A frissen telepített rendszerre felrakom azokat a programokat amik fent voltak, csinálok egy systemback vissza állítási pontot, és utána foglalkozok a grafikus driverrel. Most az a kérdésem a Blender telepítése egyszerű letöltés, egy könyvtárba kicsomagolni. Rendben indul de kéne az ikon van blender.desktop meg blender.svg a blender.desktop fájl egy sora "Icon=blender" ezt át kell írni a megfelelő elérési útvonalra? hova tegyem a .desktop fájlt? Köszönöm.

• KiralyMarta Van azért egy kérdés /usr/share/application/blender.desktop vagy a /home/marta/.local/share/applications/blender.desktop beállítás érvényesül.

Én az indítóikont ebben az esetben a /home/marta/.local/share/applications-be tenném.
    Megpróbálom megindokolni, hátha érdekel:
    Bármelyik érvényesülhet, de szerintem ne innen nézd.
    Az /usr/share/applications a root felségterülete,
    a /home/marta, @Htibi szóhasználatával élve, a te szemétdombod.

Egy általánosságban telepített alkalmazás a root területére települ, a maga indítóikonját is erre a részre, vagyis az
    /usr/share/applications-be teszi. Az ilyen alkalmazást minden felhasználó tudja indítani, az alkalmazás adatainak csak az egyes felhasználókra vonatkozó adatai kerülnek az ő felségterületükre, mondjuk a /home/marta alá (milyen fájlt nyitottál meg utoljára a GIMP-pel, hogyan szabtad át a saját szád íze szerint az eszköztárat, ilyesmi).

Ha te egy alkalmazás minden elemét a saját könyvtárad (/home/marta) alá bontod ki, kvázi oda van „telepítve”, onnan futtatod, akkor az látszik észszerűnek ha az indítóikonját a /home/marta/.local/share/applications alá teszed.
    Mi van, ha ilyenkor az indítóikont az /usr/share/applications-ba teszed?
    Amíg egyetlen felhasználód van, addig szerintem semmi, innen is megjelenik a menüben és a felhasználód számára indítható marad.
    A gubanc akkor jön, ha ezen a rendszeren lesz egy csuhas nevű felhasználó is. Az /usr/share/applications-ba tett indítóikon neki is meg fog jelenni a menüben, azonban jó esetben nem fogja tudni elindítani, hiszen az ő felségterülete a /home/csuhas, a /home/marta-ban lévő dolgokhoz nincs hozzáférése, de az indítóikon ide mutat: /home/marta/blender, rosszabbik esetben sikerül elindítania és esetleg akaratlanul is belepiszkál a /home/marta alatt lévő dolgokba.
    Az ilyen kétes szituációkat szerintem érdemes elkerülni.

A .desktop fájt először a /usr/share/applications/ -ba másoltam nem volt eredmény másodszor /Home/marta/.local/share/applications -ba mid a két esetben az ikon elérési útját megváltoztattam a ténylegesre. Továbbra is csak a fájlkezelőből tudom indítani.

Nem tudom, honnan töltötted le a mit, hová lett kicsomagolva, és mi van a kicsomagolt könyvtárban, sőt a blender.desktop fájl tartalmát is titkolod, így azért annyira nem könnyű, de az így is biztosnak látszik, hogy az /usr/share/applications-be avagy a /home/marta/.local/share/applications-be szánt blender.desktop fájlnak NEM az „Icon=” kezdetű sorát kellene piszkálni, hanem az „Exec=”-vel indulót.
Közelebbit a hiányzó információk birtokában tudnék csak írni.

Amúgy miért kell letölteni és kicsomagolni, valamint ikont gyártani neki, a sudo apt install blender nem teszi fel?

csuhas32 Elnézést,hogy nem válaszoltam, csak most csak sok munkám lett. Visszatértem. Azért mert így a a Blender oldalról származó jelenleg (LTS) verziót lehet letölteni a legfrissebbet. Szerettem volna nem snapos Blendert de a synapticban elég régi verziót találtam. Tehát ezért. A Blender oldaláról letöltöttem. Kibontottam a Letöltések könyvtárba. Létrehoztam a /Home/marta/ alá egy /Blender könyvtárat és ide áthelyeztem a kibontott könyvtárat. Most az elérési útja az indító fájlnak amire kattintva elindul a program: /Home/marta/Blender/blender-4.2.1-linux-x64/ itt található egy blender nevű fájl és és a gimppel szerkesztett .svg exportáltam .png be. Most, hogy ide írtam az útvonalat észre vettem a hibát /Home javítva /home most van az alkalmazások közt Blender ikon és indul is. Azért is jó ez a megoldás mert így több verzió is lehet fent ami előnyös lehet. Köszönöm a kérdéseket ez terelt a helyes útra. Van azért egy kérdés /usr/share/application/blender.desktop vagy a /home/marta/.local/share/applications/blender.desktop beállítás érvényesül.

KiralyMarta Van azért egy kérdés /usr/share/application/blender.desktop vagy a /home/marta/.local/share/applications/blender.desktop beállítás érvényesül.

Én az indítóikont ebben az esetben a /home/marta/.local/share/applications-be tenném.
      Megpróbálom megindokolni, hátha érdekel:
      Bármelyik érvényesülhet, de szerintem ne innen nézd.
      Az /usr/share/applications a root felségterülete,
      a /home/marta, @Htibi szóhasználatával élve, a te szemétdombod.

Egy általánosságban telepített alkalmazás a root területére települ, a maga indítóikonját is erre a részre, vagyis az
      /usr/share/applications-be teszi. Az ilyen alkalmazást minden felhasználó tudja indítani, az alkalmazás adatainak csak az egyes felhasználókra vonatkozó adatai kerülnek az ő felségterületükre, mondjuk a /home/marta alá (milyen fájlt nyitottál meg utoljára a GIMP-pel, hogyan szabtad át a saját szád íze szerint az eszköztárat, ilyesmi).

Ha te egy alkalmazás minden elemét a saját könyvtárad (/home/marta) alá bontod ki, kvázi oda van „telepítve”, onnan futtatod, akkor az látszik észszerűnek ha az indítóikonját a /home/marta/.local/share/applications alá teszed.
      Mi van, ha ilyenkor az indítóikont az /usr/share/applications-ba teszed?
      Amíg egyetlen felhasználód van, addig szerintem semmi, innen is megjelenik a menüben és a felhasználód számára indítható marad.
      A gubanc akkor jön, ha ezen a rendszeren lesz egy csuhas nevű felhasználó is. Az /usr/share/applications-ba tett indítóikon neki is meg fog jelenni a menüben, azonban jó esetben nem fogja tudni elindítani, hiszen az ő felségterülete a /home/csuhas, a /home/marta-ban lévő dolgokhoz nincs hozzáférése, de az indítóikon ide mutat: /home/marta/blender, rosszabbik esetben sikerül elindítania és esetleg akaratlanul is belepiszkál a /home/marta alatt lévő dolgokba.
      Az ilyen kétes szituációkat szerintem érdemes elkerülni.

csuhas32 Köszönöm a választ és a magyarázatot. Az én fejem jobban megjegyzi a magyarázatot a miértet, mint a csak megoldást. Tudom ez a magyarázat több munka, ezért is hálás vagyok.

KiralyMarta Gondolkodom a dolgon. Szóval nálam úgy van, hogy minden felhasználó tudja olvasni és írni a saját könyvtárában lévő állományokat (/home/marta; /home/csuhas). A root dolgait, így az ide kerülő alkalmazások állományait is (egy-két kivételtől eltekintve), a felhasználók tudják olvasni, írni azonban nem. Ellenben csuhas a /home/marta könyvtárához még olvasás tekintetében sem fér hozzá. Ez logikus is, hiszen az nem baj, ha a különböző felhasználók a rendszerfájlokat olvasgatni tudják, ellenben az eléggé zavaró lenne, ha a másik felhasználó a te dokumentumaidat olvasgatná, még akkor is, ha változtatni nem tud rajtuk.
          Ez magyarázza, hogy egy másik felhasználó az /usr/share/applications-be tett és az ő menüjében megjelenő indítóikonról egy alkalmazást nem fog tudni elindítani, ha annak indítósora (Exec=) a te felhasználód (/home/marta) alá helyezett könyvtárra mutat, hisz azt olvasni sincs joga.

Így talán helyesebb a megfogalmazás, ha még mindig téves, akkor talán a fórumtársak még csiszolnak rajta.

csuhas32 Teljesen érthető és logikus. Nálam biztos nem lesz másik felhasználó mert csak itthoni gép és itthon van mindenkinek gépe, zene, film ami közös az a NAS-on van. Azt gondolom az /usr/share/applications- ba tett .desktop filét törlöm is.

Ennyivel később: 14 nap