Telepítés után lassú lett a lAPTOP.
Szefvusztok újratelepítettem a barátomlaptopját. A típusa:lenovo z50-75 amd fx
memo 12 gb
proc AMD FX-7500 radeon r7 10compute cores 4c+6g*4
grafika hainan llvm 15.0.6 drm 2.50 5.19.0-45 genric
oprendszer ubuntu 22.04.2 LTS
EGY MOZZILLA MEGNYITÁSA IS PERCEK.... nem értem miért . rebeka volt fenn korábban.
Talán a videokártyához kellene valami nem tudom... tettünk bele memót is a 4 helyett most már 12 van .

hunlaprovo
    Mondjuk a „percek” mindenképpen sok, de 22.04-esben a Róka SNAP-ból települ és sokkal lassabban indul el, mint egy klasszikus módon telepített Róka.

A Rebeca az a Linux Mint 17-es kiadása, ez még az Ubuntu 14.04-en alapul. RAM-ot pakoltatok bele (szerintem tán feleslegesen sokat is, bár sok igazából nem lehet, legfeljebb kihasználatlan marad), ez rendben, de mi van a lemezzel? Esetleg még egy régi 5400-as fordulatszámon pörgő HDD van benne? Ha igen, ezt lehet érdemes lenne majd SSD-re cserélni.
    Amúgy meg nem a 8 évvel későbbi snappel terhelt Ubuntut ajánlanám rá.
    Tölts le egy Linux Mint Xfce-t, írd ki pendrive-ra és bootolj be róla. Ezzel hogy indul a Firefox?
    Nyilván mások meg más Linuxot fognak ajánlani.

Szóval a mostani Ubuntu nem erre való? Amiatt lassú? Nekem egy hasonló kasznim van de abban 17-es 6os sorozt van azzal teljesen gyors az AMD lehet a gond?

hunlaprovo
      Ha (lassú) HDD van benne, akkor más rendszerrel is lassú lesz, csak nem ennyire. Eddig is Mintet használt a barátod, ezért gondolom, hogy az jó lesz továbbra is. Ráadásul a Mint még a hagyományos deb csomagból telepített Firefoxot kínálja és pont erre az alkalmazásra panaszkodtál. Persze az Ubunturól is levakarhatod a snapes Firefoxot és felteheted rá a deb csomagból települőt, ettől még marad az asztali környezet, ami az Ubuntu esetében alapértelmezetten a GNOME-on alapuló... A Mint esetében is a Cinnamon (GNOME) helyett egy könnyebb környzetet, az Xfce-t ajánlottam.

Értem. Azonban azért lett újra telepítve mert a firefozot az az oprendszer már nem engedte frissíteni. Sok dolog pl bank meg legújabb firefoxot követeli.
      Tehát amegoldás a kérdés. Melyik Linux ami ezen a gépen javasolt és van követése , hogy a legújabb firefox mehessen rajta? Akinek van tapasztalata megköszönöm mit ajánlotok. Pendriveról tudunk telepíteni képes rá a laptop és tudok irni telepito pendrivet ez nem gond. Magyar nyelvű legyen a környezet feltétlenül az oprendsuernek. Semmi extra igény. A grafika még lényeges a Gimp. Meg thunderbirddel levelez.

hunlaprovo Első körben én is csak @csuhas32 javaslatát tudom ismételni, próbálj ki egy Xubuntut rajta. Azzal egy minden szempontból teljes értékű rendszert kapsz. A nem napi használatú gépeimen én is azt használok.

Kép néző helyett és az xnwiew helyett mit ajánlotok? Arról van szó, hogy kis képeket ikonokat kellene látni hogy mit másoljon be a fényképezőgépről. Kellene egy progi amivel a memókártyáról telefonról tud válogatni van elnézeti kis kép . A képek átméretezéséhez csoportosan az wnwiew helyett valami más progi. A korábbi rendszerben azt használta be ahogy látom nem az ubuntuhoz passzol. A gé frissítve lett a sebesség már használhtó, de a képekkel kellene kezdeni valamit mert a saját honlapjához ftóz és töltene fel meg szerkesztene stb. Köszi az eddigi hozzászólásokat.

hunlaprovo
            „az wnwiew helyett valami más progi. A korábbi rendszerben azt használta be ahogy látom nem az ubuntuhoz passzol”
            Nem tudom, honnan látod így, de szerintem rosszul látod.
            Az első találatom: https://itslinuxfoss.com/how-to-install-xnview-mp-on-ubuntu-22-04/
            Eszerint itt megtalálsz mindent.
            https://www.xnview.com/en/xnviewmp/#downloads

A 64 bites DEB csomag letöltése és telepítése:

wget https://download.xnview.com/XnViewMP-linux-x64.deb
            sudo apt install ./XnViewMP-linux-x64.deb

(Vajon a
            sudo dpkg -i XnViewMP-linux-x64.deb
            miért nem jó?)
            A GDebivel is tutira fel lehet tenni.

Van az alkalmazás honlapján egy AppImage is, esetleg azt is kipróbálhatod.

Ennyivel később: egy év