gytoth Mit vársz ettől a teszttől? Hogy fog ez előrébb vinni?

Feketedoboz vizsgálatot végzek. És igazad van. Valamely jelenségeket többféleképpen is meg lehet gyorsan, hatékonyan szüntetni.
Központilag javasolt egy új, erős, jól feltelepített gép megvásárlása. Diétás megoldásként gép fejlesztés és könnyű oprendszerek próbálgatása addig ameddig a megkívánt használhatóság létrejön.
Abban is igazad van, hogy az ok feltárása közel sem biztos, hogy megoldást is ad.

a mester Kimehetne mondjuk havat takarítani.
Közben sokat lehet filozofálni a világ alakulásán.

Gyerek koromban is divat volt a várakoztatás, sorban állatás. Ezt az időt már régóta inkább intellektualizálásra, mint bosszankodásra használom. Havas elfoglaltságra már nem igazán van lehetőségem. Legalábbis, itt Pécsett nem.

lala2 Ha egyszer megunom a Debian-t, Arch Linuxot veszek! 🙂

lala2 Köszönöm. Egy időben sokat tesztelgettem. Már egy ideje az izgat, hogy a Masinka elfogadható mértékben kielégítse az igényeimet.
      Vannak akik úgy gondolják, soha sincs vége a storynak. Hogy a halál is csak egy újabb fejezetet nyit az életben.
      https://www.youtube.com/watch?v=Qmes9HNXw_s

klt Ha egyszer

Folytattam a tesztet. A böngészőben pár lap volt nyitva és ment egy filmlejátszás a vídeáról. Emellett Mahjonggoztam.
      A Majongg beállt. A film lejátszás megállítására (nem a lap bezárására) a Mahjongg ismét használhatóvá vált. A lejátszás újraindításakor a Mahjongg újra beállt.
      Az előző helyzetet Te elemezted. Ha minden igaz, a processzor teljesítmény volt a szűk keresztmetszet.
      A korábbiakhoz képest az változott, hogy most volt erőforrás átcsoportosítás. A (lejátszás leállításával) felszabadult erőforrás átadása., ezzel visszagyorsulás. A két alkalmazás között erőforrás prioritás különbség. Most úgy tűnik számomra, hogy (nagy vonalakban) azt csinálta a rendszer amit szűkös erőforrások mellett csinálnia kell. Azért csak nagy vonalakban, mert az épp nem használt böngésző lapokból (szerintem) még lehetett volna az aktívakhoz erőforrást átcsoportosítani.
      Közben voltak frissítések.
      Következtetés?

• klt válaszolt erre.

klt Ebben te vagy verhetetlen, én már nem merek...

Amikor elmondtam mit látok oknak, akkor lekonteósoztatok.
        Emellett igazatok van. Miután már nagyjából jól működik az erőforrás kezelő (a memória töltés védhetetlen volt), a legdurvább erőforrás zabálókat tudom kisebb étvágyúakra lecserélni ha nem elégszem meg egyszerre egy (kevesebb) alkalmazás futtatásával. Emellett marad még Masinka lecserélése is, mint lehetőség.
        MS-ék általában mondták az újabbakhoz, hogy kisebb erőforrás igényük (is) van.
        Kiváncsi vagyok, az újabb ubi mekkora étvágyú lesz.

• klt válaszolt erre.

Nagy Gyula Kiváncsi vagyok, az újabb ubi mekkora étvágyú lesz.

Maga az Ubuntu a Gnome felületével kifejezetten nem a takarékos fajta. Erre jön még a snap minden jóízlésen felüli erőltetése.
          Szóval, az Ubuntu étvágya (hardverigénye) nem azonos a többi disztró étvágyával.
          Ha van bátorságod, fölhasíthatnád a tárolódat (most SSD? mondjuk 70/30 arányban. A 70-en lehetne a mostani, bejáratott, "éles" rendszered. A kisebbre meg tehetsz egy másikat, és az lenne a "játszós" rendszer. Ha legyalulod, tönkreteszed, stb. nem kár érte. Csak kísérletezni kell...
          Ott kipróbálhatnál könnyebb felületű disztrókat, ami nem kell, hogy Ubuntu legyen. Sőt, ne legyen az!
          Próbáld ki a Debian-t LXDE-vel, attól sokkal takarékosabb nem sok van. De próbáld ki a Linux Mint-et is mindenképp!
          Csak ne a Cinnamon felülettel, mert ahhoz jó gép kell, hanem XFCE vagy MATE felülettel.
          Aztán tehetsz próbát Linux Lite-tal, meg @tenkes kedencével, a Zorinnal. És van még kismillió lehetőség ezek után is.
          Azt a hülyeséget felejtsd el, hogy az Ubuntu magyarítottabb a többinél. Nem tudom, van-e olyan cucc az Ubuntuban, amit nem Debian-testingből emel át magának.
          Amelyik disztró olyan szinten beválik, hogy szívesen lecseréled a belakott Ubuntudat a kedvéért, azt telepíted a nagyobb részre. É öhöm é bódottá... 😃
          *apróbetű: bármelyik disztróba telepítheted a snap csomagkezelőt, ha mindenképp azt akarod.
          **még apróbb betű: az alternatív alaprendszer hiába takarékosabb, az adott program étvégyát nem fogja befolyásolni, legfeljebb a szűkös erőforrásokból kicsit több marad a programnak... A Gnome-Mahjong valószínűleg meg-meg fog szédülni a többi rendszeren is. Böngészésre is lehet kisebb étvágyút használni. Nekem a Chromium határozottan beválik (erősebb gépen!), megnézheted a Libre-Wolfot, Palemoon browser-t. Ezek Firefox forkok, a Palemoon régebben ágazott le, más irányban fejlesztették tovább, mint a Mozilla a Firefoxot.
          Szóval, van mit kipróbálni bőven, pücürézheted apránként a XUbuntut (még mindig jobb, mint a Gnome felületű alap Ubuntu!), lehet, azzal is célt érsz egyszer. Vagy huszárvágással belevágsz teljesen más irány kipróbálásába is.
          Esetleg párhuzamosan ügyködsz mindkét irányban...

klt Mifelénk a Debián alapúak járatosak.
            Szó esett a disztribúciók előtelepítettségéről. Az előnyeiről és a korlátozottságukból adódó hátrányaikról.
            Most úgy látom, ha lépek, akkor Debiánra. Ha ezt választom, akkor meg kell tanulnom, hogyan és milyenre érdemes telepítenem.
            Az új ubuntunál rosszul esett, hogy a telepítő a korábbi lehetőségek egy részét már nem tartalmazza. A háziasszony felhasználó tudását jóval felülmúlja a telepítésbe való beleavatkozás. Mostmár nem tudtam beleavatkozni a particionálásba és üres hely kialakításába. Másik rendszerhez csak utólag tudtam a rendszerpartícióból lefaragni.
            Azt sem kérdezi meg, akarok-e snapot.

Nagy Gyula Mifelénk a Debián alapúak járatosak.

Az Ubuntu is Debian alapú, a Linux Mint pedig Ubuntu alapú (így Debian alapú is egyben).
              A Linux Lite is Debian alapú, a Zorinról nem tudom.

Nagy Gyula Szó esett a disztribúciók előtelepítettségéről. Az előnyeiről és a korlátozottságukból adódó hátrányaikról.

Ha a Debian felé hajlasz, alapból nem tesz föl semmit, ami nem nyílt forrású. Ez alól újabban kivételek a non-free firmware-ek (eszközmeghajtók). Pölö intel wifihez az legújabb kiadásban benne van. Azelőtt külön kellett telepíteni, de ott volt.
              Alaptelepítésből rengeteg dolog hiányzik/nincs benne, amit Ubuntu, Linux Mint szállít. Ezeket neked kell föltenni, ha szükséged van rá, ellenben ez nem bonyolultabb, mint apt install húdekellezacsomag.
              Én lopkodok a Linux Mint-ből, mert van benne Blueberry, ami szerintem jobb, mint a Blueman, meg jók a Mint témái, praktikusnak találom a Mint pendrive formázó cókmókját. Van így némi átjárás a disztrók közt, ami tetszik ott, azt át lehet barkácsolni ide akkor is, ha alapból nincs.
              De nem értem, miért gond, ha valami nem az alaptelepítés része, az ember fölteszi ha kell, és kész.
              Nem okoz semmi hátrányt, ha az alaptelepítésnek része valami, ami útban van: ki lehet pucolni (az Ubuntuból is a snapet, csak az macerás...), illetve lehet telepíteni utólag azt, ami hiányzik.

Esetleg megpróbálhatod az LMDE-t. Ez a Linux Mint Debian Edition, amit azért csinálnak a Mint háza táján, mert ha valami miatt meg kell válniuk az Ubuntu alaptól, akkor legyen mihez nyúlni. Szóval, az LMDE = Debian Stable + az összes Mint cicoma. Ámbár ez CSAK Cinnamon felülettel jön, amihez a te géped kevés lesz. Tehát, le kell forgácsolni LMDE-ről a Cinnamont, és föltenni a takarékosabb felületet.
              Most nem tudom, hol írtam erről, de csináltam ilyet, az sem bonyolultabb, mint pár apt install meg apt purge.
              És kész.

A debiannak is van olyanja, mint az ubuntuban a szoftver? Vagy mindent név szerint kell keresni?
                Beraktatok pár snaptalanításról szóló cikket. Valószínűleg ezek jönnek először.

Nagy Gyula Most úgy látom, ha lépek, akkor Debiánra.

Nincs a Snap Firefoxszal, a GNOME Mahjongg-gal semmi baj egy megfelelő gépen.
                Lehet faragni a rendszert, meg lecserélni akár Debianra is, valamennyi pozitív változás lehet, de azon sem fogod tudni megfelelő swappiness érték mellett sem tartani a RAM-használatot a gépidő jelentős részén 3600 MiB alatt, a swapelés és a gyenge proci garantálja a már megismert hibajelenségek újbóli jelentkezését.
                Az a normális, ha a gép a RAM-ból dolgozik, a swap csak biztonsági tartaléknak, vagy ahhoz kell, hogy hibernáláskor legyen hová benyomni az adatokat.
                8 GiB RAM és egy erősebb processzor kell a te felhasználói szokásaidhoz.
                Felőlem ragozhatod ezt még 1000 hozzászóláson keresztül, próbálkozhatsz különböző varázslásokkal, de ezt a feltevésem eddig cáfolnod nem, megerősítened viszont egyre inkább sikerült a logfájllal és az utoljára közzétett GNOME Mahjonng futtatásakor jelentkező anomália leírásával.

Szerk: Nem nekem kell bebizonyítani, hogy egy erősen gépen bármilyen mai rendszer jól fut, ezt mind tudjuk.
                Te állítod, hogy ezen a csipketerítő-tartón ma is megelégedéssel tudsz használni egy támogatott (Linux) rendszert, van az a beállítás, szoftver-összeállítás. Hát bizonyítsd! Eddigi beszámolóid mind ezt cáfolják.

csuhas32 Az nem igaz, hogy nagyok a fogyasztói igényeim (szokásaim).
                  Többen jeleztétek, hogy a Masinkáimnál gyengébb gépek is elmennek netezős gépnek.
                  És igaz, ne akarjak olyan játékot futtatni ami üresjáratban is megeszi a proci kapacitásom felét. Nem csupán itt látom a mondjuk úgy, feltűnően jó étvágyat.
                  A normálisság pedig norma kérdése. A normát pedig a normázók csinálják meg.
                  A Mester mondta, nála működik, mert Ő ért hozzá. Azon vagyok, hogy nálam IS működjön. Nem kell, hogy nagyon. Csak használhatóan.

Nagy Gyula A Mester mondta, nála működik, mert Ő ért hozzá.

Igen, nála működne. Vagy ezt a gépet használná a gépidő nagy részében 3600 MiB RAM fogyasztás alatt, vagy ha egyszerre összességében nagyobb RAM igényű folyamatokat szeretne futtatni, akkor, mivel ebben a gépben nem lehet már RAM-ot tovább bővíteni, (be)szerezne hozzá egy ennek megfelelő gépet.

Nekem is van 4 GiB RAM-mal megáldott gépem Xubuntu 22.04-gyel használom. Remek kis netezős gép. Internetrádióként kiválóan üzemel, de ezzel párhuzamosan használom rajta a DEB csomagból telepített Firefoxot is néhány nem túl nagy étvágyú honlappal (ubuntu.hu, linuxmint.hu) de még egy facebook is belefér.

csuhas@iklubradio:~$ free -m
                                   total        used        free      shared  buff/cache   available
                    Mem:            3815        1255        1312         359        1247        1977
                    Swap:           4095           0        4095
                    csuhas@iklubradio:~$ 

Még a TV is rá van kötve másodlagos kijelzőként, így nem ezekkel párhuzamosan, de tudunk a TV-n olyan filmet nézni felirattal, amit az már nem játszana le. Ha egyszerre akarnám ezt csinálni a böngészéssel vagy mondjuk bármelyikkel párhuzamosan még YouTube-ot járatni a böngészőből, akkor bővíteném a RAM-ot 8 GB-ra.

Úgy látom, a géped nem szokott mostanság fagyni (talán nem is fagyott soha, csak a túlterheltség következtében a grafikus felület állt be).
                    A 3600 MiB RAM használathoz képest igenis nagyok a fogyasztási igényeid, szokásaid, változtass rajtuk és tartsd meg a Xubuntut, vagy dobd a Xubuntut és tegyél rá mondjuk egy Ubuntu Servert. Azon (a swappiness megfelelő beállítása mellett) a Links2 böngészőt használva is tele fogod tudni trollkodi az ubuntu.hu-t, közben még futhat klt logger szkriptje is.
                    3600 MiB RAM használatig nem lesz döbbenés, lassulás. „Jó kis netezős gép.”
                    Alkalmazkodj a 4 GB RAM-hoz és a gyenge processzorhoz vagy tegyél rá csipketerítőt.

Rágjuk a gittet. A TÉMA GYAKORLATILAG LEZÁRHATÓ.

csuhas32 Rágjuk a gittet.

Már mondtam, sárdagasztás (gitt rágás) van ha (legalább) az egyik beszélgetőnek valami miatt szelektív hallása van.
                      Igen, talán soha nem fagyott, mert úgy tűnik, ha nincs hardver hiba akkor a kernel mechanizmus megvédi a rendszert.
                      Mondtad, Neked elég ha megszűnik a kellemetlen jelenség. Én szeretem azt is tudni, hogy mi és miért okozza. Szeretem tudni, hogy mi működik a felszín mögött. Bennem működik az "apu miért" kíváncsiság és nem bánom. Tudni jó és növeli a hatékonyságot, a feladat megoldó kreativitást az új megismerésének képességét is.
                      Még azt is ki kell derítenem, hogy a gépemen futó rendszer csak pár folyamatot nem állít le, vagy ez általános. Hogy ez csak nálam létező sajátosság, vagy másik gépen is így működik-e. Mondjuk, a netrádiós gépeden.

Nagy Gyula Még azt is ki kell derítenem, hogy a gépemen futó rendszer csak pár folyamatot nem állít le, vagy ez általános.

Rágjuk a gittet. Vannak az alapfolyamatok, melyek a rendszer futtatásához kellenek, ezek mennek akkor is, ha csak bekapcsoltad a gépet. Ha elindítod a GNOME Mahjongg-ot és a Firefoxot, majd leállítod a GNOME Mahjongg-ot és a Firefoxot, ezek a folyamatok akkor is futnak.
                        sudo shutdown -h now
                        Minden folyamat leáll, lehet ráteríteni a gépre a csipketerítőt. És akkor nem fogják megzavarni futó folyamatok a nyugalmad. ;-)

Nagy Gyula Szeretem tudni, hogy mi működik a felszín mögött. Bennem működik az "apu miért" kíváncsiság és nem bánom. Tudni jó és növeli a hatékonyságot, a feladat megoldó kreativitást az új megismerésének képességét is.

Van egy projekt, a Linux from scratch. Keress rá, mélyedj el benne! Elemezd a forráskódjait, mindent megtanulhatsz belőle.

Nagy Gyula Mondtad, Neked elég ha megszűnik a kellemetlen jelenség. Én szeretem azt is tudni, hogy mi és miért okozza. Szeretem tudni, hogy mi működik a felszín mögött. Bennem működik az "apu miért" kíváncsiság és nem bánom.

Te viszont nem szünteted meg a kellemetlen jelenséget, csak agyalsz itt egy helyben.
                            Én már rég tudom, hogy ez PEBKAC, majd a sok gondolkodás végén egyszer rájössz, a(z elavult) gép alapvetően rendben (lehet, hogy egy pasztázás még hozna 10 ˚C mínuszt), a szoftver rendben, a hiba benned (a gondolkodásodban) van.