Az elmúlt években megfigyelhető, hogy a rivális rendszerek egyre több fejlesztést vesznek át egymástól, sőt sokszor együttműködnek a felhasználói élmény javításában is. Erre jó példa a Chromium motorjának fejlesztése, amihez közvetetten, az Edge böngésző fejlesztésein keresztül, a MS is hozzájárul.
A Windows rendszerbe bekerülő WSL ill. a sudo lehetősége is arra irányul, hogy kiszolgálja azokat, akik ezeket az eszközöket szeretnék használni, pl. fejlesztéshez.
Ennek a folyamatnak az egyik mérföldköve lesz a linux kernelben hamarosan megjelenő új lehetőség. Ezzel natívan futtathatóak lesznek bizonyos EXE kiterjesztésű fájlok, így a Windows programok markáns része elérhetővé válik, linux felhasználók részére.
Egyes konténeres megoldásokhoz hasonlóan nem lesz szükség futtatókörnyezetre, ill. egyéb segédprogramok telepítésére (pl. Wine), menedzselésére sem. Azok a szoftverek érhetőek el így, amelyeknek van ún. "Portable", hordozható változata, hiszen annak minden részeleme és függősége megtalálható egyetlen EXE fájlban.
Rengeteg szoftvernek már így is van ilyen változata, de remélhetőleg az újítás megjelenésével tovább nő a számuk.
A témáról ITT és ITT tudhattok meg többet.

Régi windowsos mondás szerint az Exem.exe én vagyok!

(Nem mertem korábban megírni ezt a hozzászólást, nehogy elrontsam a játékot. )
Nagy örömmel láttam immár sokadszor, hogy azonos irányba gondolkodunk, valami némileg hasonló már korábban nekem is eszembe jutott, azonban el kell ismerjem, hogy ezerszer jobban kidolgoztad a témát. Remek munka, gratulálok! A bejegyzésedben szereplő linkekre idáig nem kattintottam rá, de azért az egeret rátoltam mindkettőre és árgus szemekkel figyeltem a böngésző bal sarkát, milyen célt mutatnak. Jót mosolyogtam. Köszönöm szépen! Most pedig következik a linkjeid meglátogatása...

csuhas32 Nahát! Nincs új a nap alatt!
    (Viszont a linkek - az idő múlásával - némi fejtörésre adhatnak okot.)