csuhas32 első telepítésnél se volt. Sajnos képet nem tudok készíteni mert túl nagy. Nem ismerem
a live rendszert azzal is birkozok. Most tabletról irok hogy közben menjen a telepítés
Megoldás keresés
- Szerkesztve
csuhas32
A telepítés után a grafikus felületen kiirja sikeres teleítés újraindítás után használatba vehetem. De ugyaz az az üzenet ami volt. Feltételezem én csinálok valamit rosszul mert 2 livenél is grub után ugyan az a hiba üzenet (most nem volt Source Boot) A volt 2 rendszer pedig elindul.
Ezen nem látszik hogy az egyik XFce a másik Cinnamod, a második telepítés első fele sokkal gyorsabb volt , lehet csak az új ablak kezelőt tette fel. Nem tudom
KiralyMarta Szerintem nincs kikapcsolva a secure boot.
Az eseted amúgy eléggé hasonlít erre.
Gyanús, hogy az Ubuntu GRUB-ja kavar.
BIOS boot sorrendben nem tudsz kifejezetten Debian-valamit indítani?
Akkor a Debian GRUB-ja juthatna szóhoz, szerintem most meg még az Ubuntué dolgozik, bár ez csak egy sejtésem...
GRUB képernyőről tudsz egy fotót lőni? Abból az látszana, ha a Debiané, és nem beszélnék hülyeségeket...
KiralyMarta a második telepítés első fele sokkal gyorsabb volt
Formáztad a remdszerpartíciót vagy a működésképtelen rendszer rendszerpartícióját formázás nélkül felcsatoltad az új telepítéséhez rendszerpartíciónak?
klt Biztos az Ubuntu volt elöl. Az is lehet hogy bios mentéskor nem irta felül az uj beállításokkal. Most mintről írok ahol az Nvidia driver telepítésénél kért SourceBoot jelszóbeállítást de ez felment
csuhas32 Nem emlékszek arra hogy debian telepítésnél ki pipáltam volna a formázázást csak megadtam hogy ext4 legyen
- Szerkesztve
klt
Ezek fényében újra megpróbálom a SecureBoot kikapcsolását, csak akkor felmegy-e az Nvidia driver? Csak induljon el.
Jav csuhas32
KiralyMarta megpróbálom a SourceBoot kikapcsolását,
KÉRLEK!
Egyszer olvasd már el, amit a többiek írnak, meg amit a géped is ír: SecureBoot.
A többiek udvariasak (az ubuntu szellemében), de nem tudod, mennyire idegesíti őket IS, hogy mennyire hibásan írsz.
KÖSZI!
a mester Igyekszem daráló szavaira figyelni bár sokkal jobban esne ez a figyelmeztetés azoktól akik érdemben próbálnak segíteni botladozásomban, nem csak állandóan kiáltanak. A segítö forumozoktól elnézést kérek a hibás írásért de több eszközről is írok, hol ide fordulok hol oda. Ígérem jobban figyelek a SecureBoot írására hátha ettől sikerül a telepítés
KiralyMarta A BIOS SecureBoot kikapcsolva, újra Debian Xfce telepítése de most már a Grub se jön be. Hogy javítsam van ventoy ubuntu mentés.
Hiba üzenet
Minimal BASH-like line editing is supported. For the first Word, TAB list possibile command completions. Anywhere else TAB listpossibile deviza or file completions
Ezután grub> próbát ha tab-ot nyomok hosszú szöveg nem tudom ide bírni.
El indítottam az Ubuntu22.04 et De torka vérzik. Az Efi partició a telepítés hatására tönkre ment (telepítő azt írta minden rendben fénykép van a tabletten). Ubuntun készítettem 2 képet egy gparted és egy lemezek lehet e javítani vagy telepítsek mindent újra. Ha újra kell telepíteni telepíthetem-e Ubuntu 24.04 és utána estleg a Mintet az felment.
Köszönöm és elnézést a sok kérdésért
KiralyMarta
Én csak hittem hogy a gépen levő Ubuntut indítottam ez nem az lessz. Ez ventoy valamilyen ubuntu_mentés.iso
Innen vissza állítható az efi partició?
KiralyMarta Az egyik kép az 1 TB-os lemezről van (GParted), a másik a 2 TB-osról (Lemezek).
- Szerkesztve
KiralyMarta
Már látom teljes kavarodás van.
A működő reggeli rendszeren az a lemez amin dolgoztam (fenti rossz minő ségű kép) lehet látni a 2 Tb lemezt ami ált eredetileg a kisebb partíciókból, és 1TB rendszer Ubuntu22.04 és 1TB /home-ból. Ez akkor nvme0n1 lemezvolt (e0) most ugyan az a lemez nvme1n1 lemez (e1) mitől? Itt a 2 tb lemez
KiralyMarta
Ezen 1n1p2 boot esp nem pedig boot/efi
- Szerkesztve
KiralyMarta
Csak nekem tűnik fel, hogy egyik particionál sincs csatolási pont megadva?
Nem is kell hogy legyen? Felesleges?
lala2 Erre már nem tudjuk a választ, de szerintem azért nincs csatolási pont mert live alól készítettem a képet. De már a grub se jött be nvme0n1p-ből nvme1n1p lett ezt se tudtam mitől. Live alol azokat a munkákat ami fontos volt át másoltam windows lemezre és újra telepítettem az ubuntu 24.04-et, ahol első megrökönyödésemre rögtön ott volt a fantom kijelző. Most tanácskozok magammal olvasgatok melyiket tegyem fel ahol működik minden. Mert ellenkező esetben tényleg mindegy melyiket teszem fel Kritával vagy Blenderrel csak Windows alól tudok dolgozni. Nekem zavaró a SecureBoot legyen ne legy. Ha nincs sír a Nvidia driver miatt, ha van nem megy fel Debian. Ez is egy dilemma.
csuhas32 Igen nem tudtam mit kezdeni az efi partició elromlásával, nem tudtam hogyan helyreállítani.