Tisztelt Tagság!
A kérdésem nem Linuix-specifikus, de remélem, tud valaki megoldást.
Van egy "Xiaomi Mi WiFi Range Extender AC1200 WiFi jelerősítő"-m. PC Ubuntu 22 .04-gyel használnám. Egy ideig működött is. Most úgy néz ki, mintha a gép kapcsolódott volna hozzá, de a jobb felső sarokban lévő ikon állapota a kapcsolat hiányára utal (három pont van az egyenletes "sugárnyaláb" helyett), és a böngésző szerint "Nincs internet". A telefonom, amelyet próbaképp szintén ide csatlakoztattam volna, a kapcsolódási próbálkozás után azt írja ki, hogy "Nem lehet lekérni az IP-címet". A jelerősítő ki-bekapcsolásával (áramtalanításával) már próbálkoztam természetesen.
Mi ilyenkor a gond?
Előre is köszönöm!

Be se tudsz lépni a jelerősítőbe? Mert ha nem akkor reset. Alján az ethernet csatlakozónál lehet, és újból be kell állítani.
    Vagy ethernet kábellel az alján csatlakozni és belépni a beállításba...

kozepso Ez erősítő vagy inkább kiterjesztő, továbbító?
    Lehet, hogy az 'erősítő' nem kapcsolódik a forrásra (WiFi-hálózat). Én megpróbálnám újra feltenni a routerre az erősítőt és azután csatlakozni az erősítőre az Ubuntuval, telefonnal.

csuhas32 Az a baj, hogy azt írja nem kap IP-t, azt viszont a készülék adja, nem a router. Nálam az ilyenek így adták az IP-t!

Illetve volt hasonló igaz az noname készülék volt, és be se tudtam lépni a beállításaiba, reset gomb megnyomása után újra be lehetett állítani és jó volt. Ha be lehet lépni a menübe, látható lenne mi a gond, kap e jelet, stb. Ez is olyan anomália mint nálam a mai napi Ubuntu indítási probléma.
      ITT a termék oldal, látható az egyszerű beállítás.

Úgy tűnik nekem, pár nap megfelelő működés után már mégis kevesli a routertől kapott jelet. Mert kipróbáltam most a router közvetlen közeléből, és úgy működik. Hogy ezt miért úgy fejezi ki, hogy nem tudja lekérni az IP-címet, azt nem tudom. Csak így ugye nincs értelme az egésznek.
      Ha kettőt vesz az ember, akkor lehet, hogy eljut a célig "stafétában", hogy a router adja az egyik jelerősítőnek, az a másik jelerősítúőnek a jelet? Használt valaki ilyen "sorba rakott" jelerősítőket?
      Vagy venni kellene egy sokkal erősebbet? Van valakinek jó tapasztalata valamelyik ilyen gyártmánnyal?

kozepso Szerintem ez a jelismétlőt jelenti. Ha olyan, mint amilyenre gondolok, akkor, a forrásrouter WiFi-jelének sugarán belül kell elhelyezned a repeatort. Ha húzol egy akkora kört a repeator köré, amekkora a hatósugara, no addig tudja még továbbítani a jelet. A repeator és a forrás WiFi jelének van egy eléggé nagy közös halmaza, szóval annyira sokkal nem növeli meg a hatótávot.
        Van hogy ez is jó, de ha nem gond a vezeték, akkor egy hagyományos routerrel is el lehet hasonlót érni, az annyiból jobb, hogy a második router hatótávja sokkal jobban érvényesülhet, hiszen a második routert az első WiFi-jelén akár kívül is lehet, az neked bőven elég, ha a két WiFi-jel összeér. Van amikor az se kell, hogy a két WiFi összeérjen, egyszerűen a második routerrel csak ki akarom vinni a WiFi-t a pincébe, a műhelybe, a garázsba, a hátsókertbe..., és az nem baj számomra, hogyha mondjuk az odavezető úton valahol (lépcsőházban) nincs net.

csuhas32
          Köszönöm szépen! Ezt így nagyjából gondoltam is. A helyzet az, hogy a vezetékezés nem magától értetődően megvalósítható, viszont a szolgáltató routere és az illető PC között mindössze 15 méter van, és nem akarom elhinni, hogy ezt egy megfelelő jelerősítő ne tudná áthidalni. De ez valahogy nem tudja, vagy valami más gond van vele.
          Jól értem, hogy egyébként szerinted tehát az a megfelelő, ha az egyik routert egy UTP-vezeték segítségével összekötöm egy másik routerrel?

kozepso
            Radioamator berkekben az a mondas jarta, hogy a legjobb nagyfrekvencias erosito a
            hangolt / iranyitott antenna. Egy helyhez kotott PC eseten, talan meg valami ilyesmi is
            szoba johet (2.4 GHz-en): https://www.youtube.com/watch?v=Nk-nj_BwoBE
            A sugarzo (68mm-es) tarcsat ajanlott szigetelten szerelni.

kozepso a szolgáltató routere és az illető PC között mindössze 15 méter van

Ha van abban PC-ben LAN-kártya, akkor elvileg elég volna egy kábel a szolgáltató routerétől a PC-ig, nem is kellene semmilyen jelerősítő meg másik router.
            A vezetéket amúgy elég olcsón megkapod: Csak a példa kedvéért, nem reklámozási céllal:
            https://www.pcx.hu//nbase-nb-c5e-20-cat5e-utp-20m-patch-kabel-127364?referer=argep.hu
            https://halozati-kabel-adapter.arukereso.hu/gembird/utp-cat5e-30m-pp12-30m-p221155046/

kozepso Jól értem, hogy egyébként szerinted tehát az a megfelelő, ha az egyik routert egy UTP-vezeték segítségével összekötöm egy másik routerrel?

Minden megfelelő, ami jó működést eredményez. Ez is egy lehetőség. Ezt a módszert én már többször is használtam. Általában egy routeren van egy kék és négy sárga hely az UTP-nek. A kék a „bemenet” a sárgák a „kimenet”. Szolgáltató modeme-router1 kék, router1sárga-router2kék. Valahogy így.

A 15 méter nem olyan nagy táv, (persze nem tudjuk, hány és milyen fal van közben) esetleg valamelyik antenna lehetne erősebb.
            A telefonnal hány méterre a repeatortól szakad meg annak jele? Nem lehet, hogy elég lenne a PC-re egy erősebb antenna?
            Kérdezem másképp. A PC-nél állva a telefonnal még megvan a kapcsolat a repeator által szórt WiFi-hálózattal? Ha erről a WiFi-ről a telefonnal még tudsz netezni a PC mellett állva, akkor a PC-re egy erősebb antenna is megoldás lehet talán.

kozepso Mert kipróbáltam most a router közvetlen közeléből, és úgy működik.

Sajna a jelismétlők wifi módban csak korlátozottan használhatóak. Egyszerűen, csak azt azzal a jellel tudnak dolgozni, amit kapnak, tehát a jelismétlő helyén elérhető sebesség nem fog nőni, csak a hatótáv valamennyivel. Vezetékes összekötés esetén nyilván más a helyzet, ilyenkor második routerként működnek. Ami viszont ekkor is probléma lehet, azok a mozgó berendezések, telefon, lapi, és azok a készülékek, amelyek a két wifi router hatósugarának határán helyezkednek el, mivel bizonytalan, hogy melyikre csatlakoznak fel. Ilyenkor gyakori a wifi-k közötti váltás, ami pillanatnyi (nem is annyira pillanatnyi) kieséseket jelent.
            A szolgáltatói routerek nem rosszak, de általában belső antennásak, nem a legjobb a lefedettség. Egyébként maga a rotuer elhelyezés is sokat számít, ill. ha antennás, az antennák beállítása sem mellékes.
            Érdemes a routert minél magasabbra elhelyezni, lehetőleg árnyékoló tárgyaktól messzebb (polcok, tükrök, fém bármik, vastag falak), vagy legalább a fő irányokba ne legyen ilyen. Ha antennás, akkor a függőleges antenna a vízszintes, a vízszintes antenna a függőleges (pl. emelet) jelterjedést segíti.
            A legjobb megoldás egy több routeres Mesh rendszer, lehetőleg vezetékes összekötéssel. Ilyenkor a routereket az eszközök egynek látják és nem vehető észre a váltás közöttük. Persze ez wifi kapcsolattal is szépen működik, csak azt kell kikísérletezni, hogy mekkora az a max. távolság, ahol még megvan az elvárt sebesség.
            Egyébként ehhez nem kell Mesh rendszerként árult készlet, 2-3 db olcsóbb, de Mesh képes routerrel is megoldható.
            Nekem is ilyen, 2db routeres Mesh van a szolgálatói mögé téve (vezetékesen összekötve), a szolgáltatóin pedig kikapcsolva a wifi.

A jelet a PC erősnek mutatja, csak a Mozilla nem tud behozni semmit, a telefonom meg valami IP-címes szöveget ír ki, amit valahol fönt írtam.
            Viszont szerintem lesz mód a sima vezetékezésre. Nem is kell még egy rooter, mert ott, ahol ez a PC lesz, nem kell másnak internet. Ezzel kapcsolatban még lehet, hogy lesz kérdésem, talán új témát nyitok.
            Köszönöm szépen!

Sajnos a falak, ajtók, üvegek, elektronikai tárgyak nagyon tudják rontani a jel erősségét, és az adatátviteli sebességet. Ha csak az a baj, hogy a hatókörön kívűl van, vagy nagyon a hatókör szélén, leírom én hogyan szoltam csinálni.
              Telefonon le van töltve egy wifi jelerőség mérő, no meg a Speedtest. Rácsatlakoztatva a telefont a forrásra, megkeresni azt a helyet a célállomás felé ahol a jelerősség még jó és van konektor, itt mérni egy sebességet (persze a router mellett is, legyen támpont). Ha megfelelő az erősség és a sebesség akkor oda bedugni, majd a hely ahol a gép van, nem a gépen, az eddig használt telefonon megnézni a jel erősséget és sebességet. Utána lehet a gépen méregetni, ha nem azonos, ott lehet gond a készülékben lévő wifi vevővel is, ilyenkor érdemes egy külső antennás USB-s antennát beszerezni. Leírva soknak tűnik, de max 5 perc az egész procedúra.
              Nálam is van hasonló, ugyanis a Vidanet kábelmodem-router-nek a hatótávja igen kicsi, éppen lefedi a lakást, így nekem is kellett hasonlót telepíteni, használaton kívüli routerrel.

kozepso Ha jel van a csatlakozás hibás. Próbáld resetelni a repeatort és újra feltenni. A router és a repeator frekvenciája stimmel egymással? (2,4 GHz, 5 GHz, azt hiszem ilyenek szoktak lenni).
              A kábelnál jobb (stabilabb, biztosabb) nincs és áramot sem fogyaszt.

csuhas32 A kábelnál jobb (stabilabb, biztosabb) nincs és áramot sem fogyaszt.

Csak egyszer: amikor bevésik a falba, vagy felfúrják a kábelcsatornát. 🙂