Rövid leszek. Amióta felraktam a Kubuntu 24.04-et, orrba-szájba lefagy. Még az ős windows-ok sem fagytak ennyit. Hogyan kereshetném meg a hibát?

Első körben a dmesg (és a journalctl -b-1) kimenetében érdemes keresni, hogy mi lehet a pontos probléma. Na meg ha ott ülsz a gép előtt, mikor ez megtörténik, akkor érdemes megnézni, hogy nem tudsz-e másik virtuális terminálra váltani (pl. Ctrl+Alt+F1-gyel), lehet hogy csak a grafikus kiszolgáló fut hibára.

Egyelőre annyit tudok mondani, hogy teljesen lefagy. Annyira, hogy csak az kikapcsológomb HOSSZÚ megnyomása segít. Így pedig nem tudom, marad-e hátra a rendszerben olyan infó, ami segíthet.
A dmesg kimenetében mit kellene keresnem?

Gorrodin teljesen lefagy

A fagyáspróba a NumLock billentyű: ha arra "reagál", akkor a kernel még fut, csak a többi rész nem tér magához.

Gorrodin A dmesg kimenetében mit kellene keresnem?

Futtasd le, amikor nem fagy, nézz bele. Csupa fölösleges dolgot fogsz látni benne.
    Ha baja van, akkor "error" jellegű bejegyzésekkel is találkozhatsz. Vagy timeout szerűséggel.
    (Ha jól tudom, de lehet, hogy csak álmodtam, akkor a Zubuntu meg is színezi a dmesg listát.)

Teljesen... A NumLock sem működik. ☹

Gorrodin Leginkább hibát. Nem vicc, ami piros, azt érdemes megnézni. De a konkrét esetben valószínűleg a journalctl -b-1 lesz a célravezetőbb, mert ennek a legvége felé kellene találnod a hiba okát, amiért lefagyott. Nekem pl. nem túl régen mce: [Hardware Error]: hibák fordultak elő (ezt amikor megtörtént, és indításkor is kiírta).

Gorrodin Ez lemezhibának látszik. Lehet hogy csak a kábel. SMART mit mond róla?

Gorrodin Egyszerűbb lesz, ha feltöltöd valahova a teljes kimenetet (mondjuk a pastebin.com-ra). Így tudod fájlba íratni:

sudo journalctl -b-1 > boot.log

A fájl megvan, a pastebin is, csak a kettőt nem tudom összehozni. Először is: a fájl nagyobb mint 512 kilobájt. Kettévágom. De hogyan lehet feltenni? Csak én vagyok ilyen láma, hogy nem tudom? Bemásolom az ablakba, és utána mi jön? Nem látok olyat, hogy save, vagy hasonló. Hogyan osztom meg?
    Jó tényleg én vagyok a láma:

Gorrodin Aggasztóbb üzenetből néhányat találtam, köztük ezt indításkor:

ápr 01 20:36:36 gorrodin-System-Product-Name kernel: mce: [Hardware Error]: Machine check events logged
      ápr 01 20:36:36 gorrodin-System-Product-Name kernel: mce: [Hardware Error]: CPU 0: Machine Check: 0 Bank 4: f600000000070f0f
      ápr 01 20:36:36 gorrodin-System-Product-Name kernel: mce: [Hardware Error]: TSC 0 ADDR fdfc00c108 
      ápr 01 20:36:36 gorrodin-System-Product-Name kernel: mce: [Hardware Error]: PROCESSOR 2:660f51 TIME 1743532585 SOCKET 0 APIC 0 microcode 600611a

Volt utalás nouveau-val kapcsolatos hibára is, de itt jó lenne tudni, hogy milyen illesztőprogram van telepítve az Nvidia kártyához: a nyílt nouveau vagy a zárt nvidia?

Hogy őszinte legyek, egy ideje, talán már a 22.04 óta nem tudom megnézni a videóvezérlő szoftverét.
      Most is elindítottam az illesztőprogram kezelőt, de csak a szoftverforrások beállítóablaka jön elő. Nem is értem miért kell jelszót megadni a semmiért.

Pontos megoldást nem tudok, de a saját gépeim hasonló hibáiból kiindulva első körben megpróbálnám kikapcsolni a BIOS-ban a C-State-eket. Ez némileg növeli a gép üresjárati fogyasztását, de az a tapasztalat, hogy sokszor stabilabb működést tesz lehetővé. Hogy hol van ez a beállítás a BIOS-ban/UEFI-ben, az a gyártótól függ, de ha megmondod az alaplapod típusát, akkor megpróbálom megkeresni.

ASUS prime B-350 plus. Épp azon agyalok, hogy kéne egy BIOS frissítést rátenni. Valahol a hibalistában mintha lett volna megemlítve bug. Különben is 2018-as 4207-es verzió. Ha procit kell cserélnem, nem kapok olyat, ami jó ezzel a BIOS-sal

Gorrodin Relatív hasonló alaplapom van (egy ASUS TUF Gaming B450-PLUS II), azon valahol az Advanced → CPU Configuration (vagy CPU Power Management) → C-states beállítással kapcsolható ki. A BIOS frissítés ettől függetlenül jó ötlet.

Nem találtam ilyen beállítást. Viszont érdekes, hogy a 2022 utáni biosokat nem tudom föltenni. azt mondja nem megfelelő. Onnantól van mellé csomagolva egy windózos átnevező progi is, de az átnevezettet sem fogadja el.

Viszont azok a hardverhibát eltűntek. Meglátjuk mi lesz a fagyással.