Debiant tettem fel a laptopom kártyaolvasójába egy nagyongyors kártyára. Működik is szépen. De gondoltam csinálok róla egy biztonsági másolatot egy pendrájvra a BalenaEtcherrel. Csakhogy az nem indul el. Ezekszerint figyeli, hogy miről fut? Ha igen, át lehet-e írni a jelző-információt, hogy elinduljon?
Jelző-áttírás
- Szerkesztve
yqzx
Ha a pendrive mérete azonos, vagy nagyobb mint a kártya mérete, akkor egy live
telepítő alól dd-vel csinálnám.
sudo dd if=/dev/sdx of=/dev/sdy bs=64K conv=noerror,sync status=progress
- if=/dev/sdx # a kártya azonosítója.
- of=/dev/sdy # a pen. azonosítója.
Live rendszer alól nézve!!
Szerk.: Ha sikerül, a továbbiakban CSAK az egyik eszköz legyen a gépbe dugva!
- Szerkesztve
lala2 A másolat tökéletes. Az azonosítót szeretném áttírni, csak nem tudom hol tárolja.
(Most csináltam egy másik másolást is. Ugyanakkora kártyát tettem USB-s kártyaolvadóba, arra másoltam átt a rendszert. Nem indul el róla. De ha átteszem Kártyaolvasóba belőle a kártyát, arról elindul és tökéletes. Van a kártyaolvasóban olyan kártyám, amin LinuxMint van. Az elindul.)
csuhas32
Ha dd-vel klónozunk, az átvisz mindent - rendszer betöltőt, partíciókat, partíció UUID-ket.
(Ez utóbbi lenne a " jelző-információ?)
Viszont a balena Etcher - ha jól tudom - a dd egyik grafikus frontendje.
Tehát az ezzel "másolt" rendszernek indulnia kéne(?).
Ha mégsem indul másik gépen, én inkább arra gyanakodnék hogy az egyik gép BIOS-os,
a másik meg UEFI-s.
- Szerkesztve
csuhas32 Van egy kártyára telepített Debian rendszerem, amit a laptop kártyaolvasójában hoztam létte. Tökéletesen működik. De ha átteszem egy USB-s kártysolvadóba, onnan nem indul el. És fordítva is igaz. A kártyaolvasóban létrehozott rendszer tökéletesen működik. De ha átteszem a laptop kártyaolvadójába, nem indul el. Vagyis nem másolási hiba áll a háttérben, hanem a Debian rendszer ilyen. Ez pedig alaposan megnehezíti a hordozhatóságot. Mert például az asztali gépemben nincs beépített kártyaolvasó, vagyis nem tudom használni ott. Van egy LinuxMint rendszerem, ami viszont mindenhol működik. A Debian sajnos nem. Ezen akarnék változtatni, de kezdem feladni a dolgot. Mert ha mondjuk megtalálnám is, hogy hová rejti el az információt, és átt is tudnám írni, akkor is nyűgös lenne a dolog.
lala2 "Ha mégsem indul másik gépen, én inkább arra gyanakodnék hogy az egyik gép BIOS-os,
a másik meg UEFI-s."
Ugyanazon a gépen. De egyébként korábban Ubuntu xfce-t használta. Aztán LinuxMintet. minfkettő indult minden gépemen. Most a Debian meg nem indul, csak ott, ahol felraktam. Illetve ha pendrájvra teszem, az akár az asztali gépemen is elindul. Elég fura viselkedés.