csuhas32 azt nem tudom, hogy mit művel amit írtál, miért jó az nekem
Az nvidia hw dekódolási képességeit beemelte a Celluloidba.
Tehát, ha csak úgy használod out-of-the box, akkor a Celluloid nem instruálja az mpv magját (libmpv2), és akkor csak izomból, CPU dekódolással játszik le videófájlokat.
A Celluloid "csak" egy frontend az mpv fölé.
Ha megnézed, az mpv mire képes használni az nvidia lehetőségeit:
mpv --vd=help | grep cuvid
av1_cuvid (av1) - Nvidia CUVID AV1 decoder
h264_cuvid (h264) - Nvidia CUVID H264 decoder
hevc_cuvid (hevc) - Nvidia CUVID HEVC decoder
mjpeg_cuvid (mjpeg) - Nvidia CUVID MJPEG decoder
mpeg1_cuvid (mpeg1video) - Nvidia CUVID MPEG1VIDEO decoder
mpeg2_cuvid (mpeg2video) - Nvidia CUVID MPEG2VIDEO decoder
mpeg4_cuvid (mpeg4) - Nvidia CUVID MPEG4 decoder
vc1_cuvid (vc1) - Nvidia CUVID VC1 decoder
vp8_cuvid (vp8) - Nvidia CUVID VP8 decoder
vp9_cuvid (vp9) - Nvidia CUVID VP9 decoder
látszik, hogy van néhány tömörítési forma, amiben támaszkodhat a GPU-ra.
Amit írtam neked, elvileg arra jó, hogy a Celluloid instruálja az mpv-t, hogy az adott HW kodekeket használja. Az eredmény hardverfüggő, de látatlanban azt gondolom, hogy az izomból lejátszáshoz képest csak 40..50% CPU erő kell.
Tehát, ha lejátszott egy fájlt, mondjuk 40% CPU használattal, akkor cuvidd-al támogatva csak mondjuk csak kb 20% kell.
Nekem is van nvidiám, de 8-ik gen intel proci is, amiben van quicksync. Nvidia ide, vagy oda, a quicksync gyorsabb, ezért arra álltam rá, tegnap az nvidiás paramétereket vaktában toltam neked, de ma kipróbálom, és 1-2 mérési adatot is igyekszem prezentálni. Esetleg javítást, ha tegnap éjjel sz@rul írtam 🙂
Illetve, hajnalban kaptam tippet a Harunára (ezt KDE alatt szándékszom majd használni), hogy hogyan tudom a Celluloidhoz hasonlóan idomítani.
Most van ráérős időm, szórakozok egy kicsit, méricskélek nvidiával.
Addig néz meg, hogy a libnvidia-encode1 csomag nálad fent van-e?
Nem biztos, hogy simán az nvidia-driver felhozta, akkor tedd föl!
apt install libnvidia-encode1
Ha nincs jelen, NVENC/NVDEC sem fog működni, és marad az izomból lejátszás.
Nnna. Majd jövök még a mérésekkel!
Folyt.:
Amiket adtam, látszólag jól működik nálam:
Elővettem egy FullHD 50p projektet a közelmúltból, gyorsan rendereltem (22Mbps h264), aztán próba...
NVidia dekódolással a terhelés:

És ugyanez a fájl "izomból":

VLC (vdpau dekódolással):

Ráadásul engem egyszer cserben hagyott a VLC, segfaultozott égy régebbi h264 fájlon, akkor kezdtem keresgélni mást helyette, aztán ugyanazt a fájlt simán vitte az mpv (így a Celluloid is).
Számomra nem kérdés, hogy melyik lejátszót használjam: amelyik az mpv-t használja a háttérben 😉