- Szerkesztve
Chrome OS Flex problémák
- Szerkesztve
Ne haragudj, de ez mennyiben érinti az Ubuntus közösséget?
De nem is ez a lényeg. Mit tudunk mi, Ubuntu-(és variánsai) használók segíteni egy számunkra ismeretlen rendszer működési hibáiban?
Azt még megértem, hogy van köztünk olyan, aki használja, használta. Ha szerencséd van, akkor valakinek lesz ötlete, de szerintem a rendszer készítőinél kellene érdeklődj. (Vagy, ha van fóruma a rendszer használóinak, akkor ott.)
Gondoltam leírom, hogy nem sikerült megoldani. Asztali gépre is megpróbáltam feltenni. Azon a telepítés után fel sem állt. Felhagytam ezzel az operációs rendszerrel. Lehetne zárni, vagy törölni ezt a topikot.
- Szerkesztve
yqzx Inkább általános driverek vannak bennük (Win, Flex), de abból jó sokféle hardverre, amelyek biztosítják az alapműködést. Ha további funkciók kellenek, akkor jönnek a gyártótól szintén letölthető specifikus driverek.
Nyilván a Flex esetén az van amivel érkezik (vagy később frissül). Az "eredeti" Chrome Os esetén ez egy szűkebb kör, mivel ott az OS eleve csak hardveren érkezhet, a Chrome OS Flex pedig szélesebb körű hardvertámogatást tartalmaz, hiszen az a cél, hogy sok mindenen fusson.
Ilyenbe még tényleg nem futottam bele, pedig a próbált eszközök jellemzően nincsenek benne a tanúsított támogatási listában:
https://support.google.com/chromeosflex/answer/11513094?hl=en
Viszont az is igaz, hogy semmi spec/ritka hardver nem volt bennük és mind az ajánlott 2010-es megjelenés utániak voltak, ill. nem voltak a kifejezetten nem támogatott grafikus hardverek listáján.
https://support.google.com/chromeosflex/answer/11552529?hl=en
De ez mindegy is, hiszen ha nálad nem megy, akkor nem megy.
yqzx Igen, alapvetően egy Linux többre képes, mint a Flex, mivel az eléggé zárt és korlátozott. Ettől függetlenül kedvelem, mert régi gépen is gyors és gyakorlatlan felhasználók is elboldogulnak a kezelésével (nem nagyon van mit kezelni). A gyakorlottabb felhasználók pedig tudják növelni a képességeit a beépített linux alrendszerrel.
Két dolog van, amit nagyobb hátrányának gondolok:
1, nincs Android támogatás, mint a Chrome OS esetén, ami érthető, hiszen akkor ki venné meg a Chromebook-okat
2, telepítésnél az egész lemezt kéri, nem lehet partícióra telepíteni (vagy legalábbis nem tudok róla)
- Szerkesztve
Ahogy gondolod, de igazából az ilyen negatív tapasztalatok is segítenek másoknak.
Igen, az látszik, hogy olyan linux appok, amelyek mélyebben benyúlnak a gép lelkébe a korlátozások miatt nem használhatóak, gondolom, mivel ez a fajta működés a Flex egyik alapvédelme.
Itt is igaz ami a fő Flex rendszerre, a user szintű használatot támogatja, a rendszer piszkálását nem.
De, hogy a LO ne lehetne használható?
Gyorsan fel is tettem az alrendszerre APT--vel, na ott valami kőkorszaki változat van (4.akármi), de működik, lehet vele dokut létrehozni, megnyitni. Úgyhogy letöltöttem az LO oldalról a friss DEB csomagot is, az már szebb és ugyanúgy működik. Ezen felbuzdulva feltettem DEB-ből a WPS-t is, mivel az ugyan reklámosabb, viszont jobb a kompatibilitás az MSO felé, az is megy szépen.
És ne felejtsük el, hogy linux nélkül is ott van még a Google Docs és a O365, amiket felhőben és akár ingyenesen is lehet használni.