sziget Vásároltam egy Samsung M7 okosmonitort ami mint utólag kiderült se nem okos se nem monitor.

Jól elvittél minket a málnásba! Tehát van egy okosmonitor, ami minden módon szépen működik, kivéve ha 1db linuxos géppel szeretnéd meghajtani, ha jól értem ezzel sem vezeték nélkül, sem HDMI kábellel nem akar együttműködni.
Kicsit kevés az infó, vagy elsikkad:

• A Samun a HDMI forrást kézzel kiválasztva sem működik?
  • Egyéb eszközről HDMI-n keresztül van kép a Samun?
  • A PC egyéb monitorokkal HDMI-n ad képet?

tenkes
    --A HDMI-t nem lehetkiválasztani a Samsung maga találja ki hogy kapcsolódunk-e hozzá vagy sem. Két HDMI port van rajta az egyik HDMI-HDMI a másik ha jól értelmeztem a dolgot ha a számítógépen csak hagyományos monitor kimenet van DVI-D -HDMI átalakítós kábelhez való
    -- Nem tudtam egyéb eszközzel kipróbálni mert nincs más HDMI -s készülékem.

Az egyik az HDMI ARC lesz (Audio Return Channel), a sima HDMI funkciókon kívül egy visszafelé irányuló csatornát biztosít a hangsáv számára, pl. Soundbar részére.
    Elvileg és a leírása szerint is (bár a pontos típus nincs meg) van automatikus és kézi forrásválasztási lehetőség a menüjében. Sőt a "házacska" Home gombra kattintva, meg is mutatja azokat a kezdőképernyőn (lehet hogy az automatikus választást "ki" állásba kellene tenni) Home - Beállítások - Általános Rendszerkezelő - Automatikus forrásváltás+

Köszönöm az eddigi segítséget egyre inkább az az érzésem, hogy hardver probléma lesz ez. Egy izmosabb videokártya kéne ide.
    Abban kérnék segítséget, mi is az a parancs amit ha beírok a terminálba kilistázza a hardver elemeit. Kerestem a neten de nem találom.
    A másik dolog amiben segítséget kérnék, hogy keresgéltem olyan videokártyát ami tudja a 3840 x 2160 -as felbontást. Sajnos belefutottam egy olyan kellemetlen dologba, hogy még használtan is 100 - 200 000 forint körüli összegbe kerülne plusz egy izmosabb táp. Viszont mivel nekem csak internetezésre meg filmnézésre kellene és nem játékra vagy videovágásra, vagy rajzfilmkészítésre, rákerestem az árukeresőn a 4K videokártyákra, és volna lényegesen barátságosabb áron is és ráadásul új. Például Gigabite GeForce GT 1030 Low Profile 2 GB GDDR5 64bit PCIe
    Elméletileg valami ilyen kártya megoldaná a problémát?
    Köszönöm előre is a válaszokat.

sziget
      sudo apt update
      sudo apt install inxi
      inxi -F
      Vagy ha tobb kell:
      inxi -Fxxx

sziget " Sajnos belefutottam egy olyan kellemetlen dologba, hogy még használtan is 100 - 200 000 forint körüli összegbe kerülne plusz egy izmosabb táp."
        De mihez kell izmosabb táp?

lala2 Valami baj tötént, kicsit off topic leszek, mi baja van ezzel a kernellel?

dpkg: error processing package initramfs-tools (--configure):
        installed initramfs-tools package post-installation script subprocess returned
        error exit status 1
        Hibák történtek a feldolgozáskor:
        linux-image-6.1.0-10-amd64
        linux-image-amd64
        initramfs-tools
        E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

Megpróbálkoztam ezzel a parancsal ( --configure ) de ugyanezt a hibát adta.

sziget
          Tudnal mutatni
          df -h
          kimenetet?

Egyebkent, honnan jott ez a 6.1.0-10-es kernel?

lala2 Fogalmam sincs mi ez a kernel Ez egy vadi új telepítés.

Fájlrendszer   Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
            udev            1,9G     0  1,9G   0% /dev
            tmpfs           391M  1,6M  389M   1% /run
            /dev/sda1       226G  139G   76G  65% /
            tmpfs           2,0G     0  2,0G   0% /dev/shm
            tmpfs           5,0M   12K  5,0M   1% /run/lock
            tmpfs           2,0G  8,0K  2,0G   1% /tmp
            tmpfs           391M  2,5M  389M   1% /run/user/1000

sziget
              A fenti hibauzenetre rakeresve talaltam egyfajta megoldast, de ott kulon /boot particio volt
              amelyik megtelt a sok regi kerneltol.
              Egy vadi új telepítésen nem lehet regi kernel - plane sok.

lala2 igazából nem nagy gond egyre inkább visszavágyok az Elementary linuxra. Mindenesetre köszööm hogy utánanéztél.

sziget
                HardverapronGeForce 10xxx sorozatból 1050Ti is jó már tudja a 3840 x 2160 felbontást, nem kell külön táp. Ubuntu felismeri, ez elegolcsobb 20-25e utána jönnek 40-40+ kártyák.

Ennyivel később: 5 nap

sziget Jelenteni valóm van!

Rendeltem egy Nvidia 1030-at, kifogástalanul működik. Szóval bocs linux, hardver probléma volt.
                Köszönöm a segítséget mindenkinek!
                Nagyon szuper a gép, mindíg ilyet szerettem volna, már akkor is amikor még ki se találták! Komolyan!
                43"-os a monitor, ki tudok tenni egy böngészőt, úgy hogy a szemnek befogadható legyen szóval olyan 40X50 cm-es méretben, közben egy másik böngészőn hasonló méretben mellette a szemem sarkából egy videót nézek és még ha akarom egy harmadik ablak is odafér. És nem esik szét a kép, nem szemrontó, szóval a 4K az 4K.
                Viszont ha akarom megnézek egy filmet 43"-on.

Ennyivel később: egy év