Sziasztok! Elvitte a cica az 1000 éves accountomat.
tl;dr
LVM2-be bugyolált sokszáz gigás hdd. Nagy adatpartició + kisebb rendszer..
Kérdésem, hogy merjem-e újratelepiteni? Sok gondom van a 24-es LTS-sel. XFCE asztali környezet.
Működik a telepités titkositott meghajtóval/ban?
gondok részletesen, privát pokol, apró jelentéktelennek tűnő dolgok, de én igy, ezeket használom 15 éve:
- single core i5-nek mondja a 6-os kernel a cpu-t, túlmelegszik, leáll, hiába visszafolytás, bios-ban minden feature letiltás, x18-nál [Xubuntu 18 LTS], 5-re frissült kernellel nincs gond [solved]
- egyes hdd-ket, függetlenül a fájlrendszertől, nem lát
- wine baszakszik, x18-ra simán felugrik app-get-tel a 3-as és minden pöccre fut, x24-en ezek pont ellenkezőképpen alakulnak [solved, VM, no de akkor is, ne má]
- appImage-ek nem futnak, csak 1-2 - nem látok összefüggést. Launcher-rel sem.
- mat, leafpad, fslint, forensics.. nincs portolva
- x18 alatt normálisan néz ki a KolourPaint, 22..24 alatt a gombok/ikonok helyett szöveg látható [solved]
- energiakezelőre várni kell login-nál, mire méltóztatik bekérni a pass-t, x18-nál nem
- már be sem kéri a password-öt, de viszont igy simán visszatér, ami üröm az örömben, bár..
- x18 gyors, x24 lassú, az x18-at imádtam, annyi gond volt vele, hogy néha átrendeződött az Asztal
- x24-nél, ha lecsukom a képernyőt van, hogy kikapcsolódik magától teljesen a gép, az Energiakezelője Degenergikus
- panel újraindulgat
- akkorákat fagy az egyik wine-os cucc néha, ha otthagyom kicsit, hogy pkill-el kell visszamásznom
- legutóbbi frissitésnél 7 törött csomag akasztott meg, amik a hagyományos módszerekkel nem voltak kiebrudalhatóak. Nagy nehezen BleachBit-tel kigyomláltam őket, de ment velük az akcióban az xfce4 és az xfce4-goodies is meg egy rakat program
kérdés 2
Visszaállnék xubuntu 18-ra. Milyen hátrányokkal járna? Biztonságiakkal? Mullvad-ból és Chromium-ból van up to date, ami beröffen.
kérdés 3
Ha átrakom a HDD-t Linux-nál frissiti magát a További illesztőprogramokkal vagy driver-ezgetni kell? A Linux-os rendszerű HDD cserélgethető gépek között?
#LVM #titkositas #install #xubuntu #reinstall #security #encrypt