Több RAM kell? Mennyi az ajánlott minimum? Lassabb lesz a futtatás sebessége? Mennyire? És még?
Hátrányok Windows 11 helyett Linux + Wine alkalmazása esetén
Felejtsd el.
2a1g Ha működik, ugyanannyi biztos elég, nem kell több RAM.
Ami nem működik, ahhoz kellhetnek "workaroundok*.
De lehet, hogy sehogy sem fog menni.
Playonlinux segíthet sokat.
Nálunk Office 2007, Photoshop CS2 jól mennek wine alatt.
Néhány Windowsos játékot jól visz a Steam.
Mit akarsz futtatni, mert azon áll minden?
2a1g már 2 GB RAMmal
Azt te csak hiszed. Amúgy az alkalmazás viszonylatában gondoltam.
2a1g A Playonlinux miért kellene?
Nekem van kompatibilis gépem w11-el. A kérdés inkább
Én meg kb. sejtem miről beszélek.
Nem kell a Playonlinux, de sokat segíthet, pláne, ha még nem szagolgattál különbözô wineprefixeket.
- Szerkesztve
2a1g kicsit általánosságban is tudnál még elmélkedi a témában?
A WINE egy piszok jó találmány.
Ha működik.
Bizonyos alkalmazások egyáltalán nem működnek Wine alatt.
Mások meg jobban, mint az igazi Windowson. (Példa erre a PS CS2, bár már jó rég nem volt rá szükségem).
Némely alkalmazás nem megy csak úgy, mindenféle vicces beállítasok után hajlandó csak működni.
Némely alkalmazás elindul, de rosszul működik.
Némely alkalmazás jól működött egy előző Wine verzióval, a mostanival meg nem indul.
Némely alkalmazás végre jól működik a mostani Wine verzióval, azelőtt meg sem mozdult.
Általánosságban, minél újabb egy Windows-ra írt program, annál kisebb az esélye, hogy hibátlanul fog működni Wine alatt.
Az AppDB-n körül kell nézni, ha "silver" vagy "gold" értékelést kapott valami, akkor valószínűleg jó lesz.
Ha "garbage" jelölésű, de valami nagyon régi Wine verzóval próbálták utoljára, érdemes lehet próbálkozni (a siker a legkevésbé sem garantált).
Sokszor egy 32bites program 64 bites Wineprefixben nem megy, de egy 32 bitesben meg gond nélkül...
Bizonyos esetekben egy nem működő alkalmazásban lehet kész, számodra már előregyártott "MUKODJ!" varázslás a Winetricks-ben.
https://linuxconfig.org/configuring-wine-with-winetricks
Teljesen lutri.
Csak az adott alkalmazás ismeretében lehet megmondani, érdemes-e egyáltalán kísérletezni vele.
- Szerkesztve
2a1g A windows11 már 2 GB RAMmal futni tud.
Pontosabban a Windows elindul, meg sok másik OS is, csak épp nem marad semmi az egyéb szoftvereknek, és ebbe nagyjából beleértendőek az OS részeként előre telepített szoftverek is, amelyek nem indulnak el rögtön.
Én úgy gondolom, általános felhasználásra a minimum memóriamennyiség 8GB, az ajánlott 16GB. (Aki ért hozzá, és spec. dolgokra használja esetleg 4GB memóriával is elboldogulhat.)
Ezen alapvetően az OS típusa sem tud változtatni, hiszen a legtöbbször nem az a legnagyobb fogyasztó. Jellemzően épp az általános felhasználás a leginkább hardverigényes, hiszen az a legszerteágazóbb.
És ne felejtsük el a memória nem minden, egy elavult háttértár, vagy régebbi proci is akadályozhatja a gördülékeny használatot.
Szerk:
Ja, és még egy dolog. A rendszeres Linux+WINE használat esetén talán logikusabb egy Windows...
- Szerkesztve
tenkes talán logikusabb egy Windows...
Kivéve, ha....
(Szerk.: Most már nem tudom, de évekig használtam az Adobe Photoshop CS2 programot, amit szabad szemmel is látható összegért vettem még... ..hű de rég
Mivel kiszolgált, nem láttam okát lecserélni, újítani.
A lényeg, hogy a Windows 7 valamelyik frissítései tették tönkre: az ablakai össze-vissza ugráltak, néha elsőrejmég jó volt, aztán munka közben megkergült. Némely ablakai részlegesen jelentek csak meg, némelyek meg egyszerűen eltűntek.
Így gyakorlatilag használhatatlanná vált. Volt egy listám róla, hogy melyik Windows frissítések verik hátba szegényt.
Azokat nem engedtem települni.
WINE alatt hibátlanul használható volt.
Ma már nincs rá szükségem. Ez egy elég extrém példa, elismerem )
Kérem lezárni, törölni a topikot!