- Szerkesztve
Hát, jó nagy vargabetűvel jutottam el az említett disztróig.
Háttérben hallgattam a véletlenszerű YT videókat Linux témában és megütötte a fülemet a hangfájlok szöveggé alakítása offline módon. Erre mutattak be egy megoldást, a Speech Note-ot. Gyorsan kiderült, hogy nincs Windows változat, és bár elvileg WSL segítségével meg lehetne oldani, gondoltam itt az alkalom ismét egy kicsit linuxozni VBox alatt.
Az említett videó mellé feldobott a YT egy másikat is, ahol a Pop!OS-t ajánlgatták. Ránézésre tetszett, úgyhogy kipróbáltam.
https://pop.system76.com/
https://system76.com/
Tehát a Pop!OS 2017-ben jelent meg egy amerikai vállalat, a System76 gondozásában, kifejezetten tudományos és kreatív területen dolgozó szakemberek részére. Mivel a cég hardvergyártással foglalkozik, így kompletten, gépre optimalizáltan is beszerezhető, de természetesen más gépen is fut.
Ubuntu alapú, és egy egyedi COSMIC fedőnevű GNOME környezetet használ. Nekem a Gnome nem a kedvencem, de mivel a felső sávon minimalizálni lehet a nyomkodást, az alsón meg fordítva, így egészen tetszetős volt.
A telepítője egyedi kinézetű és nagyon egyszerűen használható. Szerencsére nincs telenyomva mindenféle előtelepített szoftverrel, pláne nem 10 félével ugyanarra, úgyhogy egészen átláthatóak az alkalmazásai.
Ha új alkalmazás kellene, azt a Pop!_Shop nevű appal érhetjük el. Jól átlátható és szép szoftveráruház, ami információval is szolgál az adott appról. Van Flatpak támogatás is, úgyhogy a Speech Note onnan került fel a gépre.
Ami számomra meglepő volt, hogy telepítéséhez szükséges a Secure Boot kikapcsolása. Nem értem, mivel ez már a legtöbb gyártónál támogatott (RedHat, SUSE, Debian, stb.), beleértve az alapját képező Ubuntut is.
Nyilván nem nyomkodtam végig minden lehetőséget és rövid volt a teszt, de egy nagyon összeszedett, mutatós és egyszerűen használható rendszer benyomását keltette a Pop!_OS. A honlap is nagyon rendben van, mindenféle információ és segítség megtalálható rajta.
(Nahát, a két disztrónév között az alulvonás megviccelte a rendszert! Így hagyom! )
OFF
Közben gondolkodtam, hogy mitől olyan ismerős a disztró neve. Kiderült hogy, kb. 3 éve, amikor egy csomó OS-t kipróbáltam és ide írogattam a tapasztalatokat, ez is köztük volt.
ON