Chris75 Ez alapján az első találat a kacsával: https://askubuntu.com/a/1433404/134964 Ezt próbáltad már?
Kern.log Syslog korlátozása Boot menü parancsal MEGOLDVA.
Még nem próbáltam SEMMIT mert nem is tudom mi a hiba. De mindjárt belenézek a linkbe.
Oké ez RELEVÁNS és NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM !!!
Most akkor azt kérdezem hogyan tudok a boot paraméterekhez adni egy pci=nommconf opciót (gondolom sudo jogokkal, csak azt nem tudom hogyan. Terminál sudo és aztán micsoda?)
- Szerkesztve
Chris75 Ezt a GRUB paraméterei között kell beállítani. A jelenlegi konfiguráció a /boot/grub/grub.cfg
fájlban van, de nem elég ott átírni, mert ez egy automatikusan előállított fájl, az /etc/default/grub
fájlt is módosítani kell. Na ezekben a fájlokba van egy ilyen sor, hogy:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
Ehhez kell hozzáírni így:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash pci=nommconf"
Tetszőleges szövegszerkesztővel átírhatod, talán a legegyszerűbb parancssorból nanóval, például:
sudo nano /boot/grub/grub.cfg
Chris75 Most akkor azt kérdezem hogyan tudok a boot paraméterekhez
Terminálban:
sudo nano /etc/default/grub
Nyilván, a sudo kérdezni fogja a jelszvad.
Amikor megjelenik a szöveg, megkeresed a
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=
kezdetű sort.
Valószínűleg ez van benne:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
Ezt szerkeszted úgy, hogy ez legyen benne:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash pci=nommconf"
Ctrl-X kilép a nano-ból, ekkor kérdezi, hogy elmentse-e a változásokat. Igenlően válaszolj!
Ezután
sudo update-grub
futtatása, aztán pedig indíts újra a gépet!
Ha valóban ez volt a probléma, a log-áradásnak meg kell szűnnie.
klt Megelőztelek
meskobalazs De legalább majdnem ugynazt mondtuk
Ujraindítottam a gépet, most várok 5 percet, bár a jelenlegi FRISS log fájlban nem láttam a hibát, ha ez így marad, akkor kiírom hogy megoldva. ADDIG IS KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGET.
meskobalazs CSAK HOGY OKULJAK. Hogyan kerestél rá az én hibámra hogy egyből a releváns találatot kaptad meg? A hosszú általam közölt logfájlra kerestél rá és azt illesztetted be a kérdésbe?
Chris75 Konkréten erre a részletre kerestem rá:
AER: Corrected error received: 0000:03:00.0
- Szerkesztve
klt
Erre az álltalad közölt variánsra annyit mondok, hogy ugyan nem próbáltam még ki, de ha kezdéskor a biosba belépve állítom az ottani opciókat, akkor ott lehetőség van a második M.2 slot "kiiktatására" BIOS szinten mivel a DELL azt a WWAN kártyának tartja fenn, de ha üres nem kell hogy menjen. Viszont simán lehet bele tenni M.2 SSD-t is, azaz lehet a gépemben wWAN kártya helyett egy NVMe és egy M.2 SSD is egyszerre, csak akkor ugyanazon a PCIe porton osztozik mindkettő, így lassab lesz a sebessége, mert hol erre, hol arra ír. Jelenleg ez a második SATA port üres, (bár amikor az M.2 kártyát az NVMe kártyára klónoztam átmenetileg mindkettő foglalt volt), mivel a WWAN az vagy 60 dollárért megrendelhető de kell hozzá antenna kábel is. (A SIM kártya foglalat gyárilag be van forrasztva az alaplapba, tehát az olvasható lenne ha van benne egy WWAN kártya is, csak hát nincs bekábelezve az antenna a kártyához).
Ezzel arra akartam célozni, hogy ha a biosból eleve deaktiváltam a második M.2 slotot, akkor elvileg nem is érzékelné a rendszer, hogy használatban vane vagy sem.
Nos menet közben eltelt annyi idő, hogy ez alatt lenne már vagy 100MB is a log fájl, de maradt csak 110KB tehát megoldódott a probléma !
NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM A GYORS SEGÍTSÉGET MINDKETTŐTÖKNEK !!!
- Szerkesztve
Mivel korábban írtam hogy a smartmontools nem ismeri fel az NVMe kártyát, és a jelenlegi telepített verzióm 7.2 de a jelenleg elérhető verzió magán a fejlesztői weboldalon 7.4 így az lenne a kérdésem, hogyan tudnám én azt beleszerkeszteni a 7.2 hejére? (Merthogy a remény hal meg utoljára, hogy a 7.4 talán már ismeri a Mushkin Tempest NVMe SSD-t). A synapticban a forráskód tárolók, vagy az instabil Romeo csomagok engedélyezése ezt megoldaná?