Sziasztok.
Kezdő vagyok a linux világában és olyan problémába futottam hogy van egy dell latitude 7400 laptopom intel ax210 kártyával ami windows 11 alatt a szolgáltatótól kapott routerrel wifin 100-105mega sebességgel másol a nasomra illetve onnan vissza. Viszont ubuntu vagy debian alatt ha gnome felületet használok akkor jó ha 30 mega megvan a sebesség. Kipróbáltam a kde felületet is abban már 60-70 mega a sebesség anélkül hogy bármit állítottam volna a nason a telepítés is default volt semmi állítgatás. Tapasztalt valaki hasonlót?
Köszönöm a segítséget előre is

• klt válaszolt erre.

Smt Azt tapasztaltam, hogy a GUI-k a másolási sebességet nem mindig pontosan mutatják.
    Telepítsd a nethogs csomagot, aztán az abban lévő nethogs programmal nézd meg, hogy milyen sebességeket látsz?
    Illetve, fizikailag ugyanazon a meghajtóról / -ra történik a másolás?
    100MB/s már elég nagy sebesség, egy SSD lazán nyeli/adja, de egy HDD-nek már komoly kihívás!
    A NAS-on milyen megosztás van? Samba?
    Próbáld meg NFS-sel is, az a Linux számára honos megoldás, a Samba implementáció eltér a DE-k között is.
    Ez is lehet az oka sebességkülönbségnek.

Szerk: ha elolvasom a címet, nem csak belekattintok a vastag betűsbe, akkor nem kérdezek hülyeséget.
    De nem írok, nem olvasok, magyar nemes vagyok 😃

A többit tartom 🙂

Szia. Köszi a segítséget, de nem használ. Jelenleg kde alatt vagyok, nehogs is kb ugyan azt mutatja mint a gui. NFS viszont lassabb mint az smb. Nasban HDD van a laptopban meg nvme ssd így a 100-105 mega (persze nagy fájlok esetén) pont a plafon lenne a nasban lévő HDD-nek. Windows alatt ezt hozza is

• klt válaszolt erre.

Smt NFS viszont lassabb mint az smb.

Ezt kipróbáltad? Mennyivel lassabb?

Ez segít neked?

Lehet, hogy itt találsz tippeket.

Szia. 27-30 mega közt van mint a gnome környezet alatt az smb. Meglesem ezt a linket, köszönöm.