7zi Egyenlőre marad így minden.

7zi Elfogadom. Új gépet fogok venni

7zi Egyenlőre marad így minden.

Az a baj, hogy ez nem igaz. Az egyes honlapok szinte napról-napra több és több adatot küldenek a géped felé, csak a géped marad így, ahogy megy előre az idő mindig egyre használhatatlanabb lesz. Nálam egy viszonylag slank rendszer, könnyű környezettel egy darab nyitott Firefoxszal is képes néhány másodperc erejéig 4 GB-nál több memóriát kérni, a 4 GB RAM ma már kevés, fájó szívvel én is nyugdíjaztam az ennyi RAM-mal rendelkező és gazdaságosan már nem bővíthető gépemet.

• 7zi válaszolt erre.

csuhas32 Marad így minden. Majd ha lesz pénzem veszek. Addig windows.

Ennek az egésznek így nem sok értelme van és a topik se nagyon tisztázza a helyzetet.
    Bármi gyorsan indul, ha eleve nem túl bonyolult OS, nincs feleslegesen induló szoftverekkel leterhelve és megfelelő eszközön van. Pl. egy USB2 pendrive nem ilyen.
    Kevés az infó is a gépről és még az sem világos melyik Windows ketyeg rajta. Merthogy egy Windows esetén gyakorlatilag meg lehet felezni az indulási időt, néhány beállítás módosításával, amit kb. 5 perc elvégezni.
    Egyébként meg pont erre találták ki az alábbi rendszert:
    https://chromeos.google/products/chromeos-flex/

tenkes A windowst lesöpörte. Gyors, áttekinthető.
      Megoldódott a problémám. Köszönöm szépen tenkes!

7zi A RAM elég, de a Cerka szerintem a Firefoxtól lehal. Legalább 64 bites a proci?

Az utolsó Lubuntu a 18.04 volt, amelyik támogatta a 32 bitet. Vagy azt használnám egy 10 éves Uborka Pro biztonsági támogatással, vagy pedig egy Debian 12 32 bitet telepítenék fel LXQt-val. Mindkét említett rendszer viszi a SeaMonkey böngészőt, ami jóval kisebb erőforrást igényel, mint a Firefox. uBlock Origin kiegészítő is elérhető hozzá.

Chrome OS Flex. Gyorsan indul, minden megvan amit használni akarok, és nem kellett beállítanom rajta semmit a világon. Próbáljátok ki ti is. Ingyenes és tökéletes.

• klt válaszolt erre.

7zi

7zi Gyorsan indul, minden megvan amit használni akarok

Pont ezt nyújtja nekem a Debian. 😉

7zi nem kellett beállítanom rajta semmit a világon

Ezt speciel nem nyújtja, de hálás is vagyok ezért 😃

tenkes
            ... ami egy csomó mindent nem tud, amit mi 'igazi' Linuxot használva megszoktunk, így nekünk az hiányzik és futtatható rajta egy dobozba zárt 'igazi' Linux is, ami viszont nem lát ki a rácson túlra, szóval például a GParted nem használható rajta. Nekünk ez így soha nem lesz egy teljesértékűen használható Linux.
            Azonban a kérdezőnek az elavulófélben lévő gépén a Windows helyett csak böngészésre és szövegszerkesztésre tökéletes MEGOLDÁS egy fillér ráfordítás nélkül. Megérdemli a hozzászólásod a legjobb válasz jelölést.

7zi
              Szerintem az a Linux indul a leggyorsabban, melyet a munkamenet végén NEM leállítasz,
              hanem felfüggesztesz (suspend).

csuhas32 Igen, egyetértek. Ezért is bátorkodtam a Flexet ajánlani, mivel úgy gondoltam, hogy ebben az esetben nem az OS komplex használata a cél, hanem egy általános megoldás alapvető feladatokra.
              OFF
              Egyébként belegondolva a GParted esetére, utólag már világos, hogy a rendszerszintű belenyúlás nem elérhető, hiszen ez a Flex egyik alapvető rendszerbiztonsági védelme. A Debian alrendszer valóban "csak" az appok választékának kibővítésére szolgál.
              ON