Dokkolóban szeretnék használni két SATA merevlemezt
Attól tartok, hogy az új 2T-os nem fog működni, mert nem értem, hogy sda-re miért ezeket az adatokat mutatja.
Igen, korábban működött mindkettő lemez, akkor még benne volt egy asztali gépben.
azt egyébként miből tudjátok hogy ez egy Toshiba?
- Szerkesztve
makra72 OFF
Egyszer hozta vissza a vevő a családi fagylaltot, mivel kicsit furcsának találták a németországi vendéggyerekek. Azt mondta, nem volt rossz, megeszegették, amit kitett eléjük, de szerintük náluk nem egészen ilyen íze van az azonos csomagolással rendelkezőnek.
Kinyitottuk, hát nem a lefagyasztott, másnapi ebédnek szánt, fagyisdobozba csomagolt lecsónkat vitték haza! :-D
- Szerkesztve
makra72 Szerintem olyat nem túl gyakran látunk, hogy a rendszer rosszul olvasta ki, egy-egy eszköz ki fia-borja.
Az inkább előfordul, hogy egy Alibabán vásárolt 2 TB-os pendrive-ra csak 128 GB adat fér, aztán nem értik, hogy miért, elromlott a Linux?
Ezt a lemezt az én szavazatom szerint is véletlenül félre-, vagy ami valószínűbb, szándékosan átcímkézték.
van külön tápellátása
egy usb-n csatlakozik a notebookhoz (már ha erre gondolsz port alatt)
lehet hogy a dokkoló (is) hibás, nem tudom
az biztos, hogy az egyik target a másik source megjelölésű (már ha ez lényeges)
makra72 az biztos, hogy az egyik target a másik source megjelölésű (már ha ez lényeges)
Erről tapasztalati úton nem tudok nyilatkozni, én nem használtam soha ilyet, azt gondolom, hogy a target=cél, source=forrás. Megeshet például, hogy ezzel a dokkolóval lemezt is lehet klónozni. Ekkor például lenne értelme ennek a jelölésnek. Nincs a dokkolónak típusszáma?
- Szerkesztve
makra72 egy usb-n csatlakozik a notebookhoz (már ha erre gondolsz port alatt)
Nálam a miniPC-n kétféle jelölésű USB3-as port van. Az egyiken csak SS jelzés és egy olyan kábelszimbólum szerűség van, a másikon ezen felül még egy elem „+” jellel a sarkában.
Arra tippelek, hogy ez a második fajta lenne jobb egy dokkolónak.
Nálad milyen csatlakozója van a laptopnak (USB2, USB3, ilyesmire gondolok) és milyen a dokkolónak?
makra72
Egyébként igazad van. Sajnos nem ülünk ott veled és így nincs kontroll, hogy mikor épp mi történik (melyik lemez van a HDD ben, mikor vannak kiadva a parancsok egyebek) Így feltételezzük, hogy pontosan azt csinálod amire kérünk. Ha valamit félre értesz , vagy mi félreértünk, akkor abból lehet olyan eredmény ami még inkább félrevezet.
De kérdésedre a válasz:
Azért "tudjuk", hogy Toshiba és 1T-s meg hogy ez a típus: MQ04ABF1, mert ezt írja ki a smartctl. A smartctl pedig a merevlemeztől kérdezi ezt: "Hát Te meg ki vagy?"
Bár azt nem kérdeztük meg, hogy a gyanús Samsung 2,5-es vagy 3,5-es HDD?
sömike
(Nekem van még két olyan gépem (HP és ASUS), amin csak USB2-es port van. Az jutott eszembe, hogy azokon egyszerre két lemez még akkor is nehezen lenne el, ha amúgy a dokkolónak megvan a maga táplálása.
Dell és boldogul az NVMe-vel, szóval vélhetően ez fiatalabb masina azoknál, amiket említettem, eddig ennyit tudok makra72 gépéről, de azért próbálkozom, hátha kiugrik valahol a nyuszi a bokorból.)
azt hogy tudom megnézni, hogy a notebookon az usb 2.0-ás vagy 3.0-ás?
makra72 Azt javaslom, vaccsoljuk a démesget!
Húzd ki a dokkolót csatlakozóját a géből!
Kapcsold is ki a dokkolót, gondolomm, van rajta kapcsoló.
Tedd bele a dokkolóba az állítólag Samsung vinyót!
Ezután indítsd el a gépen:
sudo dmesg -w
Dugd be a dokkoló csatlkozóját az USB-de!
(Ettől a pillanattól érdekes, mit ír ki a dmesg)
Kapcsold be a dokkolót!
Várj pár másodpercig, és amit kiírt, hozd ide, hogy bandzsíthassunk rajta!