Van egy régi külső HDD-m ami NTFS file rendszerű, és egyre gyakrabban történik meg, hogy a rendszer (Uduntu 24.04.1 LTS) "csak és kizárólag" ezt a rendszert használom. Fogja magát, és leválasztja, akár használat közben is. Gondolom a HDD kora is közrejátszik. De, csak a rendszer újraindítása után tudom újra csatolni...
Akkor is csak a sudo ntfsfix -b -d /dev/sdxy parancs után.

A külső HDD azért lett így formázva mert régebben az okos-TV még nem létezett, és a letöltött tartalmakat csak így tudtam lejátszani. Ma már simán megy média szerverről, nem kell leválasztani --> átdugni, hogy a letöltött tartalom a tv-n is megjelenjen.

Most lehetőségem lett cserélni a külső HDD-t!
A kérdés a tapasztalatot kérdezi:
-Hogyan formázzam az újat?
Mivel van kevesebb baj?

• klt, lala2 és tenkes válaszolt erre.
  • új-felhasználó a microsoft miért erőlteti még mindig az NTFS-t...

Hogy miért használ egy saját fejlesztésű fájlrendszert, ami a többihez képest is hasonló fejlett képességekkel rendelkezik, tökéletesen megfelel a Windows igényeinek, valamint elterjedtsége okán minden más rendszer is legalább alapszinten kezeli? Rejtély.
    Ez a kanál és a villa összehasonlítása. Ha csak az NTFS vs. ext4 összehasonlítást nézzük, már ott hibázunk, mivel az egyiket direkt a Windows, a másikat pedig direkt a Linux alá fejlesztették ki. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai.

Bigyó bácsi Ha csak Linux alól használod, nyugodtan lehet ext4, vagy más, Linux számára natív.
    Ha Win alól is, akkor exfat lenne a választásom.

Bigyó bácsi
      En Ext4 fajlrendszerre formaznam, ramasolnek egy rovidebb tartalmat, es kiprobalnam
      hogy minden felhasznalasi helyzetben megallja-e a helyet.

Bigyó bácsi Ha nem kerül Windows közelébe, akkor NTFS-t semmiképp, mert az ugyan okosabb, de épp ezért kezelni is kellene néha. (Lehet, hogy a mostanival is ez a gond és egy format más fájlrendszerre meg is "javítaná.")
      Külső meghajtónak, tárolásra szerintem az exFAT épp jó lenne, tippem szerint minden írja-olvassa.

klt Csak és kizárólag Linux a "Microsoft termékek" -Ne kapcsolja ki a számítógépet! -Üzenetei 1-2 órán keresztül nagyon irritálják a lelki világom...(főleg, ha dolgozni kellene, most mán de azonnal)...

• klt válaszolt erre.

tenkes Igazából, csak az Ubuntunak-nak kell tudnia írni/olvasni, már nincs értelme más eszközre áttenni, más rendszeren gondolkodni.

4 éve nem távolítottam el fizikailag a HDD-t a géptől, de mégis csak bosszant, hogy időről időre leválik és csak reboot és ntfsfix -b -d /dev/sdxy segít rajta. + a mount... Ezt szeretném elkerülni.

De a kommented után már inkább változtatnám "ext4 vagy exFAT névre a téma nevét...

• klt válaszolt erre.

Bigyó bácsi Csak és kizárólag Linux

Akkor ext4.

Bigyó bácsi csak bosszant, hogy időről időre leválik és csak reboot és ntfsfix -b -d /dev/sdxy segít rajta

Használok külső lemezeket, nekem nem szoktak csak úgy leválni.
            Érdemes lenne a hardvert megvizsgálni, HDD tápellátása, kábelek, SMART, stb...

klt Érdemes lenne a hardvert megvizsgálni,

Csóri 14 éves... Ezért is cserélem. (1 TB-os HDD volt) és csak a letöltéseim rajta --> értem filmek/sorozatok stb... kb: 15 TB, szóval rengeteg adat (megszolgálta a kenyerét). De már nincs arra szükség, hogy más rendszerhez csatlakoztassam, ezért is a kérdés.

Azzal kezdjed, hogy SMART-adatok. Megnézed, hogy reklamál-e valamiért és ha igen, az mennyire súlyos.
              (Az nem vészes, ha van néhány hibás szektor rajta, de ha sok van vagy szaporodik, akkor kuka.)
              Ha csak öreg, de jó, elfogadható állapotban van, akkor lehet formázni ext4-re. A korából adódóan csak nem létfontosságú adattárolónak.

Hasonló történeten én is keresztülmentem nemrég. Én úgy oldottam meg a dolgot, hogy kiművelődtem (valamennyire) a fájlrendszerekből, de csak annyira, hogy megértsem az NTFS működési elvét és az ext4 működési elvét s mert nekem sincsen évek óta kivéve a gépből a lemez, ext4-re formáztam. Azóta sincs vele semmi baj. Aztán még egy másik lemezt is, és végül még a hordozható 2 terrás mini WD-t is, amit hol a laptopra dugok, hol a PC-re. Részemről, a saját tapasztalataim okán, azt javaslom, válaszd az ext4-et.

Őszintén szólva én nem is értem, hogy a microsoft miért erőlteti még mindig az NTFS-t...

új-felhasználó a microsoft miért erőlteti még mindig az NTFS-t...

Ezt a mondatodat nagyon nem értem. Kifejtenéd nekünk, miért nem kéne "erőltetnie", és mit kéne használnia helyette?

új-felhasználó a microsoft miért erőlteti még mindig az NTFS-t...

Hogy miért használ egy saját fejlesztésű fájlrendszert, ami a többihez képest is hasonló fejlett képességekkel rendelkezik, tökéletesen megfelel a Windows igényeinek, valamint elterjedtsége okán minden más rendszer is legalább alapszinten kezeli? Rejtély.
                Ez a kanál és a villa összehasonlítása. Ha csak az NTFS vs. ext4 összehasonlítást nézzük, már ott hibázunk, mivel az egyiket direkt a Windows, a másikat pedig direkt a Linux alá fejlesztették ki. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai.

tenkes direkt a Linux alá fejlesztették ki.

Nincs kétségem, hogy nekem ez a legjobb választás. Köszönöm!

Ennyivel később: 15 nap