Miért SSD?
A Linux csakúgy mint belső lemezre, remekül telepíthető külső lemezre is, gyakorlatilag nem tesz különbséget a két eszköztípus között, alapvetően mindkettőről remekül használható. Szóval a külső lemez lehetne elvileg mondjuk egy pendrive is, de azt igazából nem arra találták ki, hogy egy rendszer folyamatosan irkáljon rá, ezért ilyen használattól viszonylag hamar tönkremehet még akkor is, ha nem naplózó fájlrendszerrel telepítjük rá a rendszert. Vagy lehetne egy merevlemezt is használni erre célra, de tapasztalatom szerint az meg lassú, a telefonunkhoz, más ugyanezen gépen a belső SSD-ről futó rendszerhez képest, nem adna kellemes felhasználói élményt. Így én egyértelműen maradnék annál, hogy a nem kizárólag adattárolásra, hanem rendszer futtatására (is) szánt külső lemezünk legyen egy SSD, ráadásul szintén a megfelelő sebesség biztosításának okán, konkrétan egy valamilyen USB3-as portra csatlakoztatott külső SSD.
Ha csak USB2-es port van a gépen akkor a külső SSD használatát nem javasolnám, hiszen az még egy merevlemez megfelelő meghajtására is kevéske, az SSD minden előnye egy ilyenen elvész, egy cammogó rendszert kapnánk végeredményül, ami nem összevethető egy a gépbe szerelt SSD által nyújtott felhasználói élménnyel. (Lásd a teljesítményteszteket a bejegyzés végén.)
Miért jó a külső SSD?
Sokan azért nem használnak Linuxot, mert egyszerűen nem is ismerik, ha odáig el tudunk jutni, hogy szabadon kipróbálják, akkor már sokkal többször és szívesen választják az ilyen rendszert pláne a hétköznapi alapfeladatokra. Erre a megismertetésre is remek lehetőséget kínál egy külső SSD-re telepített Linux, hiszen a gépet ehhez nem kell megbontani, a telepítőről futtatott live rendszerhez hasonlóan a gépen esetleg fent lévő más rendszert ez nem érinti, nyugodtan lehet ismerkedni a Linuxszal. Persze ezen felül is több olyan szituációt (garanciális a gép, másé a gép [esetleg munkahelyi vagy iskolai gép, de mi inkább a saját rendszerünkkel használnánk], egyszerűen nem szívesen bontjuk meg a gépet mert nem értünk az ilyesmihez...) el tudok képzelni, amikor nem akarjuk vagy tudjuk megbontani azért a gépet, hogy a Linux számára beletegyünk még egy SSD-t, esetleg nincs is már lehetőség a gép belsejében még egy lemezt elhelyezni, ilyenkor jó megoldás lehet számunkra egy külső, a géphez USB-n csatlakoztatott SSD-ről futtatni a Linuxot, a módszer további előnyeként megemlíthető, hogy a Linux nem érzékeny a hardverkörnyezet változására, a külső SSD-t más géphez csatlakoztatva nagyon nagy eséllyel azon is ugyanúgy használni tudjuk majd a rendszert.
(Gondoljunk csak bele, segítőként ha annyit megtudunk, hogy egy adott gép UEFI vagy/és Legacy módban képes-e bootolni, akármely más gépen ennek megfelelően előretelepíthetünk, vagy akár teljesen fel is telepíthetünk, az Ő géphez igazodóan esetleg szükséges plusz meghajtókkal elláthatunk, akár a majdani felhasználó igényeihez teljes mértékben igazodva beállíthatunk egy Linuxot, majd ezt a külső SSD-t a pártfogoltunkhoz eljuttatva, neki más dolga nincs, minthogy az eszközt csatlakoztassa a géphez, bekapcsolja és a boot menüből kiválasztva elindítsa…)
Kell egy szabad USB3-as port
Az első feltétel tehát, hogy legyen a gépen valamilyen (szabad) USB3-as port. Hogy van-e ilyen azt szemmel is könnyen le tudjuk ellenőrizni, az USB 3-as port gyakran kék színű.

(Amennyiben távolról próbálunk valakinek segíteni, akkor akár egy telepítőről bebootolva, ha azlsusb
parancs kimenetében találunk Linux Foundation 3.0 root hub
szövegrészt, az arra utal, hogy a gépen van USB3-as port.)
A külső SSD beszerzése
Ha megvan az USB3-as port, akkor nekifoghatunk az ahhoz illeszkedő csatolófelülettel rendelkező külső SSD beszerzésének.
Vannak komplett külső SSD-k, lehet ilyet is venni, én mondjuk jobban híve vagyok a többcélú felhasználásra is alkalmas megoldásoknak, ezért inkább olyat választok előszeretettel, ami más módon is felhasználható, tehát a külön egy számítógépeimbe is beszerelhető SSD és hozzá egy tokot, adaptert vagy más néven átalakító kombinációja hozzám jobban illik.
Találkoztam már olyannal, hogy valaki NVMe SSD-t vett és ahhoz választott tokot, így egy egészen pici pendrive méretű eszköze lett. Ha ilyen megoldást választotok, akkor arra figyeljetek oda, hogy a tok vagy annak kábele illeszkedjen a USB portba, az SSD összhangban legyen a tokkal! (Az M.2 SSD-k például lehet NVMe (M és B&M) vagy SATA (B&M és B) csatoló felülettel, szóval ez nem olyan egyszerű, hogy van egy M.2 SSD és veszek hozzá egy M.2 tokot, mert magában ettől még lehet, hogy a kettő nem fog összestimmelni.)
Nem kell ettől megijedni, ha bizonytalanak vagyunk, hogy mit vásároljunk, nyugodtan kérjünk segítséget egy számítógépboltban.
Személyes tapasztalatok
Nagyjából idáig voltam meg a történettel, már volt is két darab korábban vásárolt SATA-USB3 külső adapterem, melyekhez régi, laptopokból korábban kiszerelt merevlemezeket csatlakoztatva telepítettem és futtattam különböző Linux rendszereket, amikor olvastam, hogy, ha Linuxot szeretnénk futtatni külső SSD-ről akkor ennek (vagy az adapternek, melybe az SSD kerül) támogatnia kell a trim szolgáltatást.
Erre én sajnos ezen adapterek beszerzésekor nem fordítottam figyelmet, ezért kértem tanácsot és beszereztem egy Axagon ADSA-156 adaptert, melynek dobozán az UASP, a Linux és a trim támogatása is fel van tüntetve.

A terv az volt, hogy majd kézzel futtatok rajta egy trim-et, ha az lefut, akkor az időzített is le fog...
Mire kiszereltem az egyik laptopból az eddig abban szolgálatot teljesítő Kingston SSD-t, egy ehhez nagyon hasonló adapterhez csatlakoztatott SSD-n a mester fórumtársam sikertelenül próbált lefuttatni egy
sudo fstrim -v /
parancsot, így már számítottam rá, de nagyon csalódott voltam, amikor én is lyukra futottam ezzel.
Ekkor @lala2 megírta, hogy emlékei szerint hasonló esetben nála a kézi trim ugyan nem futott le, de az időzített igen, a systemctl list-timers -a
paranccsal tudjuk ellenőrizni, hogy milyen időzített feladatok futnak le, a sudo journalctl -u fstrim.timer
parancs pedig ellenőrzi a trim végrehajtását.
Már ez visszahozta a reményt, hiszen igazából a belső SSD-n se szokta normálisan futtatni az ember kézzel a trimet, szóval ez nem hiányzik, ha a rendszer alapértelmezése szerinti automatikus trim lefut, az bőven elég lehet.
És nem ez volt az egyetlen pozitív fordulat, hiszen @atime jelezte, hogy neki is van egy ilyen márkájú SSD háza és egy
sudo nano /etc/udev/rules.d/50-usb-ssd-trim.rules
után a fájlt a
ACTION=="add|change", ATTRS{idVendor}=="174c", ATTRS{idProduct}=="55aa", SUBSYSTEM=="scsi_disk", ATTR{provisioning_mode}="unmap"
tartalommal feltöltve majd a rendszert újraindítva neki működött a kézi trim.
Az idVendor és idProduct értékeit az lsusb
kimenetéből puskázta hozzá ki.
Nézzük meg egy konkrét példával is, hogy biztosan mindenki utánunk tudja csinálni.
csuhas@csuhas-SHARKBAY:~$ lsusb
Bus 001 Device 002: ID 8087:8000 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 002: ID 152d:0567 JMicron Technology Corp. / JMicron USA Technology Corp. JMS567 SATA 6Gb/s bridge
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 002 Device 004: ID 0709:9137 Silicon Systems, Ltd (SSL) PCASL Remot Control
Bus 002 Device 003: ID 046d:c31c Logitech, Inc. Keyboard K120
Bus 002 Device 002: ID 093a:2510 Pixart Imaging, Inc. Optical Mouse
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
csuhas@csuhas-SHARKBAY:~$
Ebből neked az adapteredre vonatkozó sor kell, ami itt most:
Bus 003 Device 002: ID 152d:0567 JMicron Technology Corp. / JMicron USA Technology Corp. JMS567 SATA 6Gb/s bridge
Abból is a 152d:0567 páros.
Így ez lett az én 50-usb-ssd-trim.rules fájlom tartalma:
ACTION=="add|change", ATTRS{idVendor}=="152d", ATTRS{idProduct}=="0567", SUBSYSTEM=="scsi_disk", ATTR{provisioning_mode}="unmap"
(A fájlt rendszergazdai joggal indított valamilyen egyszerű szövegszerkesztővel kell létrehoznod, mi a Nanot használtuk, de ha neked az a kényelmesebb, te ezt csinálhatod a rendszered grafikus felületen futó ilyen alkalmazásával, például a Gedittel, Xeddel, Mousepaddel...)
És valóban, egy újraindítást követően a külső SSD-n lévő rendszert bebootolva a sudo fstrim -v /
nálam is sikerrel lefutott!
Ezen felbuzdulva előkaptam az ABBY01B adaptert, a dobozán csak az UASP szerepel de ezt a módszert használva ez is jól vizsgázott, szóval lehet, hogy ez is elég.

Sőt, ezt követően kikerült a fiókból a legrégebben vásárolt adapter a RaidSonic IB-AC703-U3, ennek már a doboza sincs meg, az internetes találatokon a specifikációjában nem találtam meg sem az sem az UASP-t, sem a Linuxot, sem a trimet, ám a végén a teljesítményteszten ez szerepelt a három közül a legjobban!
Teljesítménytesztek:
Összefoglalva:
Merevlemez
USB2.0 porton: 33/- MB/s
USB3-as porton: 95/67 MB/s
Kingston 120 GB-os SSD:
USB2.0 porton: 33,83/- MB/s
ASUS K52F-ben belső lemezként: 246,8/- MB/s
USB3-as porton: 308–423/330–421 MB/s
120 GB mSATA SSD (belső Giada i200) 308/274 MB/s
Részletesen:
USB 2.0-ra kötve egy merevlemez:
sudo hdparm -Tt /dev/sdb
/dev/sdb:
Timing cached reads: 4474 MB in 2.00 seconds = 2238.90 MB/sec
Timing buffered disk reads: 100 MB in 3.02 seconds = 33.11 MB/sec
Az eredeti helyén egy ASUS K52F-ben ezt tudta az SSD belső lemezként produkálni:
sudo hdparm -Tt /dev/sda
/dev/sda:
Timing cached reads: 4304 MB in 2.00 seconds = 2152.94 MB/sec
Timing buffered disk reads: 742 MB in 3.01 seconds = 246.86 MB/sec
A kiszerelés után ez az SSD USB2.0-án csatlakoztatva ehhez a géphez:
Timing cached reads: 4996 MB in 2.00 seconds = 2500.35 MB/sec
Timing buffered disk reads: 102 MB in 3.02 seconds = 33.83 MB/sec
És akkor átmegyünk egy USB3-as porttal rendelkező gépre:
csuhas@csuhas-SHARKBAY:~$ inxi -F
System:
Host: csuhas-SHARKBAY Kernel: 5.15.0-107-generic x86_64 bits: 64
Desktop: Cinnamon 6.0.4 Distro: Linux Mint 21.3 Virginia
Machine:
Type: Desktop Mobo: GIADA model: SHARKBAY v: JHS60C
serial: <superuser required> BIOS: American Megatrends v: 4.6.5
date: 01/20/2015
CPU:
Info: dual core model: Intel Core i3-4010U bits: 64 type: MT MCP cache:
L2: 512 KiB
Speed (MHz): avg: 798 min/max: 800/1600 cores: 1: 798 2: 798 3: 799
4: 799
Graphics:
Device-1: Intel Haswell-ULT Integrated Graphics driver: i915 v: kernel
Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.4 driver: X: loaded: modesetting
unloaded: fbdev,vesa gpu: i915 resolution: 1920x1080~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics 4400 (HSW GT2)
v: 4.6 Mesa 23.2.1-1ubuntu3.1~22.04.2
Audio:
Device-1: Intel Haswell-ULT HD Audio driver: snd_hda_intel
Device-2: Intel 8 Series HD Audio driver: snd_hda_intel
Sound Server-1: ALSA v: k5.15.0-107-generic running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 15.99.1 running: yes
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.48 running: yes
Network:
Device-1: Intel Ethernet I218-LM driver: e1000e
IF: eno1 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: 24:1c:04:05:16:78
Device-2: Qualcomm Atheros AR242x / AR542x Wireless Network Adapter
driver: ath5k
IF: wlp2s0 state: down mac: 00:16:44:11:85:34
Drives:
Local Storage: total: 456.47 GiB used: 23.09 GiB (5.1%)
ID-1: /dev/sda vendor: Kingston model: SMS200S3120G size: 111.79 GiB
ID-2: /dev/sdb type: USB vendor: Kingston model: SA400S37120G
size: 111.79 GiB
ID-3: /dev/sdc type: USB vendor: Seagate model: ST925041 0AS
size: 232.89 GiB
Partition:
ID-1: / size: 109.47 GiB used: 12.19 GiB (11.1%) fs: ext4 dev: /dev/sdb1
Swap:
ID-1: swap-1 type: file size: 2 GiB used: 0 KiB (0.0%) file: /swapfile
Sensors:
System Temperatures: cpu: 29.8 C mobo: 27.8 C
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 228 Uptime: 2m Memory: 3.73 GiB used: 1.03 GiB (27.6%)
Shell: Bash inxi: 3.3.13
csuhas@csuhas-SHARKBAY:~$
Ennek a gépnek a belső SSD-je:

Átlagos olvasási sebesség: 308 MB/s
Átlagos írási sebesség: 274 MB/s
Átlagos hozzáférési idő: 0,67 ezredmásodperc
Merevlemez a RaidSonic IB-AC703-U3-ben:

Átlagos olvasási sebesség: 95,4 MB/s
Átlagos írási sebesség: 66,8 MB/s
Átlagos hozzáférési idő: 6,7 ezredmásodperc
A továbbiakban most már az SSD, illetve az azon lévő rendszer is mindig azonos, az SSD-t teszem a különböző adapterekbe:
Axagon ADSA-156

Átlagos olvasási sebesség: 364,4 MB/s
Átlagos írási sebesség: 388,1 MB/s
Átlagos hozzáférési idő: 0,23 ezredmásodperc
ABBY01B

Átlagos olvasási sebesség: 330,5 MB/s
Átlagos írási sebesség: 399,4 MB/s
Átlagos hozzáférési idő: 0,21 ezredmásodperc
sudo hdparm -Tt /dev/sdb
/dev/sdb:
Timing cached reads: 9110 MB in 1.99 seconds = 4574.33 MB/sec
Timing buffered disk reads: 1010 MB in 3.00 seconds = 336.49 MB/sec