Sziasztok!
Van egy Samba megosztásom amihez szeretnék egy új felhasználót hozzáadni. Az egyszerűség kedvéért a két felhasználóm "adam" és "eva", a közös csoport pedig "kozos".

1. A felhasználó fiókját létrehoztam a rendszerben és a nologin-hez adtam, mert nem akarom hogy be tudjon lépni.
  2. Hozzáadtam a fiókot a megosztás "valid users" részéhez.
  3. Az smbpasswd -a paranccsal adtam neki jelszót, végül
  4. sudo systemctl restart smbd és (biztos ami biztos) sudo systemctl restart nmbd parancsokkal újraindítottam a Samba-t
  5. Végül hozzáadtam mindkét felhasználót egy új "kozos" csoporthoz és csoport jogosultságot beállítottam a megosztáson (chown -R tulja:kozos /megosztas/eleresi/utja)

A probléma: az eredeti felhasználóval továbbra is probléma nélkül hozzáférek a megosztáshoz, de az új felhasználóval "access denied"-ot kapok. Az új felhasználó tud csatlakozni a szerverhez és látja a megosztást is, csak nem éri el.
Sem az IP specifikus, sem pedig a log.smbd-ben nincs jele "access denied" vagy "permission denied"-nek.
Ezt több eszközön (Windows 11, Android 8.1 tablet, Android 12 és Android 13-as telefonok) és mindegyiknél ugyanez a hiba (erre számítottam).

Fájlok:

A groups eva parancs kimenete: eva : eva kozos

• Legjobb válaszLesbara állította be

Lesbara Ha a helyi rendszeren belépsz "eva" felhasználóval, ott hozzáfésrsz az adott könyvtárhoz?

Próbáld meg úgy, hogy eva elsődleges csoportja (primary group) a kozos legyen.

usermod -g kozos eva

gytoth Továbbra is Access Denied és továbbra sincs nyoma a logokban.
    $ groups eva
    eva : kozos
    Kísérletképpen létrehoztam ugyanarra a könyvtárra egy másik megosztást (teszt), amihez csak eva-t adtam meg mint valid user-t. Eredmény: eva ehhez sem fér hozzá, de adam sem.

Logok:

Eredmény:

• klt válaszolt erre.

Lesbara Ha a helyi rendszeren belépsz "eva" felhasználóval, ott hozzáfésrsz az adott könyvtárhoz?

Ennyivel később: 14 nap