Nem először (és talán nem is utoljára) fordul itt elő velem, hogy a nálam jóval nagyobb tudású segít nekem, hagyja, hogy próbálkozzam, de azért mindig súg, hogy merre, meghagyja, hogy enyém legyen a felfedezés, a megtalálás öröme.
Szóval úgy néz ki, hogy a hiba okozója az /usr/share/veracrypt/languages/Language.hu.xml fájl negyedik sora:
<language langid="hu" name="Magyar" en-name="Hungarian" version="1.0.0" translators="Nyul Balazs > Szaki, Zityi's Translator Te@m" />
Ez a fontos rész benne: Nyul Balazs > Szaki
A záró kacsacsőrt érzékeli a program a sor elején indított utasítás lezárásának és ezért hibára fut. Ezt kell kicserélni >-ra és akkor szépen működik az alkalmazás magyar nyelvű rendszeren is.
Ez a javított sor:
<language langid="hu" name="Magyar" en-name="Hungarian" version="1.0.0" translators="Nyul Balazs > Szaki, Zityi's Translator Te@m" />
A >-re még a fórumunk drupalos időszakából emlékeznem illett volna, de természetesen ennyi idő alatt az már kihullott a szita fejemből és hiába szerepel későbbi szakaszokban többször is a fájlban, abból se jutott eszembe.
Rendszergazdai joggal indított szövegszerkesztővel tudtam szerkeszteni a fájlt, de ez nincs olyan felhasználóbarát, mint egy parancs egyszerű másolása.
Ahhoz kevés vagyok, hogy írjak egy sudo sed kezdetű utasítást, ami kicseréli a fájlban a jelzett részt, pedig az milyen szép megoldás lenne! Próbálkoztam vele, de nekem nem jött össze.