Fejleszteni szerettem volna az itthoni dev szerver környezetem, így beszereztem egy ilyen kütyüt 🙂 Gondoltam megosztom az első tapasztalataim.
Az Odroid név sokak számára ismerős lehet már, hiszen a Raspberry Pi-hoz hasonló SBC (Single Board Computer), azonban jelentős különbségekkel rendelkezik, amelyek különösen alkalmassá teszik kicsit komolyabb feladatok ellátására is. Volt már pár SBC-vel gyakorlati tapasztalatom, de valamiben mindig kompromisszumot kellett kötni.
A H4-es szériából 3 féle modell érhető el. A sima H4 nem tartalmaz fizikai SATA csatlakozókat, és csak 1db 2.5Gbps csatlakozó van rajta. Minden egyéb paramétere megegyezik a H4+ típussal. Illetve létezik még egy H4 ultra, melyben erősebb a proci: Core™ i3 Processor N305, többi paramétere megegyezik a H4+ adataival.
Mi is pontosan az Odroid H4+?
Az Odroid H4+ egy kompakt, x86 alapú, mini PC, amely Intel N97 processzorral érkezik, és max 48GB DDR5-ös RAM-ot támogat. A fő előnye a hagyományos Raspberry Pi-hez vagy korábbi Odroidokhoz képest, hogy ez az eszköz már x86 architektúrán fut, így nagyobb kompatibilitást, és teljesítményt nyújt.
H4+ specifikáció röviden:
CPU: Intel® Processor N97 (négy magos, burst 3.6 GHz)
RAM: akár 48GB DDR5
Tároló:
1x M.2 NVMe SSD foglalat, 1x eMMc foglalat
4db natív SATA 3 port (pl. 3.5" HDD, 2.5" SSD)
Hálózat: 2db 2.5Gbps Ethernet csatlakozó
USB csatlakozók: 2db USB 3.0 és 2db USB 2.0
Videókimenet: 1db HDMI, 2db DisplayPort
Tápegység: 15V/4A DC vagy 19V/7A (3.5" HDD esetén ajánlott a nagyobb teljesítményű)

Mire ajánlott?
Elsősorban a nagyobb teljesítmény, a több natív SATA csatlakozó, 3.5" HDD támogatás, és továbbra is az alacsony fogyasztás volt a váltás oka (Odroid M1-ről).
Elég sok szolgáltatás fut rajta, és már a legelső benyomások alapján is egyértelmű volt, hogy ez már teljesen más kategória. Sokkal gyorsabb az elődjéhez képest.
Nálam a production webszerverek egyik backupja, verziókezelő (gitbucket) kiszolgáló, de fut rajta nextcloud, vpn szerver, zabbix monitoring, apache webszerver kb 10 weboldallal, és pár docker konténer.
Ubuntu szerver futtatása:
Az Ubuntu Server 22.04 LTS verzió tökéletesen fut ezen az eszközön is. A telepítés egyszerű, gyakorlatilag ugyanúgy történik, mint bármelyik PC-n. A hivatalos Ubuntu telepítő ISO-t érdemes letölteni, majd pendrive-ra írva egyszerűen telepíthető a csatlakoztatott tárolók bármelyikére.
Jó választás lehet, ha egy kompakt, erős, de mégis energiahatékony otthoni szerverre lenne szükség, és szeretnénk kihasználni a testreszabhatóság lehetőségeit is.
Csak kíváncsiságból kipróbáltam grafikus rendszer alatt is (Ubuntu 25.04), és nem tapasztaltam akadást az alaprendszer működésében. Videókkal egyelőre nem teszteltem, de netes infók alapján szépen fut rajta minden.
Pár mérés:
KINGSTON SNV2S1000G:
sudo hdparm -Tt /dev/nvme0n1
/dev/nvme0n1:
Timing cached reads: 17904 MB in 2.00 seconds = 8969.94 MB/sec
Timing buffered disk reads: 7134 MB in 3.00 seconds = 2390.65 MB/sec
Disk model: WDC WD40EFPX-68C:
sudo hdparm -Tt /dev/sda
/dev/sda:
Timing cached reads: 17802 MB in 2.00 seconds = 8918.23 MB/sec
Timing buffered disk reads: 604 MB in 3.01 seconds = 200.64 MB/sec
Speedtest:
speedtest
Retrieving speedtest.net configuration...
Testing from Digi TV (x.x.x.x)...
Retrieving speedtest.net server list...
Selecting best server based on ping...
Hosted by Giganet Internet Kft (Nyiregyhaza) [201.48 km]: 11.179 ms
Testing download speed................................................................................
Download: 861.06 Mbit/s
Testing upload speed......................................................................................................
Upload: 202.70 Mbit/s

A valós fogyasztásra vagyok még kiváncsi, hamarosan azt is lemérem.
Részletesebb adatok a gyártó oldalán:
https://www.hardkernel.com/shop/odroid-h4/