Régebben nézegettem a Mini PC megoldásokat. Alapvetően egy olyan asztali kütyüre gondolok, amely keveset fogyaszt, egyszerűen elhelyezhető, akár egy monitor, vagy TV hátuljára is, és úgy általában alkalmas egyszerűbb feladatok ellátása. A klasszikus kombó, internetezés, médialejátszás, szövegszerkesztés, közösségi felületek.
Ja, és természetesen mindezt olcsóbban, mint egy klasszik asztali PC-vel, vagy lapival.
Nézegettem, de nem volt úgy igazán, vagy harmatgyenge volt a hardver, vagy közelítette egy asztali PC, vagy egy lapi árát.
Mostanában megint rájuk kerestem és bizony meglepődtem. Lényegesen komolyabb lett ez a piac. Az alábbi példa nem reklám, tényleg csak egy példa arra, hogy mennyivel ár/érték arányosabbak lettek a Mini PC-k (természetesen új hardverekről beszélek).
A linken található példakütyü már tényleg sok mindenre alkalmas, akár otthon, akár egy irodában, de akár állandó üzemben lévő bárminek is használható, az ára pedig bőven összemérhető pl. egy MálnaPC-vel.
A CPU belépő szintű, és nyilván a grafikai képességei is korlátozottak, de minden másban nem lehet rá panasz. Bár W11-el érkezik, de kiemelném a termék oldalán a külön megemlített Ubuntu támogatást.
(Az árát direkt EU szállítással néztem.)
Szóval tetszik!
https://www.bmaxit.com/Maxmini-B4-pd781949588.html
https://hu.geekbuying.com/item/BMAX-B4-Mini-PC-522508.html
https://www.bmaxit.com/product/miniPC

tenkes A leírásról nekem az Intel NUC jutott eszembe. Ez nem az, de hasonló.
    Jó kis kütyük ezek!

Én úgy találkoztam vele, hogy linuxos segítségnyújtás során hozta el hozzám valaki. Nagyon megtetszett.
    Annyira, hogy MiniPC-t választottam akkor karácsonyra.
    Meg is tudtam indokolni a beszerzés elengedhetetlen mivoltát. :-)
    Amikor családi Skype van, és a második monitoron közben csinálnék valamit, az egyes monitoron lévő Skype ablakban a gyerek kameraképe megjelenik kicsiben is, folyton le kell kattintgatni, így meg a másodlagos monitor alá odatoltam a MiniPC-t, egy billt és egeret, aztán az egyesen mehet zavartalanul a Skype, a kettes monitort odaadom a MiniPC-nek. Ez tökéletesen be is jött, de azért erre nem akartam sokat költeni, a legolcsóbb, de még éppen elfogadható használt Mini PC-t céloztam meg.
    Monitorom, tartalék billentyűzetem és egerem volt, így az USB-s sztereó hangszóróval együtt egy legolcsóbb (igaz új) sztereó internetrádió árát kellett csak kiadnom, azonban az internetrádió csak WiFi-t tud, ez pedig LAN csatlakozóval is rendelkezik.
    Oprendszer nem volt rajta, Xubuntuval támogattam meg.
    Végül sokkal gyakrabban használom, mint gondoltam. Internetrádió, tévéokosító és böngészős számítógép is egyben.
    Internetrádióként nem kell hozzá a monitor.
    Csak bekapcsolom és egy percen belül automatikusan szól az internetrádió, a billentyűkombinációkkal tudok csatornát választani, hangerőt szabályozni és a gépet szabályosan le is állítani. Egyébként a hangszórón is vannak hangerőszabályzó és némító gombok.
    Ha neteznék is, akkor bekapcsolom a monitort is.
    Az öreg tévére is rá van kötve egy jó hosszú HDMI-vel, átdobhatom oda az egész hangot vagy pavucontrol-lal csak a lejátszóalkalmazásét (VLC, SMPlayer). Az a tv adathordozóról lejátszott nagyobb felbontású filmnél már akad, de így nem is kell másolgatni pendrive-ra, külső lemezre, azt ki-be dugdosgatni, sokkal több mindent meg tudunk nézni felirattal, a streaming sincs kizárva.
    Ma már sokkal jobb, erősebb használt Mini PC-t kapnék ugyanannyiért.
    Múltkor láttam HP-t 50-ért, ha jól emlékszem 8 GB RAM-mal, 256 GB SSD-vel, Windowszal és egy év garival. (Szerk: visszakerestem: HP 800 G3 DM W10H, ebből engedtek még tízezret.)
    Nulláról nagyságrendileg egy használt laptop árában kijöhet a konfiguráció (használt mini PC + bill + egér + használt monitor).
    Ha valaki hajlamos folyadékot öntözgetni a gép körül, akkor annak például ez jobb mint egy laptop, a Mini PC-t el lehet dugni az asztal alá a szilikonbillenytyűzet ilyen felhasználónál bevált, a mini PC-t én is jobban szeretem a laptopnál, mert a nagyobb képernyő nekem nagy komfort és a hagyományos billentyűzeten nekem sokkal kényelmesebb gépelni.
    Kihúzni belőle a kábeleket és elvinni szervizbe vagy egy támogató személyhez, másik felhasználási helyre, ugyanolyan könnyű, mint egy laptopot. A laptophoz képest szerintem könnyebb karbantartani, bővíteni, viszont a bővítési lehetőség keskenyebb, mint egy asztali gépnél. A laptophoz képest, útközben nem használható, nem szünetmentes és bár a repülőn is simán elvihetem magammal, a másik felhasználási helyen is kell periféra.
    Határozottan látok olyan felhasználási körülményt, személyt, ahol illetve akinek ez a típusú eszköz lehet jó választás. Ha valaki csak az alapvetőre használja, esetleg csak egy vagy két lemez van a gépében, akkor a következő asztali gép helyett inkább ezt javasolnám.

a mester Pótlólag tudok adni még egy pici és nem is túl éles fényképet a Giadaról ahogy éppen a hangszórókból szól a rádió. Annak a bemutatónak a kedvéért még billentyűzetet sem tettem rá. Az internetrádió-funkció csak a LAN-ra rádugva majd bekapcsolva a gépet is elindul. Ekkor azonban nem lehet csatornát váltani, csak az elsődlegesnek beállított adó szól, a hangerő csak a hangszórón szabályozható, némítható és szabályosan nem lehet kikapcsolni a gépet csak mondjuk a bekapcsoló gombot hosszan nyomva.
      Egy billentyűzettel már megy a váltás a kedvencnek beállított állomások között, ha internetkimaradás miatt az automatikusan újracsatlakozó lejátszó dacára megszakad az adás lejátszása, újra lehet csatlakozni, lehet hangerőt szabályozni és ami szerintem azért fontos, a gépet szabályosan leállítani.

Az a legjobb az egészben, hogy érdekel egy Mini PC, de igazából nem tudom mire használnám. Fő és hordozható gépnek lapik vannak, médiához Android okosítók szigorúan Android TV (Google TV) rendszerrel, mert az a kényelmesebb, internet rádióhoz meg internet rádió. + univerzális távirányító, hogy mindent is lehessen kapcsolgatni.
      DE, ha ezek nem lennének és egy olcsó asztali gép kellene, nem játékra, vagy komolyabb feladatokra, tuti biggyesztenék egyek egy meglévő monitor, vagy egy tv hátuljára. Egy egyszerű vezetékmentes bill+egér és kész is.

tenkes Az a legjobb az egészben, hogy érdekel egy Mini PC, de igazából nem tudom mire használnám.

Majd gyarapszol, változik a körülmény, érezni fogod, amikor eljön az ideje, hogy beszerezz egy mini PC-t, mert meglesz a szituáció ahol érvényesül az ebben a témában már megszerzett tudásod.
        Vagy nem te veszed ezen tudásodnak hasznát, de észlelni fogod, ha valakinek ez lesz a legjobb megoldás és hasznos tanácsot adsz majd a számára.

tenkes , internet rádióhoz meg internet rádió. + univerzális távirányító, hogy mindent is lehessen kapcsolgatni.

OFF
        Nekem három eszközöm van erre a célra és egyik sem internetárdió.
        A fentebb tárgyalt Giada az egyik szobában, de a legjobban erre a célra az androidos telefon vált be AIMP-pal, ezért ebből kettő is van.
        A háttérrádióként szolgáló legolcsóbb androidos telefon csak WiFi-ről használom. Alapvetően a nappaliban az öreg HiFi-re van rákötve, de ki szoktam vinni a kertbe is amolyan zsebrádióként használva is, ma is ezt hallgattuk és olyan közepes hangerőn elég volt.
        Aztán van a mobilom természetesen SIM-mel és havi 15 GB adatforgalmi kerettel. Ez a Jolly Joker.
        Az AIMP hálózatváltásnál vagy leszakadáskor magától újracsatlakozik, így a telefonokkal szabadon mozogni, pláne azzal, ami a WiFi-től sem függ. Nincs kötve az internetrádió saját adatbázisához, bármilyen stream címet fel tudok venni, távirányító nem kell, ott az érintőképernyő. Lehet vele Skype-olni, Messengerezni, fórumozni, e-mailezni, ha van benne SIM, akkor még telefonálni is. Megannyi funkció, amit egy internetrádió nem tud. Legtöbbször WiFi alól használom otthon, a munkahelyen, de még a kertben is, de a 15 GB-os havi mobiladatkeret még soha nem volt kevés arra, hogy útközben vagy olyan helyen, ahol nincs WiFi zavartalanul hallgassam. A kocsiban szólhat a headsetben de át lehet adni az autórádiónak is.
        A Bluetoothnak köszönhetően hallgathatom fejhallgatóval (akár még fűnyírás közben is).
        Ritka nálunk az áramszünet, de egyszer egy ilyen alkalmával simán hallgattam a mobilnetet használva a telefonról az adást, az internetrádió ekkor nagy valószínűséggel már harcképtelen lett volna.

tenkes Nem vagy elég leleményes. Ha nekem tetszik egy gomb, tutira találok hozzá valami kabátot valahol 🙂

csuhas32 Én is kedvelem a sokoldalú kütyüket, mint. pl. egy okosteló, használom is mindenre, de nem mindenhol. Mert egyszerűen, sok célra nekem kényelmesebb, hatékonyabb eszközök is vannak.

• Ezért használok Android TV-ket (a normál TV adás is neten jön), mert nem kell semmit sem kattintani, beállítani stb. egyszerűen egy gombnyomás a távkapcson és megy a TV, vagy a stream. És ezért nem sima Androidos okosító, mert az Android TV rendszer épp erre van kitalálva, gyorsabb, informatívabb a felülete és a távirányítós működése összehasonlíthatatlanul jobb.
          • Internet rádió esetében, szinte ugyanez a helyzet. Itt is a kényelem győzött, hogy ne kelljen minden esetben pl. egy telefont csatlakoztatni. Annyi praktikumra figyeltem, hogy egy hangszóró nélküli kompakt internet rádiót kerestem, amit bármilyen hifihez hozzátéve, mint kijelzőt, ismételten egyetlen távirányítóval lehet használni.
          • de még sok példa van telefonkamera vs. okoskamera, telefonos vs. beépített navi/kihangosító, stb.

És itt van a Mini PC esete is. Ilyen tudatos felhasználóként, hogy magyarázom meg magamnak (is), hogy nekem ez feltétlenül szükséges és ráadásul valami jó izmos kellene? 🙂

tenkes És itt van a Mini PC esete is. Ilyen tudatos felhasználóként, hogy magyarázom meg magamnak (is), hogy nekem ez feltétlenül szükséges és ráadásul valami jó izmos kellene? 🙂

Van 3 Windowsod, de Linuxod egy sincs. Nyilván titkon szeretnél egyet és ráadásul egy erős gépre, hogy érdemben össze tudd hasonlítani a Windowszal. Kell az a Mini PC a Zorinhoz. Ha nem gond az ára, akkor ne sajnáld magadtól, kalandra fel!

csuhas32 Mondjuk egy ilyet?:
              https://hu.geekbuying.com/item/GMK-M2-Mini-PC-Intel-Core-i7-11390H-16GB-DDR4-1T-SSD-EU-521839.html
              Nem jó, mert elfogyott, de rákerestem a gyártóra és ezt találtam:
              https://www.gmktec.com/products/intel-12th-core-i5-12450h-mini-pc-nucbox-m3?spm=..product_0bf558ad-b5ff-42e1-aad9-211ddec06259.header_1.1&spm_prev=..product_566a5f24-2fba-4aca-91d3-f6b8d48cc8fc.header_1.1&variant=8fb71d4a-01d1-4eea-91b2-4504cee67891
              Az ára jónak tűnik a tudásához. Ezen elmenne a Zorin? 🙂
              Szerk: Nem jó, ehhez meg spec meghajtók, ill telepítőkép kell W11 alá (dual-boot), ami ugye nem egy bizalomgerjesztő dolog.
              Én megpróbáltam..... akkor egyelőre marad a VBox. 🙂

tenkes supports Linux
                Ezen szerintem bármi. (Mivel írja a linuxos támogatottságot, remélhetőleg hardverkompatibilitási gond nem lesz, csodálkoznék rajta. Ami nekem kérdés, az a rajta lévő Win 11. Engedi majd bebootolni a kulcsról a Zorint? Ha live alól rendben a Zorin, akkor mi a terv? Legyalulod a Wint? Mellé teszed erre a lemezre a Zorint? Van lehetőség még egy lemezt beletenni a Zorinnak?)

tenkes Én megpróbáltam..... akkor egyelőre marad a VBox.

Én komálom, de azért az éles telepítéshez nem közelít. Köztes és az előbbihez képest olcsó lépést tehetsz, ha valamelyik lapiba bedobsz egy SSD-t a Zorinnak, de akár egy külső USB-s SSD-t is el tudok fogadni, csak támogassa a trimet.

csuhas32 mi a terv?

Na, az ami nincs. Egyszerűen jelenleg nincs szükségem egy ilyen kütyüre. Linuxozni meg virtuálisban és dualban is tudok, ha épp szeretnék.
                  Az viszont látszik, hogy igen jó árban lehet már ilyet beszerezni és nem is rossz teljesítménnyel (a hűtés nyilván korlátozottabb, mint egy szellős házban.) A PC/Laptop/MiniPC viszonylatban simán lehet legjobb választás.

Ennyivel később: 6 nap

tenkes Szemezgettem anno ilyesmivel. Amiért elvetettem.
                  -Mindig az lesz az olcsó, amiből sokat gyártanak. A felhasználó tömegek nem veszik. Laptopot használnak úgy, hogy gyakorlatilag PC -ként funkcionál. Sokszor úgy, hogy külső monitort is vesznek hozzá. Nekem finoman szólva is érthetetlen.
                  -Sokszor laptop összetevőkből legózzák össze, tehát drágább/és vagy/gyengébb képességű alkatrészeket vetetnek meg az emberrel pofás csomagban.

Silent_Bob Laptopot használnak úgy, hogy gyakorlatilag PC -ként funkcionál. Sokszor úgy, hogy külső monitort is vesznek hozzá. Nekem finoman szólva is érthetetlen.

Pont így használom 🙂

• Számomra így praktikus. Alapvetően asztali környezetben használom, mivel kell a képernyőhely és a bill+egér kombó. Ugyanakkor mobilnak is kell lennie, mert néha szükség van rá egyéb helyeken is és ezért fenntartani két modern eszközt nem lenne túl gazdaságos. Ehhez hozzá tartozik, hogy egy közepesen izmos lapi teljesítménye elég is arra, amire használom.
                    • Ha a fő lapi cserére kerül, a réginek, mivel az is mobil, több felhasználási lehetősége van, mint egy asztali gépnek. Pár évig még simán megfelel normál felhasználásokra.
                    • A szubjektívebb ok, hogy már elszoktam az asztali gépektől, egyszerűen túl nagy, hangos "porfogók" nekem.
                    • A legszubjektívebb ok pedig az, hogy egy lapinál nincs meg az az állandó fejlesztési késztetés, mint egy asztali PC esetén, hiszen nem nagyon van mit, így nem is csábul el az ember. (Arra persze ügyelek, hogy a háttértár és a memória azért fejleszthető legyen.)

tenkes Teljes mértékben értem ezeket a szempontokat. Nem is valami kritikaként hoztam fel(Bár volt ilyen éle), csak arra világítottam rá, hogy ez egy adottság, hogy a nagy tömegek laptopot vesznek, és nem minipct. Amig ez így van, addig a minipc rétegtermék lesz, és ez meglátszik az árán.

tenkes lapi teljesítménye elég is arra, amire használom

Nyilván elég, nem lehetne eladni, ha nem teljesítené legalább az "elég szintet" De ezt olcsóbban megkapom PC csomagban, úgyhogy én meg vagyok győzve mellette.

tenkes A szubjektívebb ok, hogy már elszoktam az asztali gépektől, egyszerűen túl nagy, hangos "porfogók" nekem.

Az biztos. Ormótlanabb konstrukció.

tenkes lapinál nincs meg az az állandó fejlesztési késztetés

Ez lehet előny is. Egy ház - táp kombó kiszolgál 2 konfigot. Ha játszani akarok, és nem akarok konzolt, egyszerű az upgrade. Ha épp abba akarom hagyni(Ahogy tettem pár hónapja), és van iGPU a prociban, egyszerű a downgrade.
                      Aki kényszeres gépfeljesztgető, az valószínűleg egy laptopnál se fog sokáig megülni a popóján.
                      Érteni vélem az okaidat, de volt laptopom, és többet nem kéne.
                      A minipc viszont szuper low budget, és kompakt megoldás lehetne, ha elterjedne. Emiatt azért kicsit fáj a szívem.

Silent_Bob Egyetértek abban, hogy a MiniPC rétegtermék. Bár ebben az is szerepet játszik, hogy valami extra, miniatürizált technikai bravúr készülékeknek tekintik azokat, így az árukat is erre állítják be.
                        Persze, ennek pont az ellentéte a valóság, egy egyszerűsített céleszközről van szó, korlátozott lehetőségekkel, ami épp a méretéből adódik.
                        Itt is mint mindenhol, nagyon nagy a szórás árban, de ha a fenti linkeken látható árszintet nézzük, akkor gyakorlatilag a legolcsóbb megoldás lehet, pl. egy irodai, vagy általános otthoni gépnek.

Én is nézegettem anno az Intel NUC-ot. Aztán árban nem érte meg bele menni, ugyan annyi pénzért brutális desktopot vettem.