Kedves Tagság!

A kérdésem nem Linux-specifikus, de remélm, kapok rá így is választ.
Egy családi házban (ismerősében) kellene hálózatot kiépítenem FTP-kábelekkel. 6-7 "kiállása" lesz a különböző helyiségekben. Az egyik egy projektorhoz szolgál, a többi, ha jól tudom, számítógépekhez. Minthogy a szolgáltatói rooteren, ha jól tudom, négy UTP-kimenet szokott lenni, gondolom, szükség lesz egy switch-re. Helyesen gondolom-e továbbá, hogy megfelelő a rooterből egy vezetéket elvinni a switch-hez, és onnan kiágaztatni a többit? Továbbá hogy logikailag nem kell megkülönböztetni a projektor kiágazását a többitől, az is csak egy a többi közül, hogy az adott vezeték túloldalán mi van, számítógép, projektor vagy akár biztonsági kamera vagy bármi egyéb, azt a switch vagy más fölismeri, és ennek megfelően "címezi" a küldött adatokat, tehát hogy az összekötés szempontjából nincs értelmi különbség a switch kimenetei, illetve a beléjük dugott FTP-kábelek között?
Jelent-e gondot, ha a switch-ből kiágazó egyik kábel végére később megint egy switch kerül, további elágazásokkal?

Előre is köszönöm a válaszokat!

kozepso
    Kedves kozepso!
    Szerintem UTP kábelről írsz mert ez megy a router UTP aljzatába. Igen a (átlag nem ismerem mind) szolgáltatói routernek 4 UTP portja van. Alapból 3 settopbox-nak 1 LAN. Erre lehet a switchet (swicheket) felfűzni, ezekre pedig a hálózati eszközöket pl TV, szgép, nyomtató, projrktor. Nálam miután a wifi jel sokat gyengül a falak miatt az egyik szobában egy, már kéznél levő router van felfűzve, csak a mobil miatt, gépek kábelen(persze a routeren a dhcp leállítva így csak a wifi működik ugyan abba a hálózatban).

KiralyMarta

Köszönöm gyors válaszod!
      Ahogy tudom, az UTP az árnyékolatlan, az FTP az árnyékolt kábel, de ennek a kérdésem szempontjából nincs is jelentősége. Szóval megerősíted, hogy a kábel csatlakoztatásakor elvben nem is kell tudni, hogy mi lesz majd a túloldalán, a logikai kapcsolatot majd a készülékek maguk intézik?
      Ás a switch utáni bármely kábelre köthető majd egy újabb switch?

kozepso Továbbá hogy logikailag nem kell megkülönböztetni a projektor kiágazását a többitől, az is csak egy a többi közül,

Ez nem biztos!
        Nem ismerem az adott projektort, de esélyes, hogy az adott bemenetén HDBase-T jelet vár. Szerintem ennek átviteléhez hétköznapi switch nem jó, a jelforrást a projektorral közvetlenül kötném össze.

kozepso Jelent-e gondot, ha a switch-ből kiágazó egyik kábel végére később megint egy switch kerül, további elágazásokkal?

Nem, biztosan működni fog. De amennyire csak lehet, kerülném ezt. Csökkentheti az eszközök számára elérhető maximális sávszélességet.

klt
          Értem. Köszönöm!
          Van "nem hétköznapi" switch, amelyen keresztül működne, amely, ezek szerint HDBase-T jelet továbbít?
          Ha mondjuk nem lehetne tudni előre, melyik munkaállomásról kapná a jelet.

• klt válaszolt erre.

kozepso Keveset tudok a dologról, csak láttam ilyet működni, de olyan (konferencia) környezetben, ahol nem volt lehetőségem bármit is próbálgatni. Annyit láttam, hogy a srácok külön kábelezték a hálózatot, és külön a projektorok meghajtását.
            Lehet, hogy létezik olyan eszköz, ami HDBT-t is kezel az ethernet mellett, nem tudom.
            Az sem biztos, hogy az a projektor, amiről szó van, tényleg olyan jelet vár. Simán lehet, hogy csak valami szokásos SMART őrület van benne, csak ez nem TV, hanem vetítő.
            Én a helyedben egy központi helyen összeszedném a kiállások másik végeit egy ilyesmi panelen, aztán amit kell, bedugnék a routerbe, amit meg külön kell összekötni, patch kábellel összeköthetem.
            Ez a megoldás nagy szabadságot ad, hogy mit kötsz switch-be, routerbe, stb. és mit külön - ha kell.

klt

Nem, biztosan működni fog. De amennyire csak lehet, kerülném ezt. Csökkentheti az eszközök számára elérhető maximális sávszélességet.

Igaz csökkentheti a sávszélességet de ha router-switch-switch és itt megáll ez simán működik,(bizonyos feltételekkel kábel hossz, minőség CAT5 is jó csak ne legyen törött) nálam és volt munkahelyemen gond nélkül működik, működött a rendszer. Persze ha van lehetőség akkor jobb kevesebb elágazással.

kozepso Az egyik egy projektorhoz szolgál, a többi, ha jól tudom,

A projektort jó lenne pontosabban megnézni. Úgy is, hogy milyen csatlakozása van és úgy is, hogy honnan veszi az adást.
                Amivel eddig találkoztam szolgáltatói berendezésekkel, mind tartalmazott 4 UTP lan kimenetet. A hasában cím kiosztót amely kezelte a vezetékest és a Wifit is. Ezek fölött vannak a többletek (telefon, USB).
                Mindenek előtt érdemes megnézni milyen fizikai kialakítások lehetségesek. Legjobb ha össze lehet mindent fogni egy csomópontban. Érdemes utána gondolni a Wifi lefedettségnek is.
                Ki kell találni a cím kiosztás mikéntjét is. Azt is, hogy a gépek milyen viszonyban legyenek egymással. Legyenek-e egy (al)hálózaton, vagy legyen-e valami elkülönítve.
                Ha a Wifi lefedettség miatt kell egy plusz állomás (router), az célszerűen felhasználható vezetékes elosztónak is.

META: nem szokás „köszönöm” hozzászólást írni, erre való a Tetszik és a reakció. De ha már írunk, akkor egy is elég, nem kell mindenkinek külön hozzászólást írni 🙂

Ennyivel később: 10 nap

Ha már házat kábelezel, akkor gondolj a jovőre, legyen könnyen cserélhető. CAT6A sftp 10Gbps-ig jó. Kb 2040-ig tuti jó lesz. Hacsak nem jön egy újabb technológia. Persze a szolgáltató routere full műanyag lesz, földelés nuku. De legalább amit tudsz CAT6A SFTP legyen.

Ennyivel később: 8 nap

KiralyMarta Hali igen dhcp nálam sem játszik inkább samba mert nekem egy asus ac57 router van padawan irmware-val és abban van egy 1zb ssd amit egyedi libreeleccel telepített set top boxok el tudnak érni afféle otthoni házi servernek. De emellett ketyeg az éles szerver is Egy router és egy switcher megoldotta ezt mind 3 tv 2 asztali gép, egy szerver.de még behúztam egy netkábelt a kislány szobájába későbbre és még 1 marad talonba.

Teljes megoldás. Hibátlan,de kinek mi az igénye mit szeretne mennyit áldoz rá vagy van rá neki. Én olcsón és relatívan egyszerűen oldottam meg. Persze ez változik mindig... Majd nálunk is tuti az évek alatt. 🙂

Ennyivel később: egy év