Sziasztok!
Van az otthoni routerben file szerver, usb-n.
belső hálózaton van egy ubuntus gép, ezen filezillával szépen látom is a fájlokat.
A router azt írja, hogy hozzáférés linuxnak: smb://192.168.0.1
A kérdésem az lenne, hogy pontosan mit írjak az fstab-ba, hogy felcsatolodjon, és elérhető legyen a számomra?
Előre is köszönöm

• klt válaszolt erre.

bakos123 Valami olyasmit, hogy:

//192.168.0.1/megosztas/helye /a/path/ahova/csatolod cifs credentials=/fajl/a/logininfokkal,uid=helyi-user,gid=helyicsoport,file_mode=0770,dir_mode=0770,iocharset=utf8,noauto,user,noperm,forceuid,forcegid 0 0

Egy fájlban elteheted a bejelentkezési infókat, ez a /fajl/a/logininfokkal a tartalma pedig ilyesmi:

username=[samba-felhasználónév]
    password=[jelszava-a-sambafelhasználónak]

uid=helyi-user,gid=helyicsoport a csatolt könyvtár tulajdonosát adja meg.
    Nem fog induláskor csatolódni, de lesz egy eszköz a fájlkezelőben, és ha rákattyintasz, akkor fogja csatolni.

Bár nem biztos, hogy az fstab-ot használnám erre.

klt Üdv! előlről kezdem. van egy RPi-m amin screen-ben futtatott rtorrent-el letöltött fileket tárolok egy winyón. a letöltéseket egy másik linuxos gépről, töltöm át, és indítom SSH-n keresztül. Ezen a gépen van egy kodi is, amit TV video bemenetén keresztül és a tv távirányítójával nézzük a filmeket. Ezen kívül van egy asztali pc-m linuxal Ezen keresem és erről indítom el a torrenteket, és minden másra is használom. (és még van két RPi különbőző adatgyüjtésre, amit ugyancsak SSHn keresztül a PCről kezelek, és egyiken sincs bill. egér, monitor csak LAN és 1Wire felület (kivéve a kodi+tv))
      Ebben a rendszerben kellett cserélnem a routert meghibásodás miatt. az új router tp archer3000 kezel usb-n fájlszervert (?) és ide szeretném áttenni a winyót amire letöltöm és tárolom a nézendő filmeket, és a rendszerbe illesztését próbálom (adatgyüjtők archiválása is esélyes). régebben szambám volt a gépek között, de folyton gondom volt a jogosságokkal, stb. Most linux NFS -el vannak rendszerbe kötve.

A tp router csak annyit mond: linuxnak: smb://192.168.0.1 és semmi többet. most amit mondtál a cifs után azokat az adatokat honnan vegyem? amikor én csináltam a smb szervert akkor ezek ebből adódoan megvoltak, de most? (most nézem a tv-n találok olyat hogy tp-share, de mit ad isten ott meg nem játsza le mindegyiket amit a kodi igen) és nem csak én nézném, hanem a család (ha csak én lennék nem lenne semmi ilyen gondom)
      ftp filezillában kifogástalanul működik, de már az egyszerű ftp vel is gondom van (mert a filezillát nem tudom használni karakteresen ) Ja és csak magyarul tudok és öreg (? 65) vagyok
      Ja és ha nem a fstab-ba akkor hogyan mert ugye ezek automatizáltak lennének valamennyire az RPi-k miatt a PC-n meg tudom én oldani amit ott kell
      előre is köszönöm

• klt válaszolt erre.

bakos123 most amit mondtál a cifs után azokat az adatokat honnan vegyem?

Az az érzésem, hogy be tudnám állítani a routeren.

bakos123 Ja és ha nem a fstab-ba akkor hogyan

Azt hittem, valami desktop cucc, és akkor gvfs/gio mounttal.
        Én egy sciptbe tenném a csatolást, hogy a rendszer akkor is elindulhasson, ha valami kehe van a hálózattal.
        A script pedig egy service-t testesítene meg, ami aztán ugyi automatizáltan indítható a rendszer indulásakor.

bakos123 amin screen-ben futtatott rtorrent-el letöltött fileket tárolok egy winyón. a letöltéseket egy másik linuxos gépről, töltöm át, és indítom SSH-n keresztül.

Hát ez elég czifra 🙂

A transmission daemon nem volna jobb?
        Be lehet állítani, hogy egy megadott könyvtárból szedje ki a torrentfájlokat, a kész letöltéseket meg tegye egy másikba. Monitorozza is a torrentkönyvtárat, ha azt kiajánlod, mondjuk szambára, elég bármelyik gépedről odamásolni a torrentfájlt, el is kezdi letölteni. Aztán amimor kész, a letöltött valamit elhelyezi a megadott másik könyvtárba, ami ha meg van osztva, szintén könnyen elérhető bármelyik gépről.
        Egyszerűbb, mint ssh-zni torrent miatt.

Sziasztok!
        Ujrafogalmaznám a problémámat: van egy routerben USB-n fájlmegosztó szolgáltatás: ![
        ]
        ezen a router belső hálozatában van egy RPi raspbian programmal karakteres módban (ssh-val használom). A kérdés, hogy hogyan tudom használatba venni a router szolgáltatását? mount?, de hogyan?
        előre is köszönöm

• klt válaszolt erre.

bakos123 Próbáld ki, ez működik-e:
          mount -t cifs -o username=LOGIN_A_ROUTEREN,password=JELSZO_HOZZA //192.168.0.1/volume1 /mnt/
          Persze nem muszáj /mnt-be csatolni, teheted máshova is

Szia !

első eset a routeren nem volt jelszó beálítva ("nem biztonságos kapcsolat")
          másodiknál be volt állítva

itt sem volt jelszó beállítva

bakos123 A volume1 az létezik (szerk: megtaláltam a képernyőképen)? Egyet szeretnél csak csatolni és azt az /mnt-be tennéd.
            Nekem úgy volna logikus, hogy az /mnt alá azért még teszek valami könyvtárat és abba csatolok, mondjuk az
            /mnt/volume1-be a volume1-et.

csuhas32 én azt szeretném, hogy hiba nélkül csatolja fel, aztán utána oda teszem ahova tényleg akarom

bakos123
              Szerintem rossz a parancs szintaktika
              próbáld így:
              mount -t cifs //192.168.0.1/volume1 /mnt -o username=júzerneved,password=yourpasswd

• klt válaszolt erre.

Köszönöm a tippet, de ez is ugyanazt a választ eredményezi:
                Bár tényleg ez tűnik jobbnak, de sajnos nem ez a hiba

nézegettem a mount.cifs man-t de sajnos kevés a tudásom ehhez, de megprobáltam ezt is:

ezekkel az adatokkal ftp (filezilla) rendben kapcsolódik (közben változtattam user, psw)

bakos123 @klt mester szerint nyomj egy sudo apt install cifs-utils parancsot, hátha nincs is telepítve és ha tényleg így van, akkor utána próbáld újra.

„Szeretem” a parancssorról készített képernyőképeket! A témában ez nem is olvasható: mount error(22): Invalid argument. A „samba ubuntu mount error(22): Invalid argument”-re rákeresve annyi rengeteg találatot kaptam tegnap, hogy nem győztem olvasgatni. Ez nem az én területem, de arra tippelek, hogy a cifs telepítve van. Ilyen verziószámmal kapcsolatos 1.0 meg ilyesmit írogattak bele a parancsba, máskor meg az fstab-ba szerkesztgettek és az éppen ide kapcsolódik, mert az a kérdés.

csuhas32

csuhas32 a cifs telepítve van

Valóban.

testparm -s

Kimenetét megnézegném...
                    Hátha valami szemet szúr, de nem ígérek semmit.

csuhas32 „Szeretem” a parancssorról készített képernyőképeket!

Az én véleményem (teljesen barátságosan, mindenki számára kedvesen, mézzel megkenegetve), hogy le kéne törni azok kezét, akik szöveges információt képen osztanak meg.

a mester
                        Mester taníts !!
                        Legyél szíves elmondani, mert nem tudom -de elég nehéz ezt a képet is elkészíteni...- hogyan lehet terminálban lévő mc -ben vagy parancssorban elmenteni, majd ide bemásolni -és nem láttok nálam több képet (mert gondolom nem arra gondoltatok, hogy pötyögjem be? ami csomó újabb hibát okoz)

Komolyan kérdezem Attila

estefele jutok géphez akkor probálom a tanácsokat és referálok addig is köszönöm

bakos123 hogyan lehet terminálban lévő mc -ben vagy parancssorban elmenteni, majd ide bemásolni -és nem láttok nálam több képet (mert gondolom nem arra gondoltatok, hogy pötyögjem be? ami csomó újabb hibát okoz)

Van a középsőklikkes megoldás:
                          Terminálban kijelölöd a szöveget, majd az egerntyűvel a középső gombbal abba szerkesztőmezőbe (ez lehet bármilyen szövegszerkesztő, ideértve a böngészőben működő fórum hozzászólásszerkesztő input mezőt is) kattintasz, ahova azt át akarod másolni.
                          Pikk-pakk megy.
                          Ha nincs középső gombod, akkor is lehet:
                          Terminálban kijelölöd a szöveget, shift-ctrl-C megnyomásával vágólapra kerül.
                          Szokásos módon a szerkesztőben ctrl-v beilleszti oda, ahol a kurzor pislog.
                          Ha hosszú a szöveg (10 olda pl.), akkor inkább pastebin-re szokták tenni.
                          Esztétikailag, meg bizonyos szempontból funkcionálisan is szerencsés, ha a kódot, parancsokat, vagy azok kimeneteit tartalmazó szöveget "```" (3 db backtick-kel) kezded, majd zárod le.
                          Tehát valahogy így:
                          ```
                          blablabla
                          ```
                          Ha jól csinálod, így fog kinézni:

blablabla

bakos123 Alapvetően egy grafikus felülettel rendelkező rendszeren a parancssorban található tartalmat nem kell elmenteni.
                          A legegyszerűbb: Kijelölöd az egérrel a másolni kívánt szöveget, átlépsz az ubuntu.hu szövegdobozába és megnyomod az egérgörgőt (egér középső gombja).
                          Persze lehet másképp is.
                          Kijelölés: Terminálablak tetején lévő menü: Edit/ Select all (magyarul talán Szerkesztés / Összes kijelölése)
                          Másolás a vágólapra: Szerkesztés/ Másolás (Ctrl+Shift+C)
                          Beillesztés az ubuntu.hu hozzászólás szövegdobozába: Szerkesztés/ Beillesztés (Ctrl+V)

A beillesztett, kódnak szánt szöveget a szövegdobozban illik teljes egészében kijelölni és a szövegdoboz alján lévő „</>” kód beillesztése nevű gombot megnyomni. A szem alakú ikonra (Előnézet) kattintva még a válasz közzététele előtt tudod ellenőrizni, hogyan fog kinézni.

[Ha nincs grafikus felülete a rendszerednek, akkor kicsit nehezebb. Szerintem a tiédnek van, úgyhogy ez most nem érint téged, de azért leírom neked:
                          A jobbra mutató kacsacsőrrel tudsz parancskimenetet fájlba átirányítani.

mount -t cifs //192.168.0.1/volume1 /mnt -o username=júzerneved,password=yourpasswd > cifs.txt

Ez például a felhasználód könyvtárába a cifs.txt fájlba írja a parancskimenetet, ezt onnan ki tudod másolni (mondjuk pendrive-on) egy grafikus felülettel rendelkező rendszerbe, és onnan tudod betenni ide...]