laszlo.a.toth@googlemail.com Innentől kezdve az a kérdés, hogy hogy érdemes használni. Pl. a System copy menü végzi el a tömörített archiválást, második futtatásra pedig az inkrementális mentést?
Az exclude az adattartalmat excludáljon vagy rejtett állományt?
Használni úgy érdemes, hogy megnyomod a Point operations (Pontműveletek) résznél a Create New (Új készítése) feliratú gombot. A visszaállítási pont készítésébe ilyenkor NEM veszi bele a felhasználói adatállományokat (Képek, Videók, Letöltések, Zenék tartalma, stb.) csak a rejtett felhasználói könyvtárakat és fájlokat (jellemzően beállítókönyvtárak és fájlok).
Az Exclude (Kivételek) résznél, annál ami most nálad be van jelölve [Exclude hidden user files and directories from restore point (Visszaállítási pontból kihagyandó rejtett felhasználói könyvtárak és fájlok)] az Excludable items (Kihagyható elek) oszlopból te ki is jelöltél néhányat az Exluded items (Kihagyott elemek) közé.
.cups .docker .FreeCad .grass7 .hplip .kube .sane .synaptic .wine .yED .zoom snap
Számomra nagy kérdés, hogy ennek egyáltalán van-e értelme, mekkora ezeknek a mérete, mennyivel csökkentik a visszaállítási pont méretét, illetve közben mennyire kockáztatják egy visszaállítás sikerességét.
Szerintem meglehet, hogy túlagyalod, túlretteged.
Én először csinálnék az alapértelmezett beállításokkal (ha jó sejtem, akkor az Excluded items mezőben nincs semmi) egy visszaállítási pontot. Ez ott lesz a
/media/laci/MyPassport/Systemback alatt egy S01... nevű könyvtárban. Megnézném, hogy ez mekkora, ha elfogadható a mérete, akkor jó ez így.
Ha túl nagy, akkor törölheted és készíthetsz egy másik pontot, úgy hogy valamit vagy valamiket ebből már kihagysz és utána megnézed, hogy érdemben változott-e a méret. (Illetve én úgy csinálnám, hogy belépek az S01... könyvárba, ott megkeresem a home-ot és azon belül a felhasználó(k) könyvtárát/könyvtárait és megnézném, hogy van-e bennük olyan rejtett állomány, aminek olyan nagy a mérete, hogy azt esetleg érdemes kivételnek jelölni.)
A Rendszermásolás-t (System copy) elindítva egy másik partícióra/lemezre másolhatod át a jelenleg futó rendszert a felhasználónév megtartásával. A Rendszertelepítés-t (System install) választva a jelenleg futó rendszert másolhatod át egy másik lemezre/partícióra új felhasználói adatok (Teljes név, felhasználónév, jelszó, számítógép neve) megadásával.
Ilyesmit akkor használ például az ember, ha a rendszert át akarja költöztetni a merevlemezről egy SSD-re.
Ezekkel most nincs dolgod, csakúgy mint a Live system create, System repair, System upgrade funkciókkal.
Szerinted én (mi) hogy vagyunk ezzel?
Az, hogy neked 35.7 GB-nyi adatod van a rendszerpartíciódon még nem jelent semmit. Az is lehet, hogy nincs külön partíción a home, ezért ekkora, vagy ugyan van külön home, de a rendszerpartíción van egy 16 GB-os swapfájl, vagy van a rendszeren egy csomó régi, már nem használt kernel.
Ha az utolsóként említett esetről van szó, akkor a felszaporodott felesleges kernelektől meg kellene szabadítani a rendszert, két jól működő elég, ha marad (ez átlalában a jelenleg is használt és az eggyel előtte lévő).
A többi mind olyan opció, amikor ugyan 35.7 GB-os a rendszerpartíciód foglaltsága, de az elkészült visszaállítási pont jóval kisebb lesz ennél.
Csinálj egy pontot és sok mindenre választ kapunk!