Az egyik az HDMI ARC lesz (Audio Return Channel), a sima HDMI funkciókon kívül egy visszafelé irányuló csatornát biztosít a hangsáv számára, pl. Soundbar részére.
Elvileg és a leírása szerint is (bár a pontos típus nincs meg) van automatikus és kézi forrásválasztási lehetőség a menüjében. Sőt a "házacska" Home gombra kattintva, meg is mutatja azokat a kezdőképernyőn (lehet hogy az automatikus választást "ki" állásba kellene tenni) Home - Beállítások - Általános Rendszerkezelő - Automatikus forrásváltás+

Köszönöm az eddigi segítséget egyre inkább az az érzésem, hogy hardver probléma lesz ez. Egy izmosabb videokártya kéne ide.
Abban kérnék segítséget, mi is az a parancs amit ha beírok a terminálba kilistázza a hardver elemeit. Kerestem a neten de nem találom.
A másik dolog amiben segítséget kérnék, hogy keresgéltem olyan videokártyát ami tudja a 3840 x 2160 -as felbontást. Sajnos belefutottam egy olyan kellemetlen dologba, hogy még használtan is 100 - 200 000 forint körüli összegbe kerülne plusz egy izmosabb táp. Viszont mivel nekem csak internetezésre meg filmnézésre kellene és nem játékra vagy videovágásra, vagy rajzfilmkészítésre, rákerestem az árukeresőn a 4K videokártyákra, és volna lényegesen barátságosabb áron is és ráadásul új. Például Gigabite GeForce GT 1030 Low Profile 2 GB GDDR5 64bit PCIe
Elméletileg valami ilyen kártya megoldaná a problémát?
Köszönöm előre is a válaszokat.

sziget
    sudo apt update
    sudo apt install inxi
    inxi -F
    Vagy ha tobb kell:
    inxi -Fxxx

sziget " Sajnos belefutottam egy olyan kellemetlen dologba, hogy még használtan is 100 - 200 000 forint körüli összegbe kerülne plusz egy izmosabb táp."
      De mihez kell izmosabb táp?

lala2 Valami baj tötént, kicsit off topic leszek, mi baja van ezzel a kernellel?

dpkg: error processing package initramfs-tools (--configure):
      installed initramfs-tools package post-installation script subprocess returned
      error exit status 1
      Hibák történtek a feldolgozáskor:
      linux-image-6.1.0-10-amd64
      linux-image-amd64
      initramfs-tools
      E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

Megpróbálkoztam ezzel a parancsal ( --configure ) de ugyanezt a hibát adta.

sziget
        Tudnal mutatni
        df -h
        kimenetet?

Egyebkent, honnan jott ez a 6.1.0-10-es kernel?

lala2 Fogalmam sincs mi ez a kernel Ez egy vadi új telepítés.

Fájlrendszer   Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
          udev            1,9G     0  1,9G   0% /dev
          tmpfs           391M  1,6M  389M   1% /run
          /dev/sda1       226G  139G   76G  65% /
          tmpfs           2,0G     0  2,0G   0% /dev/shm
          tmpfs           5,0M   12K  5,0M   1% /run/lock
          tmpfs           2,0G  8,0K  2,0G   1% /tmp
          tmpfs           391M  2,5M  389M   1% /run/user/1000

sziget
            A fenti hibauzenetre rakeresve talaltam egyfajta megoldast, de ott kulon /boot particio volt
            amelyik megtelt a sok regi kerneltol.
            Egy vadi új telepítésen nem lehet regi kernel - plane sok.

lala2 igazából nem nagy gond egyre inkább visszavágyok az Elementary linuxra. Mindenesetre köszööm hogy utánanéztél.

sziget
              HardverapronGeForce 10xxx sorozatból 1050Ti is jó már tudja a 3840 x 2160 felbontást, nem kell külön táp. Ubuntu felismeri, ez elegolcsobb 20-25e utána jönnek 40-40+ kártyák.

Ennyivel később: 5 nap

sziget Jelenteni valóm van!

Rendeltem egy Nvidia 1030-at, kifogástalanul működik. Szóval bocs linux, hardver probléma volt.
              Köszönöm a segítséget mindenkinek!
              Nagyon szuper a gép, mindíg ilyet szerettem volna, már akkor is amikor még ki se találták! Komolyan!
              43"-os a monitor, ki tudok tenni egy böngészőt, úgy hogy a szemnek befogadható legyen szóval olyan 40X50 cm-es méretben, közben egy másik böngészőn hasonló méretben mellette a szemem sarkából egy videót nézek és még ha akarom egy harmadik ablak is odafér. És nem esik szét a kép, nem szemrontó, szóval a 4K az 4K.
              Viszont ha akarom megnézek egy filmet 43"-on.

Ennyivel később: egy év