A fájlok társításával van gondom, és ezen keresztül fölmerült egy másik probléma is.
A disztro: Kubuntu 24.04
A 3D nyomtatóhoz használt .stl fájlok társítása elég furcsán alakult. Az előzmény az volt, hogy a szeletelő programom (cura) kezdetben nem volt telepítve, csak az .appimage indításával használtam.
Aztán átváltottam egy másikra, ami szintén egyszerűbb volt ilyen módon. A fájlokat a jobb gombos tulajdonság lapokon társítottam, hogy rákattintással be tudjam tölteni a szeletelőbe. Később rájöttem, hogy a program frissítése így elég nehézkes, és a társítást is át kell módosítani, ha egy új verziót töltök le. Sajnos közben valami nagyon elromlott, mert észrevettem, hogy a külön könyvtárakban elhelyezett stl-ek más verziójú szeletelőt indítanak el.
Most legutoljára flatpak-ból telepítettem a legfrissebb verziót, így már a Discoverből tudom majd frissíteni. Elkezdtem a beállításoknál keresgélni és a fájltársításoknál két helyen találtam bejegyzést a .stl kiterjesztésre. Az egyik a "model" szekcióban, ennek kellene lenni a jó társításnak. A másik az "application" szekcióban, az sla kiterjesztésnél. Ez a leírás szerint a sztereolitográfia formátuma. Ez egy képformátum. Innen próbáltam kivenni a fájlformátumok közül az stl-t, de semmi eredménye. Pedig a problémát pont az okozza, hogy az egyik könyvtárban az .stl ehhez a formátumhoz van rendelve. A jobb gombos "tulajdonságok" fület előszedve, egy csomó külömbséget találok a fájlok között. A vége pedig egészen meglepő. Nyitogatom a lapokat:
- Elsőre, a tipus mutatja, az előbb említett kétféle formátumot. A "megnyitás mással:" ténykedéseim eredményeként: PrusaSlicer
- Rákattintok a "change..." gombra. A "Használt alkalmazássorrend"-nél elsőként még a PrusaSlicer van, de a többi alkalmazás teljesen más.
- Kattintok ismét a PrusaSliceren a "Szerkesztés..." gombra. Itt mindkettőnél ugyanazt az ablakot kapom, ami már elég meglepő. Itt már azt látom, hogy a link egy opendocument-munkafüzetre mutat, ami a LibreOffice Clalc-ot nevezi meg megnyitandó alkalmazásnak.
Hol, és hogyan lehetne ezt helyrehozni?