI-t. Másrészt ajánlom mindenki figyelmébe aki laikus programozó, hogy a programozónak is egy feje van, két keze, tíz ujja, mégis hibázik. Megalkotsz egy rendszert, aminek az lenne a feladata, hogy leutánozza az idegrendszerünket. Egyelőre ez gyerekcipőben jár még. Szóval egy hibazó embersereg, legyárt hibás alkatrészeket. Gondolok itt a neural hálós cpukra. Az Intel firmware-t ad ki, mikor rájönnek mit csesztek el a procin. Azután a következő generációs prociknál ezt javítják, de más hiba meg ott marad. Hány száz millió tranzisztor is van mostanság egy prociban? Kb. annyi hibalehetőség is. Maga a javítás is tartalmazhat hibát. Ezek a dolgok az én fejemben össze szorzódnak, köbre emelkednek, stb. Egyszóval az esélye annak hogy emberi hiba miatt a megkreált AI totális faszságot nyom vissza igen nagy. Most csak arról beszélek, hogy nincs is feltöltve alap tudással, pusztán a szerkezete miatt. Nagyon sok prpgramot láttam már, a leg egyszerűbbektől a végletekig elmenőkig mind hibás. Állandóan. Szóval nem értem azokat akik ebbe ölik az életüket? A junior kollégám egyik feladatát a chatgpt-re bízta. Aztán csodálkozott hogy minden szar. Olyan kódot kreált a robot, ami eleve önmagában hibás. Kérdezett tőle egyet s mást Web programozással kapcsolatban és bevitte a robot a málnásba rendesen. Haszontalan dolog. És veszélyes ha netán le akar minket utánozni és kedve támad mondjuk meghackkelni pár vízi erőmű gátrendszerét hogy ússzunk egy jót ha szeretjük a vizet... Nem hiszem hogy csipáznák a vízügynél ha chatgptcske hobbiból iridium rendszer kódokat próbálna megfejtegetni, meg küldözgetni. Kíváncsi lennék ezt hogy adod be neki, hogy nem szabad. Elvered a seggét? Szobafogság? Ja van megoldás, nem pont úgy fog működni a neutrális háló mint a miénk... Aha, kösz nem! Nem akarom megélni mikor egy ilyen technológiai áttörés vagy mi balul sül el. Vagy majd helyettem asztaloskodik. Esetleg üríti a kukát. Neagyisten pelust cserél. Vagy megdorgálja a gyerekeket a tanteremben... Szerintem nem kellene ezteket a fajta projektrket sehova se integrálni a mindennapi életben. Laborba ok. Dr amúgy nagyon nem. Pontosan a mi hibáinak miatt nem.

bartaszili Én úgy vagyok vele, hogy a helyén kell kezelni ezt az egészet. Nem arra való, hogy megoldjon komplex feladatokat, de kisebb részfeladatok megoldására tökéletes lehet. Volt már pár olyan eset, hogy benne voltunk a málnásba, aztán adott egy olyan ötletet, hogy 10 perc után már frankó volt a kód.

hepaly
      Nekem a legfobb bajom, hogy a laikusok ezt a bigyot egbol jott super inteligens segitsegnek latjak. Bekajalnak tole mindent. A media johogy ima konyvet nem reklamoz mar a chatgptrol. Volt az IBM-nek a chatelos AI, ami megkattant es zsidozott meg hitlerezett. Mert a sok dilino faszsagbol igy beszelt egymassal a neten, hat frankon eltanulta o is. Kirakom a netre ezt a valamit, 2000 hulyegyerek fogja tanitgatni azonnal bomba programozasra. A sajat weboldalukon az all, hogy ez csak annyit tud amit megtanult es ahogyan megtanulta. Szoval itt a kockazatok es mellekhatasok rovat nincs. Sajat felelossegre elhiheted amit kapsz valaszul. Volt szerencsem dolgozni tobb olyan vezeto cegnel, ahol X termekbol mi gyartottuk az abszolut csucsot a vilagon. A fonok gondolkodott, hogy minket robotokra cserelne. Nincs az az erzekelo, az a cifra lezeres jovobeli krealmany, ami az en szememet, fulemet, orromat, stb helyettesitene. En tudtam mikor kell a CNC-t megallitani es a szerszamokon cseret hajtani vegre. Mire azt megtanitom egy robotnak, mire programozo pityuek osszehangoljak a szenzorait... Az meg kb. 10-15 ev mire egyaltalan hasonlot tudni fog egy robot. De kivancsi leszek ra hogy varatlan helyzetekkel mit kezd majd? Mancikanak excelbe diagramot beilleszt... na jo, legyen. Felelmetes, hogy milyen bizalommal vannak ezirant tok laikusok. Ha olyan jol menne ez a dolog, akkor programozokra nincs tobbe szukseg. 15-20 oreg motoros megtanitja minden trukkre. Meg vagy ugyanennyi modern fazon. Kap vagy fel millio gyakorlati peldat majdnem mindenre egy adott programozoi nyelvbol, es mivel o egy gep, teszem azt a CIA honlapjat 450ms alatt nullarol lekodolja. Csak kozlod vele verbalisen nagyjabol mikre gondoltal es mar rofog a fullosan egyedi oldal hibtalan koddal. Ilyet tud mar?

https://pastebin.ubuntu.com/p/5PyyVN8BR3/

A végére összezavarodik. Jól indított. Nem igazán van erről a neten info. Kicsit gondolkodnia is kellene. Helyette tutorialokból idézget. Szóval nem tud gondolkodni. Ez egy újabb kereső program. Nem több.

bartaszili Persze hogy nem tud gondolkodni. Ez csak egy "sima" nyelvi modell felturbózva pár extrával. Én majd keresőt szeretnék belőle csinálni. Megeszi a termék palettát, tudja értelmezni melyik termék konkrétan mit tud, mik a paraméterei, aztán az ügyfél emberi nyelven kereshet. Ezekre szerintem tökéletes lehet "majd ha kiforrja magát".

Nem szenteltem neki különösebb figyelmet. Ez volt az első hogy én magam kipróbáltam. Kollégáim használják erre arra. Aszem manager félék kimutatások elemezgetésére. A YouTube orrba szájba dobálja a reklámokat róla hogy ezzel milyen frankó minden, mert lassan a cipőfűződet is szorosabbra köti mint te. Azt írja a ChatGPT honlapja hogy debuggingot tud. Na majd adok én neki kód mintát. Kíváncsi vagyok látja e a hibákat?

Ennyivel később: egy év