- Szerkesztve
Van nekem két külső SATA-USB átalakítom olykor ezeket használva a laptopokból kiszerelt merevlemezekre telepítek kísérleti jelleggel rendszereket. Nem rossz, csak elég lassú, egyszer majd szeretnék egy külső SSD-t ilyen célra. Az is jó, ha ezek valamelyikéhez tudok csatlakoztatni egy amúgy számítógépbe is beszerelhető 2,5'-os SSD-t, de ha vennem kell ehhez egy komplett külső SSD-t, azt is elfogadom. Olvastam tőletek többször is, hogy ha külső SSD-re szeretnénk rendszert telepíteni, akkor az alapfeltétel, hogy támogassa a trimet.
Ez a tudás jól jönne olyan összefüggésben is, hogy a kedves érdeklődőknek lehet olyat is javasolni, hogy a már valamilyen rendszerrel rendelkező gépükre olyan módon is kerülhet egy Linux (is), hogy egy külső SSD-re (akár egy másik gépen) feltelepítenek egy Linuxot, ő csak csatlakoztatja a külső SSD-t a géphez és a számítógép bekapcsolását követően a boot-menüben kiválasztja a Linuxot vagy azt tartalmazó lemezt.
Ehhez viszont feltétlen olyan komplett külső SSD-t vagy SSD+tok kombinációt kellene tudni ajánlani, ami tudja a trimet.
Megtanulnám szívesen annak is a módját, hogy a már megvásárolt eszközeim esetében ezt le tudjam ellenőrizni, de még talán fontosabb a másoknak adandó tanács tekintetében, ha van ilyen, hogy vásárlásnál mire kell ezzel kapcsolatban odafigyelni, melyik műszaki paraméter utal erre?
Szerk. 05.28.: Az általunk kipróbált USB-s SATA adapterek sajnos a „trim support” állítás dacára a trim végrehajtásának kísérletekor azt válaszolták, hogy „the discard operation is not supported” :-(
Szerk.: atime hozzászólása számomra váratlanul mégis elvitt az immár teljes megoldásig.
Szóval szabad USB 3-as portra mindenképp szükségetek lesz, az USB 2.0 nagyon lassú, az erre a célra nem jó! Lehetőleg olyan adaptert vegyetek, amin fel van tüntetve az UASP, a Linux és a trim támogatása, azzal a legnagyobb az esélye, hogy nem nyúltok félre, valamint idézném még atime hozzászólását teljes egészében:
Nekem is van Axagon házam és egy Samsung QVO ssd-m.
Az alábbiakat kellet tennem.
sudo nano /etc/udev/rules.d/50-usb-ssd-trim.rules
A tartalma pedig:
ACTION=="add|change", ATTRS{idVendor}=="174c", ATTRS{idProduct}=="55aa", SUBSYSTEM=="scsi_disk", ATTR{provisioning_mode}="unmap"
Az idVendor és id Product értékeket az lsusb segítségével fejtettem meg. Egy újrainditás után máris müködik fstrim.
Így már kézzel is teszi a dolgát a trim, méghozzá mindhárom USB 3.0-ás SATA-USB adapteremmel, bizonyára az időzítet is lefut!
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget!