Üdvözlet, adott egy régi gép, Windows XP és Ubuntu 16.04 fut rajta már több éve.
Kb. 2 hete volt felénk egy nagy vihar, a közelben csapott be egy villám, egy időre elment az áram és nem volt telefonvonal sem. Az internet-csatlakozás a telefonvonalon érkezik.
Windows alatt sikerült visszaállítani (Telekomos segítséggel) az internet-kapcsolatot, Linuxon azóta sem működik. Van ötlete valakinek, mi állítódhatott el? Előtte működött Ubuntun is az Internet-kapcsolat.
Internet csatlakozás hiba
klt
Nem kellett nekem semmit sem állítanom,
a Telekomos ember végezte el központilag.
Esetleg lehet valahogyan ellenőrizni az Internet-kapcsolat állapotát?
Bármilyen weblapot próbálok betölteni, mindig ez a hibaüzenet jelenik meg:
"Nem lehet a megadott URL-címen lévő kiszolgálóhoz csatlakozni.
Ellenőrizze a hálózati kapcsolatot!"
Lehet, hogy modem. Nem ismerem a hálózati eszközöket.
Azért gondoltam, hogy modem, mert a Telekomos ember, akivel beszéltem telefonon,
azt kérdezte, hogy a routeren milyen ledek világítanak.
Windows alatt ez a hálózati kapcsolat látszik: WAN miniport (PPPOE).
Van olyan program Ubuntun, amivel meg lehet nézni, látja-e a rendszer a hálózatot?
- Szerkesztve
peter513 Lehet, hogy modem. Nem ismerem a hálózati eszközöket.
Én egy egyszerű felhasználó vagyok, ahogy ezt magamnak eddig összeraktam:
Vannak modemek. ebbe jön mondjuk a szolgáltató kábele és azon érkező jelet „szétbontja” mondjuk internetre+telefon+TV jelekre.
Vannak internetkapcsolatok, melyek úgy jönnek létre, hogy kapsz a szolgáltatótól egy felhasználónevet és egy jelszót.
I. Az alapfelállás szerint az összes számítógépen és rendszeren meg kell adnod a megfelelő kapcsolattípus kiválasztásával.
II. A modem után teszel egy routert és abban megadod ezt a felhasználónevet és jelszót, minden további eszközt már elegendő (vezetékesen vagy WiFi-n) „simán” a routerre csatlakoztatni.
Manapság már szinte csak ilyennel találkozol, ma már nem egy gép és egy rendszer van egy háztartásban, pláne ha az több tagú, ott az okostévé a tablet, az okostelefonok és több számítógép, az internetrádió,...
Éppen ezért a szolgáltató legtöbbször már olyan eszközt biztosít, ami modem és router is egyben. Bedugják, az alján, vagy az oldalán ott a WiFi-hálózat neve és a hozzá tartozó jelszó, (esetleg a WiFi-hez WPS-sel is lehet csatlakozni).
A) Szerintem szólj a szolgáltatódnak, hogy te is egy ilyen WiFi-jelet is szóró modem-routert szeretnél, ha nem ilyened van, akkor ki fogják cserélni ilyenre ingyen, pláne ha jól tárgyalsz. Szerintem egy ilyenre vezetékesen csatlakoztatott számítógépen nem szükséges felhasználónevet és jelszót megadni az internetcsatlakozás létrehozásához.
B) Megnézed az XP-n a PPPOE csatlakozás részleteit és ugyanezt beállítod az Ubuntun is.
C) Az XP-ből kipuskázott adatok birtokában eldöntheted, hogy a modem után tudsz-e tenni egy routert betenni, melyben beállítod a csatlakozást és akkor a routerhez csatlakoztatott eszközöknél már nem kell ezzel törődnöd. Anyukámnál is így van nagyjából, PPPOE-t kellett beállítani még annak idején az XP-n, a gépbe menő LAN-kábelre rákötöttem egy routert, abban beállítottam a PPPOE-t utána a routerre vezetékesen csatlakoztatott számítógépen többé már nem kellett semmit állítgatni ahhoz, hogy legyen internetkapcsolat. Már nincs meg az a számítógép, minden eszközzel WiFi-n csatlakozik a routerhez.
Tudja, hogy melyik az ő WiFi-hálózata és hozzá a jelszót, másra nincs is szüksége.
Egyet értek Csuhas32 kollégával.
Kis kiegészítés a B ponthoz:
Tekintve, hogy a 16.04 egy igen régi rendszer nem biztos, hogy van a network-managerben pppoe kapcsolat beépítve. Ha ez a helyzet, akkor szügséged lesz a pppoe és a pppoeconf csomagokra. Így tudod ellenőrizni, hogy fenn vannak-e:
sudo dpkg -s pppoeconf
HA azt írja hogy installed a csomag, akkor már csak használatba kell venned:
Grafikusan: Ha a vezetékes hálózat létrehozásában ott van a PPP kapcsolat, akkor csak az XP-ből kilesett usernév és jelszó párossal létrehozol egy vezetékes DSL kapcsolatot. Ez kb annyiból áll hogy beleírod a userneved és felhasználó neved a kapcsolat fülön.
Terminálból:
Itt egy egész jó leírás hozzá: https://matchbox.gitbooks.io/config-pppoe-on-ubuntu-server-16-04/content/experiment/use-pppoeconf.html
NEm bonyi. Kb a usernevedhez és jelszóhoz kell beírnod a saját usernevedet és jelszavadat, a többi ahogy a képeken van yes. Aztán kész is vagy.
Kittus2 Tekintve, hogy a 16.04 egy igen régi rendszer nem biztos, hogy van a network-managerben pppoe kapcsolat beépítve.
Emlékeim szerint van. Meg is találtam a DIGI-s dokumentum nyomát: https://pdfslide.tips/documents/pppoe-kapcsolat-ltrehozsa-1272-pppoe-kapcsolat-ltrehozsa-linux-ubuntu.html?page=1