Adott egy 120 GB-os SSD, rajta 3 partícó a blkid kimenete szerint ők azok:
/dev/sdb1: LABEL="Rendszer szM-CM-!mM-CM-!ra fenntartott" BLOCK_SIZE="512" UUID="06DCC06ADCC05619" TYPE="ntfs" PARTUUID="24ef72ea-01"
/dev/sdb2: BLOCK_SIZE="512" UUID="7E76D21876D1D14F" TYPE="ntfs" PARTUUID="24ef72ea-02"
/dev/sdb3: BLOCK_SIZE="512" UUID="3850987650983C96" TYPE="ntfs" PARTUUID="24ef72ea-03"

Ez az eszköz egy külső dokkolón keresztül csatlakozik a rendszeremhez. Értelem szerűen az utóbbi 2 partícióra lenne szükségem, hogy lementsem a tartalmát (de mindet) vagyis lemezképet akarok csinálni róluk. A "lemezek" program nem játszik, mert elég kicsi a rendszerem tárolóképessége, és nem hajlandó külső tárolóra menteni (hiába választom ki) csak a "Dokumentumok" mappába pakol és onnan másolni sem tudom. A Gparted el se kezdi a mentést.

kérdés: a dd parancs tud-e olyat, hogy *.iso -ba ment teljes tartalmat???

Van külső HDD amin elférne (többször is) exFat rendszerű. Erre szeretném áttenni valamilyen kép formájában (későbbi vizsgálat céljából) --> törölt adatokat kellene keresnem, de az SSD -t vissza kell tenni az eredeti gépbe. És mint tudjuk, addig kereshető adat, amíg felül nem íródik, ezért kell a pillanatkép.

Ötletek?

• lala2 és klt válaszolt erre.
  • Bigyó bácsi

Bigyó bácsi dd parancs tud-e olyat, hogy *.iso -ba ment teljes tartalmat???

A dd mindent visz. Ha a komplett lemezt dd-zed, az valami olyasmi lesz
    dd if=/dev/sdb of=/a/hely/ahova/mented/lemezkep

Ezt vissza is tudod állítani majd fizikai lemezre, értelemszerűen az if= és of= paraméterek helyet cserélnek.
    Nem csináltam még ilyet, de a teljes lemezképet így nem fogod tudni csatolni, ahhoz állítólag kell egy losetup:
    losetup -Prf /a/hely/ahova/mented/lemezkep
    Ez csináál majd egy loop eszközt (loopX), lsblk pedig mutatja majd rajta a partíciókat.
    Aztán azokat tudod csatolni, ha kell. Például az eredeti lemez 1. partícióját a /mnt/csatolopont könyvtárba kb. így tudnád csatolni:
    mount /dev/loopX/loopXp1 /mnt/csatolopont
    A törölt adatok kereséséhez Testdisk/Photorec párost használnám, ahhoz nem is kell csatolni.
    Csak a losetup részt tenném meg, aztán usgyi Tesdisk!

Bigyó bácsi

Bigyó bácsi dd parancs tud-e olyat, hogy *.iso -ba ment teljes tartalmat???

A dd mindent visz. Ha a komplett lemezt dd-zed, az valami olyasmi lesz
    dd if=/dev/sdb of=/a/hely/ahova/mented/lemezkep

Ezt vissza is tudod állítani majd fizikai lemezre, értelemszerűen az if= és of= paraméterek helyet cserélnek.
    Nem csináltam még ilyet, de a teljes lemezképet így nem fogod tudni csatolni, ahhoz állítólag kell egy losetup:
    losetup -Prf /a/hely/ahova/mented/lemezkep
    Ez csináál majd egy loop eszközt (loopX), lsblk pedig mutatja majd rajta a partíciókat.
    Aztán azokat tudod csatolni, ha kell. Például az eredeti lemez 1. partícióját a /mnt/csatolopont könyvtárba kb. így tudnád csatolni:
    mount /dev/loopX/loopXp1 /mnt/csatolopont
    A törölt adatok kereséséhez Testdisk/Photorec párost használnám, ahhoz nem is kell csatolni.
    Csak a losetup részt tenném meg, aztán usgyi Tesdisk!

lala2 Sajna csak a "használt blokkokat menti"... Nekem teljes kép kellene, amit később csatolni tudok a rendszeremhez

klt dd if=/dev/sdb of=/a/hely/ahova/mented/lemezkep

A dd kimenetének elég megadni egy /lemezkép.iso -t? létrehozza a fájlt?

• klt válaszolt erre.

Bigyó bácsi

Igen, a fájlt létrehozza, a könyvtár létezzen, amibe mented.
        Szerkesztettem a hsz-em, mert fölcserélődöttettem a mount paramétereit. Én ostoba... 😃

tenkes Lehet, hogy tévedtem: Clonezilla saves and restores only used blocks in the hard disk.

klt Szépen elkezdte a lemezképet csinálni, remélem csatolni és kutakodni is tudok majd rajta. Majdan referálok róla.

lala2 Azt a mindenit! Nagyon konkrét leírás sokat tanultam belőle!!!
          Köszönet!

klt losetup -Prf /a/hely/ahova/mented/lemezkep

Konkrétan működik! Örülünk!!
          az lsblk kimenete:
          loop36 7:36 0 111,8G 1 loop
          ├─loop36p1 259:0 0 100M 1 part
          ├─loop36p2 259:1 0 58,5G 1 part
          └─loop36p3 259:2 0 53,2G 1 part

Lehet kutakodni is. --> tényleg bit-ről bit-re másol, sok törölt adat meglett!!!😇

• klt kedveli ezt.
          Bigyó bácsi a következőre módosította a címet: Windows partíciók teljes mentése [Megoldva].
          Ennyivel később: 14 nap