Htibi Eszerint a fönti ablakban mire kattintsak, hogy meginduljon a frissítés tehát?
Különösen figyelmesen nem szoktam frissíteni, az igaz. Megnyomom a frissítés gombját, bízva abban, hogy a rendszer azt irányozta nekem elő, amit kellett, én nem bírálom felül.
Viszont ez a frissítés nekem nem tűnik egy mellékes csomagnak. De nem tudom.

kozepso Bár nem engem kérdeztél, de ha nem kell neked az Ubuntu Pro, akkor szerintem „semmire” ne kattints, azaz zárd be az ablakot és kész. (Vagy kattints az Emlékeztessen később feliratú gombra.)
    Összeollóztam neked egy képet arról, hogy néz ki az Ubuntu Frissítéskezelője, amikor vannak elérhető normál frissítések. Itt láthatod, vannak biztonsági, egyéb, meg az Ubuntu Pro, ami elérhetetlen, halvány. Ha felteszed a biztonsági meg az egyéb frissítéseket, akkor marad Pro. Kell neked? Nem. Akkor nem kell vele foglalkozni és kész.

Ezért jó a Debian, nincs Snap, igaz nálam grafikus felületű frissítéskezelő sincs.
    Nem muszáj az Ubuntut se a Frissítéskezelőből frissíteni, ott a jó öreg terminál:

sudo apt update
    sudo apt upgrade

A felesleg eltávolítására egy
    sudo apt autoremove
    Ha vannak az Ubuntudon Snap csomagok is akkor még egy
    sudo snap refresh
    Ezt kipróbálhatnád te is Ubuntu alatt és akkor talán megnyugodnál, látnád, hogy reklámozzák az Ubuntu Pro-t, de támogatott rendszeren nincs igazán jelentősége.
    Például, most láthatnád, hogy nincs a rendszeredre elérhető frissítés.

Természetesen örülök a válasznak, ha nem is te voltál a kérdés konkrét címzettje.
      Azt hittem, hogy az "Ubuntu alaprendszer" fontos csomagokat jelent szükségszerűen.
      Köszönöm! Használni fogom a parancsokat.
      Illetve már használtam is.

kozepso Fentebb már kaptál egy alapos magyarázatot. :-)

Amikor jön egy adag frissítés (mindenféle), akkor nem az „Enable Ubuntu Pro...” felirat látszik, hanem a „Frissítés” felirat.
        Ha lezavarod a frissítést, akkor jelenik meg a „maradékkal” együtt a képeden látható felirat a „Frissítés” gomb helyén.

Htibi Így jár, aki általában terminálból frissít! :-D
          Ezt nem is vettem észre, jó hogy résen vagy!

Htibi Nem vettem eddig észre én sem. Szerintem elég zavaró és elbizonytalanító.
            Köszönöm!

csuhas32 Ezért jó a Debian, nincs Snap, igaz nálam grafikus felületű frissítéskezelő sincs.

A szoftvereken belül van egy frissítések fül. Én ezen keresztül szoktam frissíteni a Debiant.

csuhas32 Én nem terminálozok, csak ha muszáj.
              Amikor reklamál, hogy van frissítés, megnyílik a szép kis ablak a frissítéskezelőnek, nyomom a gombot (még soha nem adott libacombot), és mikor vége, akkor látom a Pro-s nyűgjét. Itt már rutinosan nyomom az x-et a jobb felső sarkában. :-D

Htibi Az én gépem a GRUB-bal olyan sokára bootolt be, hogy addigra elfogyott a végtelen türelmem, a rEFInd-del ez normalizálódott. Tapasztalatom szerint a kernelfrissítések telepítése után úgy is ki kell adnom egy sudo dpkg-reconfigure refind parancsot, mert különben a boot-sorrendben első helyre kerül a GRUB és a következő indításnál, ha megfeledkezem a boot menü behívásáról, kopoghatok a körmeimmel az asztalon a GRUB-ra várva.
                Szóval a terminál használatát nem úszom meg.

Nagy Gyula Például a Debian GNOME környezettel települő változatának része a Szoftverek. Én az Xfce és LXDE környezeteket preferálom, ezekre alapvetően nincs feltelepítve a gnome-software. Természetesen fel lehet, de nekem tökéletesen elég a terminál és a Synaptic.

csuhas32 Például

Ezért is jó oprendszer, mert nagyon sokfélét lehet csinálni. Ha emlékeim nem csalnak, a taskseles telepítőnél be van jelölve a Gnome alap csomag. És ki lehet venni a bejelölést.
                  Azok a perverzek akik mindent bejelöltek, bármelyik DE-ből indíthatják bármely másik DE részeit. Azt is megtehetik, hogy amit akarnak, bootoláskor elinduljanak. Eddig ilyennel sem sikerült kiakasztanom a rendszert. Persze az sem kizárt, hogy majd sikerülni fog.

Nagy Gyula A szoftvereken belül van egy frissítések fül. Én ezen keresztül szoktam frissíteni a Debiant.

Hogy neked mik nem vannak a gépeden!?
                  Én a magam részéről belőttem az unattedned-upgrades-et security-re és így magától települnek a háttérben a frissen érkező security csomagok.
                  A többit meg amikor van kedvem és időm upgradelem terminálból. Nekem ez így kényelmesebb...

Erről jut eszembe! Ha már csomagkezelő... Akit esetleg érdekel és még nem próbálta, van szép dnf szerű csomagkezelő cli atp frontend. Nala a neve. Okos kis progi! 🙂 Aki használt már dnf-et annak nagyon kényelmes lesz. Igaz, repo kezelést még nem tud, de ki tudja, hogy mit hoz a jövő!? 🙂

Ennyivel később: egy év