makra72 Ez bizony egy Toshiba Akkor is, ha Samsung címke can rajta.

makra72
Volt egy felvetésed, hogy a dokkoló tette talán tönkre a merevlemezt. Ezért aggódsz a 2T új lemez miatt is.
Miért gondolod így? Működött ez a lemez 1.5T Samsungként ebben a dokkolóban? Vagy bárhol máshol?
Amúgy csatlakozom klt-hez: Ez kb egy 6-7 éves (lehet csak 5) Toshiba HDD.

Attól tartok, hogy az új 2T-os nem fog működni, mert nem értem, hogy sda-re miért ezeket az adatokat mutatja.
Igen, korábban működött mindkettő lemez, akkor még benne volt egy asztali gépben.

makra72 OFF
    Egyszer hozta vissza a vevő a családi fagylaltot, mivel kicsit furcsának találták a németországi vendéggyerekek. Azt mondta, nem volt rossz, megeszegették, amit kitett eléjük, de szerintük náluk nem egészen ilyen íze van az azonos csomagolással rendelkezőnek.
    Kinyitottuk, hát nem a lefagyasztott, másnapi ebédnek szánt, fagyisdobozba csomagolt lecsónkat vitték haza! :-D

makra72 Szerintem olyat nem túl gyakran látunk, hogy a rendszer rosszul olvasta ki, egy-egy eszköz ki fia-borja.
    Az inkább előfordul, hogy egy Alibabán vásárolt 2 TB-os pendrive-ra csak 128 GB adat fér, aztán nem értik, hogy miért, elromlott a Linux?
    Ezt a lemezt az én szavazatom szerint is véletlenül félre-, vagy ami valószínűbb, szándékosan átcímkézték.

makra72 A lemezek sem mennek örökké, de persze olyan is lehet, hogy egy adapter hibás vagy ilyesmi. Az adapter amúgy egy aktív cucc, kap külön is tápellátást? Milyen portra van kötve, elég az arra, hogy két lemez is muzsikáljon rajta?

van külön tápellátása
    egy usb-n csatlakozik a notebookhoz (már ha erre gondolsz port alatt)
    lehet hogy a dokkoló (is) hibás, nem tudom
    az biztos, hogy az egyik target a másik source megjelölésű (már ha ez lényeges)

makra72 az biztos, hogy az egyik target a másik source megjelölésű (már ha ez lényeges)

Erről tapasztalati úton nem tudok nyilatkozni, én nem használtam soha ilyet, azt gondolom, hogy a target=cél, source=forrás. Megeshet például, hogy ezzel a dokkolóval lemezt is lehet klónozni. Ekkor például lenne értelme ennek a jelölésnek. Nincs a dokkolónak típusszáma?

makra72 egy usb-n csatlakozik a notebookhoz (már ha erre gondolsz port alatt)

Nálam a miniPC-n kétféle jelölésű USB3-as port van. Az egyiken csak SS jelzés és egy olyan kábelszimbólum szerűség van, a másikon ezen felül még egy elem „+” jellel a sarkában.

Arra tippelek, hogy ez a második fajta lenne jobb egy dokkolónak.
        Nálad milyen csatlakozója van a laptopnak (USB2, USB3, ilyesmire gondolok) és milyen a dokkolónak?

makra72
          Egyébként igazad van. Sajnos nem ülünk ott veled és így nincs kontroll, hogy mikor épp mi történik (melyik lemez van a HDD ben, mikor vannak kiadva a parancsok egyebek) Így feltételezzük, hogy pontosan azt csinálod amire kérünk. Ha valamit félre értesz , vagy mi félreértünk, akkor abból lehet olyan eredmény ami még inkább félrevezet.
          De kérdésedre a válasz:
          Azért "tudjuk", hogy Toshiba és 1T-s meg hogy ez a típus: MQ04ABF1, mert ezt írja ki a smartctl. A smartctl pedig a merevlemeztől kérdezi ezt: "Hát Te meg ki vagy?"
          Bár azt nem kérdeztük meg, hogy a gyanús Samsung 2,5-es vagy 3,5-es HDD?

makra72
          Simán lehet, hogy a smartctl nem is tud beszélgetni a Samsung 1.5T vel. És amit látunk az nem is az a lemez. hanem ami a laptopban van?

csuhas32 Megeshet például, hogy ezzel a dokkolóval lemezt is lehet klónozni.

Ez tuti így van

sömike
          (Nekem van még két olyan gépem (HP és ASUS), amin csak USB2-es port van. Az jutott eszembe, hogy azokon egyszerre két lemez még akkor is nehezen lenne el, ha amúgy a dokkolónak megvan a maga táplálása.
          Dell és boldogul az NVMe-vel, szóval vélhetően ez fiatalabb masina azoknál, amiket említettem, eddig ennyit tudok makra72 gépéről, de azért próbálkozom, hátha kiugrik valahol a nyuszi a bokorból.)

Itt van a dokkolóról 2 kép, hátha

azt hogy tudom megnézni, hogy a notebookon az usb 2.0-ás vagy 3.0-ás?

makra72 A dokkolót dugd hozzá a géphez és add ki az
            lsusb
            parancsot.
            Mit ad vissza?
            (A Linux Foundation 3.0 root hub az USB3-as port jele.)

• klt kedveli ezt.

makra72 Azt javaslom, vaccsoljuk a démesget!
            🙂

Húzd ki a dokkolót csatlakozóját a géből!
            Kapcsold is ki a dokkolót, gondolomm, van rajta kapcsoló.
            Tedd bele a dokkolóba az állítólag Samsung vinyót!
            Ezután indítsd el a gépen:
            sudo dmesg -w

Dugd be a dokkoló csatlkozóját az USB-de!
            (Ettől a pillanattól érdekes, mit ír ki a dmesg)
            Kapcsold be a dokkolót!
            Várj pár másodpercig, és amit kiírt, hozd ide, hogy bandzsíthassunk rajta!

csuhas32

csuhas32 Arra tippelek, hogy ez a második fajta lenne jobb egy dokkolónak.

Én meg arra, hogy ezen jön ki delej akkor is, amikor a géped ki van kapcsolva, így tölhet pédául egy mobilt.
            De ez csak akkor lesz biztos, ha ezt kipróbálod 😉