Sziasztok! Egy barátomnak kérnék egy kis segítséget. Vett egy pendrive-ot. Hazavitte, kipróbálta a saját Windowsán. Kiírta, hogy felismerte, de nem jeleníti meg sehol. Sem a fájlkezelőben mint x meghajtó sem lenn a tálcánál, hogy ki tudja adatni. Elhozta nekem a munkahelyemre, hogy próbáljam ki, hátha másik gépen esetleg történik valami. Kb ugyan az, felismeri de a fájlkezelőben nem jelenik meg, ha az eszközöknél nézem, mint USB-s tároló ott van, azt is felismeri milyen típus, meg kiírja, hogy rendben működik, de ennyi, méretet már nem lát. Elvileg a pendrive-on olvasható felirata szerint Lenovo 2TB. Tegnap hazahoztam, megnéztem windows 10-en ami jó erős gépre van telepítve, eleve 3.0-ás csatlakozással, de az eredmény pont mint a kis gépeken, aztán megnéztem Linux alatt (bocs mester csak Ubuntu alatt :-D ) ö semmit nem akart látni, a bedugás után fájlkezelőben semmi, az fdisk -l nem listázza mint sdb-t, a mount parancs sem látta. Erre kihúztam, vártam, visszadugtam majd jött a dmesg ami ezt adta vissza:

[  315.664495] usb-storage 1-1.2:1.0: USB Mass Storage device detected
[  315.665192] scsi host6: usb-storage 1-1.2:1.0
[  316.672583] scsi 6:0:0:0: Direct-Access     NAND     USB2DISK         0.00 PQ: 0 ANSI: 4
[  316.673468] sd 6:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 0
[  316.674008] sd 6:0:0:0: [sdb] Media removed, stopped polling
[  316.676672] sd 6:0:0:0: [sdb] Attached SCSI removable disk

Szóval ennyi történik. Van ötletetek lehet-e kezdeni vele valamit? Már délután elvettem a kedvét a havernak, hogy nagyon árnyékra vetődött, de azért szeretném megkérdezni van-e valakinek használható ötlete a megoldásra.
Köszönöm előre is.

rapfen

[ 316.673468] sd 6:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 0
    [ 316.674008] sd 6:0:0:0: [sdb] Media removed, stopped polling

Elkezdi a felismerést, a média meg hirtelen eltávolítja önmagát.

Másik portban is próbáld meg, és elsőre bőven elég, amit a dmesg-ben látsz róla.
    Majd ha drive lesz belőle, akkor következik a kernel, hogy filerendszerrel foglalkozzon.

(Amit még én megpróbálnék, mert van hozzá eszközöm: megnézném, mekkora áramot vesz fel a portból.)

rapfen
      Tényleg csak ötlet. És csak akkor, ha bizto,s hogy csak a pen. lehet az /sdb:

sudo wipefs -a /dev/sdb

lala2 Amíg a dmesg-ben nem jelenik meg a /dev/sdbármi, addig minden kísérlet hibát fog dobni.

• klt kedveli ezt.

a mester Köszi! Eddig 5 különböző gép 7 különböző portjában volt kipróbálva, 3 különböző operációs rendszeren, de akkor még próbálkozom.
        A méregetés lehet jó ötlet, de nem akarok beruházni, de megkérdezek ismerőst, van-e esetleg neki valami ilyen műszere.

a mester Elkezdi a felismerést, a média meg hirtelen eltávolítja önmagát.

Ennek mi lehet az oka? Áramellátás megszakad vagy esetleg nincs mit folytatni, nincs abban a cuccban semmi amit csatolni tudna?

Nagy Gyula Holnap este kipróbálom, most benn van a pen a melóhelyen. Köszi. Az fdisk -l után már grafikus megoldáson nem is gondolkodtam.

lala2 Köszi! Ezt is kipróbálom holnap este. Bár az az érzésem a mesternek lesz igaza. Egy próbát viszont megér.

rapfen Én sem tudom. Az áramkorlát lehetne magyarázat, de USB3-ban az sem játszana.

lsusb-nek mit hazudik magáról a cucc?

klt Köszi. Valószínűleg ő is egy ilyent vásárolt. Azt mondta nem volt túl drága. Megmutatom neki a cikket, nem lesz túl feldobva.

a mester Köszi, kipróbálom.

a mester Ezt:
            Bus 001 Device 007: ID ffff:1201
            Csak ennyit, meg már nem nevezi,

Nagy Gyula Gparted nem látja, a Lemezkezelő igen, de csak a létét, tartalomról szó sincs.

lala2 A mesternek lett igaza:
              sudo wipefs -a /dev/sdb
              wipefs: error: /dev/sdb: probing initialization failed: Nem található adathordozó

rapfen Tehát az ID beolvasásáig sem jut el. ( Tartok tőle, hogy az FFFF nem egy értelmes, cégnek kiadott ID 🙁 )

Még ha a mérete lenne kamu, és 512 GB-nek esetleg használni is lehetne... De nem, itt az egész cucc kuka.

tenkes Köszi. Sajnos nem igazán látom már értelmét, mert nem tudom normálisan elérni. Ha visszakéri odaadom neki, ha nem akkor még esetleg ha lesz kedvem és időm, megpróbálom amit javasoltál.

Ennyivel később: egy év