Gyors segítségre lenne szükségem. Most, amikor bekapcsoltam a gépet, látszólag minden stimmelt, de az egérkattintásokat nem fogadja el a rendszer. A mutató mozog, ha egy ikon fölé viszem, akkor megjelenik a kis buborék fölötte, de hiába kattintok, nem csinál semmit. Ezt az oldalt is alig bírtam előhozni a billentyűzettel. Még kérdés, hogy sikerül-e közzétennem ezt a témát. Ez van, amikor nem élhetünk egér nélkül. Hardver hibáról nem lehet szó, mert a BIOS-ban még működik. Most úgy tűnik, hogy ha nyomkodom a tabulátort, akkor van olyan helyzet, hogy az aktuális ablakban (ebben, amiben írok) érzékeli a kattintást. Hogy tudom én ezt billentyűvel megoldani?

• csuhas32 válaszolt erre.
  • Gorrodin Lábtól is jó lesz. ;-)
    Bicska, vihargyújtó és live rendszer nélkül csökkenek a túlélési esélyek.
    Pendrive kell hozzá, egér nem.
    wget https://cdimage.ubuntu.com/kubuntu/releases/22.04/release/kubuntu-22.04.3-desktop-amd64.iso

sudo dd if=kubuntu-22.04.3-desktop-amd64.iso of=/dev/sdX bs=4M; sync

Az X helyére a pendrive értékét kell írni! Vigyázz, ha oda rosszat írsz más meghajtót kefélsz el!
    Hogy sda, sdb, sdc, sdd-e a pendrive, azt a
    sudo parted -l kimenetéből ki tudjuk puskázni.

Itt a témában most veszi a kattintást, de sem a böngésző lapokra nem tudok, sem menüre, és még a tálca ikonokra sem. Azt sem tudom hogyan tudnám elindítani a frissítést, hátha attól megjavulna.

Gorrodin Meg lehet még próbálni a DE telepítővel mellé telepíteni más felületet és azzal megpróbálni. Esetleg úgy, hogy közben a kubuntu DE-t törölöd, majd vissza telepíted. Az okosok megmondják, hogy megy terminál utasítással. Arra ügyelj, hogy mindig legyen egy élő DE-d.

Nagy Gyula Nem vagyok jó a rövidítésekben. Azt sem tudom mi az a DE. Valamint: nem tudok programot indítani. Ide a fórumra úgy jutottam, hogy gépindítás után a win billentyűvel előhoztam a programindítót, és ott a nyílbillentyűkkel kiválasztottam a böngészőt. Most viszont azt is hiába nyomkodom, nem ugrik elő a programindító. Ezt a böngészőt sem tudom lerakni a tálcára.

csuhas32
          Ilyenkor általában a következő javaslat egy próba live (Kubuntu telepítő) alól.
          Ha live alól rendben azonos hardveren, akkor tudjuk, hogy a rendszerrel van baj, viszont ha live alól is produkálja a hibát, akkor a hardver lesz a gyanúsított.

Gorrodin Annyira még tudod nyomkodni a rendszert, hogy létrehozz egy új felhasználót és abba bejelentkezve tégy egy próbát, az hogy működik?
            A bejelentkezési képernyőn is rendetlenkedik az egér vagy esetleg automatikus bejelentkezés van beállítva és ezért erről nincs információnk?

Képtelen vagyok kezelni. Az előbb valahogyan az egérrel meg tudtam nyitni egy új böngészőlapot, és alig találtam vissza ide. ezer tabulátor után rá tudtam enterelni a válasz gombra, de most nincs itt az egér fókusz.
            Egyébként már a bejelentkező képernyőnél is próbáltam a sokadik újraindításkor, és ott sem tudtam kattintani a felhasználó váltásra, vagy bármire.

Gorrodin Lábtól is jó lesz. ;-)
              Bicska, vihargyújtó és live rendszer nélkül csökkenek a túlélési esélyek.
              Pendrive kell hozzá, egér nem.
              wget https://cdimage.ubuntu.com/kubuntu/releases/22.04/release/kubuntu-22.04.3-desktop-amd64.iso

sudo dd if=kubuntu-22.04.3-desktop-amd64.iso of=/dev/sdX bs=4M; sync

Az X helyére a pendrive értékét kell írni! Vigyázz, ha oda rosszat írsz más meghajtót kefélsz el!
              Hogy sda, sdb, sdc, sdd-e a pendrive, azt a
              sudo parted -l kimenetéből ki tudjuk puskázni.

Hova írjam a parancsokat? A böngésző nem fogadja el. Na mindegy, most bezárom a böngészőt, hátha tudok konzolt nyitni. Talán utána vissza tudok ide térni.

Gorrodin Egyébként már a bejelentkező képernyőnél is próbáltam a sokadik újraindításkor, és ott sem tudtam kattintani a felhasználó váltásra, vagy bármire.

Akkor ez rendszerszinten jelentkezik. Ettől még simán lehet hardverhiba is.

Gorrodin

Kubuntun a Ctrl+Alt+T nem nyit terminált?
                Ha más nincs, írhatod tty-n is, oda Ctrl+Alt+F3-mal át tudsz jelentkezni, meg kell adnod a felhasználóneved és a jelszavad, de akkor kell egy másik eszköz is, amiről olvasod, hogy mit gépelj be, meg fórumozol....

csuhas32 Igen, nyit terminált. Így megpróbáltam a fenti parancsokat. Az elérési út amit írtál, nem jó. De megtaláltam nagy nehezen a jót.
                  [https://cdimage.ubuntu.com/cdimage/kubuntu/releases/22.04.3/release/kubuntu-22.04.3-desktop-amd64.iso
                  ]
                  Meg is csináltam a pendrive-ot. Igaz, ez egy telepítőt csinál, nem live-ot. Arra azért jó volt, hogy lássam, abban sem működik. Itt fogott el a gyanú. hogy mégiscsak hardware hiba.
                  Itt jön a hamuszórás a fejre, meg egyebek. Én úgy próbáltam ki másik egérrel, hogy nem húztam ki a régit, mert elég nehéz hozzáférni. Csak bedugtam egy másikat, és azzal is ugyanazt csinálta. Most viszont kihúztam a régit, és láss csodát, másik egérrel már jó.
                  Köszönöm a segítséget, nagyon sokat fejlődött hatásukra a hibakeresési módszerem.
                  Ja, és most már mindenképp csinálok egy live rendszert, csak el ne felejtsem, hogy hova teszem. 😔

Gorrodin Én a merevlemezemen tartok legalább kettő, de inkább három működő rendszert. Azt pontosan tudom, hol találom: a GRUB-ban 🙂

a mester
                      Emlékeim szerint nálad minden rendszernek saját /home-ja van (vagy csak eltérő felhasználóneveket használsz), az biztos, hogy nem kutyulod a beállításokat.
                      Nálad ezért ez tökéletes tesztnek is.
                      De lehet ám két vagy több rendszer azonos home partícióval és felhasználónévvel. Ha ilyenkor indítjuk valamelyik másik rendszert és a hiba a /home/user alatt van, akkor öröklődik.
                      A live az live mindenkinél.

csuhas32 Mindenkinek saját a /home könyvtára. Mindegyikben én vagyok a lyúzer (UID ugyanaz, de kit érdekel).
                        És mindegyik /home/lyuzer alá be vannak szimlinkelve a többi partícióról a szükséges könytárak: work, letöltések, képek, stb. Amíg szimlink van, minden van 🙂

Gorrodin
                        OFF
                        A DE a Desktop Environment kifejezés rövidítése, nem biztos, hogy szakszerűen de én az asztali környezet kifejezést szoktam használni rá (de lehet, hogy ez helytelen mert csak ablakkezelőt, felhasználói felületet vagy valami ilyesmit kellene).
                        Azonban fontos megkülönböztetnünk az asztali környezetet és a komplett asztali környezetet.
                        Amennyiben ezt elfogadjuk közös társalgási alapnak, akkor asztali környezetként beszélhetünk „magában” az általad is használt KDE-ről, vagy biztos ismerős neked is a GNOME és Xfce kifejezés is.

Mit is jelent az, hogy asztali környezet magában (felhasználói felület)?
                        Ha mondjuk van egy csupasz (grafikus felület nélküli) Ubuntu rendszered (szerver) és arra feltelepíted az xfce és xfee4-goodies csomagokat, akkor lesz rajta Xfce környezet, de nem lesz hozzá egy csomó minden ami akkor lenne fenn, ha egy Xubuntut telepítenél.

Komplett asztali környezet:
                        Ahhoz, hogy olyan (ahhoz hasonló) végeredményt kapj, mintha eleve Xubuntut telepítettél volna a sudo apt install xubuntu-desktop parancsot kellene kiadd. Ennek hatására települ (úgy mint az előbb) az xfce4,xfce4-goodies, de még egy csomó minden, mint a lightdm (ezáltal lesz bejelentkezési képernyő), a hozzá tartozó fájlkezelő (Thunar), a szövegszerkesztője (mousepad) és még ezer dolog.
                        Ezt az ablakkezelőn felül még ezer dolgot tartalmazó teljes egységet hívom én úgy, hogy komplett asztali környezet.
                        Általában véve a grafikus felülettel rendelkező variációk (Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Debian Xfce, Linux MInt Cinnamon...) mind (egyetlen) komplett asztali környezeteket telepítenek.
                        Amikor te feltelepítesz egy Kubuntut, akkor alapból ott a KMail, a Dolphin, meg egy más rakat KDE-s alkalmazás is.

Gyulának becsípődése a komplett asztali környezetek egymás mellé telepítése, a múltkor is beerőszakolta egy témába, ahol a GNOME felület beállítása volt a kérdés, ott is teljes tévút volt a kérdezőnek (szerencsére nem lépett rá), most meg ide, bár én őszintén szólva most sem látom, hogyan oldaná meg az egérgondot az, ha a számodra ismeret környezet mellé (vagy helyett) felteszel egy neked ismeretlent. Ezt a több komplett környezetes dolgot eddigi tapasztalataim alapján (pláne azonos felhasználóval történő igénybevételre) én nem pártolom, mert az évek során már többször találkoztam olyannal, hogy komplett asztali környezetek beállítóállományai zavarták egymást, én azt mondom, ha van egy komplett asztali környezeted (nálad ez a kubuntu-desktop), akkor az éles rendszereden mellé legfeljebb csak simán asztali környezetet telepíts, így marad egy fájlkezelőd, egy felhasználó- és energiagazdálkodás-belállítód, stb... Szerintem nem nehéz belátni, ha van kétféle energiakezelő alkalmazás, akkor azok összeakadhatnak.
                        Talán nem is véletlen, hogy általánosságban sem a telepítők, sem a telepített rendszerek nem kínálnak erre egyszerűen elérhető lehetőséget, meg lehet csinálni, de külön meg kell érte küzdeni.

Az én meglátásom az, hogy például tartalék környezetet jó lehet telepíteni egy rendszerre, de ez ne legyen komplett asztali környezet, inkább csak egy másik könnyű ablakkezelő (Xfce, LXDE) és a feltétlen szükséges függőségei magában. Pár tíz vagy esetleg száz megabájt, sok helyet nem foglal és ha betojik az alapértelmezetten használt felhasználói felület, akkor még mindig van hová bejelentkezni grafikus felületen.
                        Ha más komplett asztali környezetet is ki szeretnél próbálni (vagy akár több komplett asztali környezet egyszerre egy rendszerrel történő telepítésével és azonos felhasználóval való használatukkal szeretnél kísérletezni), ahhoz telepíts egy másik (avagy másodlagos) rendszert a jelenlegi mellé és azzal játszadozz.