Jóformán az egyetlen asztali böngésző ami még mérhető piaci részesedéssel rendelkezik és ami nem Chromiumot használ (ha kihagyjuk az Apple ökoszisztémát). Van múltja, közismert, szépen el van látva kiegészítőkkel, átalakítható, gyors, ütemesen fejlesztett, biztonságos, élen jár az adatvédelemben, stabil háttérrel (Mozilla) rendelkezik.
Vagyis ez volt eddig.
https://techcrunch.com/2025/02/28/mozilla-responds-to-backlash-over-new-terms-saying-its-not-using-peoples-data-for-ai/
https://blog.mozilla.org/en/mozilla/internet-policy/google-search-deals-and-browser-choice/
Sajnos a "még mérhető" piaci részesedés láthatóan nem elég. A Mozilla folyamatosan keresi a piaci lehetőségeket, de ez úgy néz ki nem megy a filozófia megváltoztatása nélkül. A kicsi, de tudatosabb felhasználó tábor nem vette jól a felhasználási feltételek változását, pláne annak fényében, hogy a felháborodásra nem a szövegezés további pontosítása, hanem csupán magyarázata bolt a válasz.
A Google megszabályozása pedig nagyon rosszul jön a Mozilla projektek számára, hiszen a Mozilla bevétele nagy része onnan jön és ettől most elesne.
Amit én ebből látni vélek, hogy a Firefox népszerűsége tovább csökkenhet, ami kb. egyet jelent a megszűnésével. Ez nem csak a Firefox felhasználókat érintené, hanem azokat a kisebb klónokat is (pl. Librewolf) amelyek a Firefox fejlesztésre és motorra építenek.
Én sem fogadtam kitörő lelkesedéssel az adatfelhasználási változásokat, hiszen miért használna egy különutas böngészőt az ember, vállalva annak esetleges kényelmetlenségeit is, ha a végeredmény ugyanaz.
Ami még ennél is jobban zavar, hogy újabban Firefoxban egészen csapnivaló egy új oldal betöltési ideje. És nem csak PC-n, telefonon is. Ez már nem is csak zavaró, hanem a használatot is nehezíti. (Persze vannak még adalékok, pl. a böngészőből való magyarra fordítás hiánya, de ez nyilván egy olyan hátrány a Google/Chromium alapokkal szemben, amit nehéz megugrani.)
Már én is azon veszem észre magam, hogy ős Firefoxos felhasználóként egyre gyakrabban indítom el mellé a Brave-t, vagy az Edge-t. Sőt mostanában már az alapértelmezés lecserélésén filózok, telefonon egyértelműen, de asztali gépen is egyre inkább.