Sziasztok. A billentyuzeten van 3 billentyu, amely nem mindig mukdik. Ez azt jelenyti, hogy van amikor igen. Ezek a "Backspace", s az "alatta levő billentyu," meg a 9 billentyu utáni karaker. Ma reggel azonban nem akar menni., bármit is muveljek veluk. A "Backspace" néha beindult, pl a tegnap, amikor ismét "lefagyott" a Ctrl gomb lenyomásával egyutt. Utána egy darabig nem volt baj. Néha az egerem is kikapcsol, de ha kihuzom a portbol s másikba helyezem, beindul. Ez valami Szoftos hiba lehet? Szörnyen idegesitő!

Steff79
    Hardverhiba. Remélhetőleg 'csak' a billentyűzet okozza.
    Talán amikor rendetlenkedik az egér, akkor is valamelyik gomb be van ragadva.
    Elsőnek egy USB-s billentyűzetet dugnék hozzá a géphez. Ha azon minden gomb engedelmeSkedik, a szoftveres hibát máris kizárhatod.

csuhas32 Én egy kicsit belepillantottam a Terminálba is a "sudo dpkg --verify" paranccsal, s meglepett, amikor 8 csogról azt írta, hogy "missing". Volna köze a billentyűzethez? Sajnos most nem tudom közzé tenni mi hiányzik, mert közben eljöttem a melóba, s a gép otthon van.
      De hazaérve megnézhetjük együtt..

Steff79
        [lehet, hogy ezt nem fogod érteni, de azért megpróbálom szájbavágósan leírni]

A PC-k billentyűzetét a hardver mátrixosan kezeli: sor- és oszlopvezetékek metszéspontjaiba vannak bekötve az egyes gombok.
        Egy-egy vezetékhez így természetesen több gomb tartozik.
        Ezeket a jeleket valahol egy széles, többeres vezetékkel viszik el a billentyűzetről, és egy csatlakozóval kapcsolódik a feldolgozó chiphez.
        Ha a többeres vezeték valahol eltörik, vagy kimozdul a csatlakozóból, akkor a billentyűzet nem működik. Mivel nálad csak néhány gomb rendetlenkedik, valószínű, hogy csak egy vezeték hibáját kell megtalálni.

Steff79 8 csogról azt írta, hogy "missing". Volna köze a billentyűzethez?

A billentyűzetnek már az oprendszer indulása előtt is működnie kell, különben a BIOS-ba sem tudnál belépni, azt beállítani.
          Az oprendszer maximum annyit "kezel" a billentyűzeten, hogy az általad lenyomott gomb helyett valami mást ír ki. Meg villogtaja rajta a LED-eket.

a mester Fura, mert van amikor "hirtelen" helyrejön. Aztán van olyan is, amikor késleltetett módban működik: lenyomom, s csak 1 mp. múlva engedelmeskedik a parancsnak. Ezért gondoltam, h talán rendszerprobléma.

Steff79 Ubuntu 22 alatt

Azt írod, Ubuntu 22 alatt.
            Ellenpróba: indíts másik rendszert. Ha ott jó, akkor tényleg a zubuntu22 a ludas.
            "Másik rendszer" lehet, ha dual bootos a rendszered. Vagy indítasz egy live rendszert.

Steff79 lenyomom, s csak 1 mp. múlva engedelmeskedik a parancsnak.

Na, ez már gyanús.
              Persze lehet, hogy a lenyomástól kezd éppen összeérni az eltörött vezeték.

Nézd meg live alatt, persze több programmal, hosszabb időn keresztül.

a mester Most jut eszembe, hogy valamikor januárban ennek a laptopnak lecseréltem a hardját egy SSD-re. A lecserélt hardon is Ubuntu 22-es van, de a jelen frissítések nélkül. Elméletileg megpróbálhatom ezen is, ha visszahelyezem a laptopba, ha működnek vele az említett billentyűk, nem igaz?

Steff79 Most jut eszembe, hogy

A teszteléshez legegyszerűbb egy USB billentyűzet feldugása. Utána következik egy live rendszer.
                  Nagyon esélyes a billentyűzet hiba.

Nos, megpróbaltam egy usb billentyűzetet, minden működött rajta. Egy másik merevlemezt is tettem belé, azzal meg szintén nem működött. Több aplikáción is próbáltam írni meg törölni, nem ment... Most szétszerelem, s újracsatolom a szalagot. Remélem sikerrel fogok járni. Ha nem, vásárolok neki egy új billentyűzetet...

Update...
                  Megnyitottam a sebet... a billentyűzetszalag meg volt lazulva, s ferdén el volt mozdulva.
                  Nagyon köszönöm a tanácsokat, s a türelmeteket, mindnyájatoknak, akik segíteni próbáltatok nekem!

Ennyivel később: egy év