Kedves Guruk!
Teljesen kezdő vagyok és egy 3 windowsos PC-ből álló, jól működő munkacsoporthoz kellene becsatlakoznom, hogy a megosztott mappákat lássam, írjam . A windowsos egyenrangú hálózat gépein win10 Home megy, és látják egymást a hálózaton (mármint a megosztott mappákat). A linuxos egy Ubuntu 24.04-et futtató masina. Kábellel csatlakoznak egy routerhez, ami a DHCP-n keresztül osztja az IP-ket. A meglévő hálózathoz nem nyúlhatok nagyon, de azt megnéztem, hogy a megosztás úgy van beállítva, hogy "mindenki"-nek teljes hozzáférése van a megosztott mappákhoz. Fontos még, hogy jelszó egyik gép felhasználójához sincs, és jó lenne, ha ez így is maradna. Nem szeretnénk megbonyolítani a hálózat működését azért, mert egy linux is csatlakozik. Sok leírást néztem, de vagy nem volt egyértelmű, vagy jelszavakat kért, vagy szerverről beszélt, ami ugye itt nincs. Valószínűleg egyszerű a megoldás, csak én gondolom túl. Jó lenne, ha a konfigurálás is megoldható lenne grafikus felületről, de azt követően fontos, hogy minden alkalommal, ha bekerül ebbe a hálózatba a linuxos noti, automatikusan ismerje fel és használja a munkacsoport-kapcsolatát. Segítsetek légyszi! Előre is köszönöm.
Egyenrangú hálózathoz csatlakozás
- Szerkesztve
Kicsit bővítve a mester válaszát: a windowsos megosztások SMB protokollt használnak, mindegyik gép kiszolgálóként és kliensként is működik. Egyenrangú hálózat alatt a peer-to-peer (P2P) megoldásokat értjük, mint például a Bittorrent.
Neked most egy SMB klienst kellene beállítanod a notebookon.
@meskobalazs -nak lesz igaza /szerintem/
http://sugo.ubuntu.hu/10.10/html/serverguide/hu/samba-fileserver.html
A mellékelt linken magyar nyelvű leírást találsz.
Köszönöm az eddigi válaszokat. Bigyó bácsinak külön is a linket. A munkacsoport nevét beállítottam a config-ban de a "security = user"- t létre kell hoznom. A "user" itt mi legyen? A linux felhasználó (ami esetemben a superuser is)?
sudo restart smbd -re a válasz: "sudo: restart: parancs nem található"
próbáltam gyökérből és a /etc/samba mappából is
csuhas32 Igen próbáltam, nem ír ki semmit csak a promptot adja vissza...lehet, hogy így jó. Elvileg minden megvan. A windowsban, ha próbálom hozzáadni a létrhozott "megosztas" nevű mappát, mindig kér felhasználónevet és jelszót, de nem tudom milyet, hisz elvileg nincs. Tallózni nem sikerül a hálózatot, ezért a fájlkezelőben jobb egérgomb az ez a gép-en és Hálózati meghajtó hozzáadása. Itt meghajtónak az 'y'-t választom és Mappa:-hoz beírtam a következő elérési utat:
\linuxmasina\megosztas
erre azt írja, nem találja akkor is ha be van pipálva a 'Csatlakozás különböző hitelesítő adatokkal' jelölőnégyzet és akkor is ha nincs.
\linuxmasina\srv\samba\megosztas
így is próbáltam, ez a teljes elérési útja a megosztas mappának, de így sem talál semmit.
Ha a jelölőnégyzetben bent a pipa, akkor mindkét esetben kér felhasználónevet és jelszót, de hiába írom be az időközben a létező felhasználóhoz hozzáadott samba jelszóval együtt az adatokat, nem talál semmit.
Jól adom meg a windowsnak az elérési utat?
Köszönöm klt! A linuxon így már látom a mappát, bár beengedni nem engedett. Ahhoz, hogy bele tudjak lépni meg kellett adjak egy jelszót a win10 helyi felhasználónak. Félsiker! Igazából nem szeretnénk változtatni a megszokott jelszómentes működésen. Megoldható jelszó nélkül?
A windowsok egyébként továbbra sem látják a linux megosztas nevű mappáját. Hogyan kell megadni az útvonalat a windowsnak? Két fajta próbálkozáson túl vagyok, egyik sem eredményes wsdd után sem:
'\linuxmasina\megosztas'
'\linuxmasina\srv\samba\megosztas'
(természetesen dupla visszaperjellel kezdődnek a sorok)
- Szerkesztve
Feldobtam egy csupasz Mintet (MATE) az egyik VM-be, feltettem a Sambát.
A másik VM-ben a Windows 10 home.
A Minten csináltam egy megosztást
mkdir -p /srv/samba
chmod 777 /srv/samba
Majd összelegóztam a képen is látható smb.conf-ot.
[global]
workgroup = WORKGROUP
server string = %h server (Samba, Ubuntu)
log file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 1000
logging = file
panic action = /usr/share/samba/panic-action %d
server role = standalone server
obey pam restrictions = yes
unix password sync = yes
passwd program = /usr/bin/passwd %u
passwd chat = *Enter\snew\s*\spassword:* %n\n *Retype\snew\s*\spassword:* %n\n *password\supdated\ssuccessfully* .
pam password change = yes
map to guest = bad user
usershare allow guests = yes
name resolve order = wins bcast
[megosztas]
path = /srv/samba
public = yes
guest only = yes
writable = yes
browseable = yes
force create mode = 0666
force directory mode = 0777
Az eredmény látható a képen
Visszafele útra (Linuxról Winodowsra csatlakozáshoz) azt csinálnám, hogy a home könyvtáramban létrehoznék csatolási pontokat, az én példámban ez a "bizbasz".
mkdir ~/bizbasz
Az fstab-ban pedig cifs csatolásokat tennék (nálam itt most csak egy van), nagyon fontosak a csatolási opciók!
//192.168.5.4/Users /home/kl/bizbasz cifs file_mode=0770,iocharset=utf8,dirmode=0770,noauto,user,noperm 0 0
Ezután katt a "bizbasz"-ra, és csatolódik...
Ennél egyszerűbb jelenlegi ismereteim szerint sajnos csak úgy lehet, ha a Windowsokon engedélyezed az SMB1-et, amihez persze a Linuxon az smb.conf-ot hozzá is kell igazítani.
Nagyon köszönöm a válaszokat! Ez így valószínűleg jó lesz, kipróbálom, ha túl vagyok a vizsgáimon. Addig is mindent köszönök!