Van nekem két külső SATA-USB átalakítom olykor ezeket használva a laptopokból kiszerelt merevlemezekre telepítek kísérleti jelleggel rendszereket. Nem rossz, csak elég lassú, egyszer majd szeretnék egy külső SSD-t ilyen célra. Az is jó, ha ezek valamelyikéhez tudok csatlakoztatni egy amúgy számítógépbe is beszerelhető 2,5'-os SSD-t, de ha vennem kell ehhez egy komplett külső SSD-t, azt is elfogadom. Olvastam tőletek többször is, hogy ha külső SSD-re szeretnénk rendszert telepíteni, akkor az alapfeltétel, hogy támogassa a trimet.

Ez a tudás jól jönne olyan összefüggésben is, hogy a kedves érdeklődőknek lehet olyat is javasolni, hogy a már valamilyen rendszerrel rendelkező gépükre olyan módon is kerülhet egy Linux (is), hogy egy külső SSD-re (akár egy másik gépen) feltelepítenek egy Linuxot, ő csak csatlakoztatja a külső SSD-t a géphez és a számítógép bekapcsolását követően a boot-menüben kiválasztja a Linuxot vagy azt tartalmazó lemezt.

Ehhez viszont feltétlen olyan komplett külső SSD-t vagy SSD+tok kombinációt kellene tudni ajánlani, ami tudja a trimet.

Megtanulnám szívesen annak is a módját, hogy a már megvásárolt eszközeim esetében ezt le tudjam ellenőrizni, de még talán fontosabb a másoknak adandó tanács tekintetében, ha van ilyen, hogy vásárlásnál mire kell ezzel kapcsolatban odafigyelni, melyik műszaki paraméter utal erre?

Szerk. 05.28.: Az általunk kipróbált USB-s SATA adapterek sajnos a „trim support” állítás dacára a trim végrehajtásának kísérletekor azt válaszolták, hogy „the discard operation is not supported” :-(
Szerk.: atime hozzászólása számomra váratlanul mégis elvitt az immár teljes megoldásig.
Szóval szabad USB 3-as portra mindenképp szükségetek lesz, az USB 2.0 nagyon lassú, az erre a célra nem jó! Lehetőleg olyan adaptert vegyetek, amin fel van tüntetve az UASP, a Linux és a trim támogatása, azzal a legnagyobb az esélye, hogy nem nyúltok félre, valamint idézném még atime hozzászólását teljes egészében:

Nekem is van Axagon házam és egy Samsung QVO ssd-m.
Az alábbiakat kellet tennem.
sudo nano /etc/udev/rules.d/50-usb-ssd-trim.rules
A tartalma pedig:
ACTION=="add|change", ATTRS{idVendor}=="174c", ATTRS{idProduct}=="55aa", SUBSYSTEM=="scsi_disk", ATTR{provisioning_mode}="unmap"
Az idVendor és id Product értékeket az lsusb segítségével fejtettem meg. Egy újrainditás után máris müködik fstrim.

Így már kézzel is teszi a dolgát a trim, méghozzá mindhárom USB 3.0-ás SATA-USB adapteremmel, bizonyára az időzítet is lefut!
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget!

csuhas32 a következőre módosította a címet: Honnan tudom meg, hogy egy külső SSD támogatja-e a trimet?.

csuhas32
    Ez a haz szerintem megfelelne: https://zenwire.hu/hu_HU/p/Meghajtohaz-2%2C5-HDD-SSD-SSD-USB-3.0-SATA-6-GBs-16-TB-ig/337
    UASP es TRIM tamogatassal. -> (" ⭐UASP ÉS DÍSZÍTÉS. Megnövelt sebesség és élettartam. ⭐UASP és TRIM.")
    Ezen az oldalon, ill. innen kiindulva ("Folytatas...) pedig tobb ellenorzo parancs talalhato.
    https://logout.hu/blog/ubyegon2/index.html

a mester
      Igen - az kimaradt hogy a linkelt oldal aljan van az idevonatkozo lenyeg. 🙂

csuhas32
      Ez nem a ventoy program? feltelepíti a programot az ember a pendrájvjára (vagy külső ssd, NVME stb) majd erre másolja a lemezképeket (több fajtát fogad akár virtuális gép képfájlját) és erről bootolva bejön egy menü azon képfájlokról ami fel tett másolva választás után indítható.

KiralyMarta Nem. Itt arra gondolok, hogy általában nem könnyű a gépbe még egy lemezt beletenni, ahhoz meg kell bontani. USB-n hozzádugni valamit egyszerű. Sokaknak talán könnyebbség lenne a gépen már fent lévő Windows mellé egy Linuxot az USB-sen csatlakoztatható SSD-re telepíteni, onnan használni, meg aztán egy ilyet vihetsz magaddal és másik gépen is bootolhatsz róla. Egy bibi van, az USB nem nagy barátja a trimnek, sok esetben nem támogatja. Az USB-s merevlemez ilyen szempontból nem problémás csak az meg nagyon lassú.
        Én most megint mindent IS egyszerre akarok. SSD-t használjunk, amit később akár egy gépbe is beszerelhetünk, de egy tokkal USB-sen, a trimet is támogatva legyen a géphez csatlakoztatható, hogy a gép megbontása nélkül is teljes értékűen telepíthető, futtatható legyen egy Linux.
        Szerk. Közben találtam egy ilyet is: https://www.axagon.eu/hu/produkty/eem2-ug2
        Igaz, ez nem a 2,5'-os SSD-hez van, de ha hordozhatóságra kell, a mérete még kompaktabb.

Végül egy ilyet rendeltem: https://www.axagon.eu/en/produkty/adsa-1s6
        A leírás szerint ez is tudja a trimet, amit lala2 talált az sok szempontból jobbnak tűnik, ezt viszont nem kell előre kifizetnem, elég átvételkor a közelemben lévő boltban és így szállítási költség sem terheli.
        Majd valamelyik lapiból kikapom az SSD-t, így jövök ki a legkevesebb ráfordítással.

a mester Természetesen, ezer örömmel! Akár úgy is, hogy majd megírod, milyen parancsok kimeneteit szeretnéd és azokat akár lefuttatom úgy is, hogy most még benne van az SSD a gépben, aztán majd kiszerelem, bedobom az adapterbe és úgy futtatom a rendszert.
          Így azonos SSD, rendszer és gép mellett lenne adat, úgy hogy csak az SSD helye változik.
          De ha csak az adapter használatakor keletkező adatok érdekelnek téged, például, hogy tényleg megvalósul-e a trim, mi az olvasási- és írási sebesség,... az is rendben.
          Sőt, a másik két, tudtommal trimet nem támogató adapteremre is ránézhetünk.

csuhas32 Lusta vagyok, de nagyon. Tegnap, mikor a kérdést feltetted, találtam leírást a szóba jöhető parancsokról, de végigfutni sem volt kedvem. Örömmel rád bíznám a "tesztkörnyezet" összeállítását is.

Adaptereim nekem is vannak, kettő "kopasz", és egy dobozos. Csak éppen kisebb dögrováson vagyok, gondolkodni sincs kedvem, igazából ahhoz van a legkevesebb kedvem 🙁

Az első mezei adaptert azért vettem, mert egy RasPI-re akartam SATA vinyót kötni (rá is kötöttem, ment is). A másodikat azért vettem, mert az elsőt a költözésnél elkavartam, viszont a TV-re rá kellett dugnom egy SSD-t az összeharácsolt zenéimmel. Ez is Axagon, a neve ADSA-FP2.
            Utána meg vettem "rendes" dobozosat, ami a sokatmondó Gembird névre hallgat, de típusszáma is van, EE2-U3S-6.

Szóval tesztanyag van nálam is, csak a kedv kevés a folyamat véghez viteléhez,

a mester Szóval tesztanyag van nálam is, csak a kedv kevés a folyamat véghez viteléhez,

Nálam lelkesedés az van, tudás viszont kevésbé, ami azért veszélyes kombináció! :-D
              Ha lehet, én a szerelést minimalizálnám, amennyiben kivettem az öreg laposból az SSD-t, már nem nagyon tenném vissza, ha onnan kell valami teszteredmény, azt jó lenne az adapter megérkezte előtt letudni.
              Amúgy a három adapterrel keresztbe-kasul, akár különböző gépeken is bebootolva bármit, akár később is tesztelni, nem gond.

Az adatlapja szerint a te Axagon ADSA-FP2-d is támogatja a trimet.
              A lala2-től kapott linket én is néztem, csak az nem biztos, hogy ez annyit ér, mintha egy hozzáértő nézi.
              A sudo hdparm -I /dev/sdX | grep "TRIM supported" ellenőrzi, hogy a trim támogatott-e, de USB csatlakoztatással kapcsolatban ez a cikk jól elbizonytalanított. Mondjuk nem mai, de nem találtam meg benne azt a módot, amivel Linux alól ellenőrizni tudnám, hogy most akkor igen vagy nem?
              Az jutott eszembe, hogy majd kiadok egy sudo fstrim -v / parancsot az USB-s adapteren fityegő SSD-ről futtatott rendszer alól, aztán ha szerencsém van megcsinálja, vagy lesz valamilyen hibaüzenet.
              Ez a találat megerősít abban, hogy ez nem is egy rossz elgondolás, ezzel a legfontosabb kérdésre egyértelmű választ kaphatunk.
              Ideális esetben a három adapter közül legalább az egyiknél hibát kapok, ekkor megtudom, hogy két adapternél működik a trim, egynél meg nem.

Kis dögrovás most nálam is van, de az hamar elmúlik. Pihenj csak, ha más nem, hát marad majd az, amit a grafikus felületen vitézkedő huszár kitalál teszt gyanánt, de nincs kizárva, hogy a fórumtársak meglepnek még minket jó ötletekkel, lefuttatandó parancsokkal, szkriptekkel, egyéb tanácsokkal.

a mester Találtam egy ilyet:
              Verify Trim Compatibility on the External SSDs

Our first step is to check for Trim support on the SSD, this requires installing the sg3 utilities package:

Ubuntu 20.04 LTS

sudo apt install sg-utils

Fedora 32

sudo dnf install sg_utils

Next we can run the sg_vpd command to check for unmap support, in the following command /dev/sdX is the path to the block device for the USB connected SSD (this can be found by checking the dmesg output after connecting the drive or with the lsblk command)

sudo sg_vpd -a /dev/sdX | grep "Unmap"

If the command returns the following line then we can enable Trim on this device.

Unmap command supported (LBPU): 1

https://kb.plugable.com/data-storage/trim-an-ssd-in-linux

Nem biztos, hogy jól csináltam, de Xubuntu 22.04-en ilyen csomag már nincs, így a sudo apt install sg3-utils-t választottam.
              Egyelőre a belső SSD-n próbáltam és nem jó eredményt adott vissza:

csuhas@iklubradio:~$ sudo sg_vpd -a /dev/sda | grep "Unmap"
              fetching VPD page failed: Illegal request
              sg_vpd failed: Illegal request
                Maximum unmap LBA count: 0 [Unmap command not implemented]
                Maximum unmap block descriptor count: 0 [Unmap command not implemented]
                Unmap granularity alignment valid: false
                Unmap granularity alignment: 0 [invalid]
                Unmap command supported (LBPU): 0
              csuhas@iklubradio:~$ 

Ezen a gépen amúgy a sudo fstrim -v / rendben lefut, bár más gépekhez viszonyítva nagyon sokáig tart.
              Ezzel kapcsolatban nem kerültem közelebb a megoldáshoz.

csuhas32
                Szerintem az fstrim lefut egy normál HDD-n is. Legalább is ilyeneket is olvastam.
                Igaz én a HDD -> SSD klónozással kapcsolatban "érdeklődtem", de érintőlegesen a trim is szóba került.
                Van egy nvme SSD-m. Nem SATA hanem PCIe. Erre klónoztam egy HDD-s trialboot rendszert.
                No mindegy is: a hdparm nem tud mit kezdeni ezzel az nvme PCIe SSD-vel.
                Szóval összességében: nem lehet biztos az ember fia semmiben.
                Talán a gyártói leírásban.

lala2 És amikor az NVME SSD-t beteszem egy SATA házba, feldugom SATA SSD-nek, az a perverzión kívül melyik kategóriába esik? 🙂 🙂

lala2 NVMe SSD-t nem tehetsz SATA hazba - tok mas a csatolofelulet.

Én beletettem 🙂
                    Nagyon nehezen - de tényleg szó szerint tök nehezen - de bele erőszakoltam. Persze nem működött.
                    Aztán rendeltem egy másikat (hisz biztos szar az az átalakító). Abba is nehezen "ment bele". Abban sem működött.
                    Ezután elkezdtem utánaolvasni, és rájöttem pár dologra.
                    Főleg arra, hogy nem minden úgy van ahogyan azt Móricka elképzeli.

sömike Szerintem az fstrim lefut egy normál HDD-n is. Legalább is ilyeneket is olvastam.

Még a régi tokkal vagyok az egyik laptopból kiszerelt merevlemezzel. Most jutott eszembe, hogy talán az is gond lesz, hogy a gép, amit beáldoznék, természetesen a legidősebb masinánk, ezen szerintem csak USB2.0 port van.
                    Mindegy, egyelőre ezt próbáltam ki és így a merevlemezre lázadás lett:

csuhas@lmde6:~$ sudo fstrim -v /
                    [sudo] password for csuhas:            
                    fstrim: /: the discard operation is not supported
                    csuhas@lmde6:~$