Mi az OpenMW?
Egy mondatban az OpenMW a The Elder Scrolls 3: Morrowind motorjának szabad és nyílt forráskódú megvalósítása, amely egyáltalán nem támaszkodik az eredeti forráskódra. (Ez nem a NetImmerse/Gamebryo teljeskörű portja, kifejezetten ehhez a játékhoz készül.) Használatával nagyon egyszerű lett a játék Linuxon, macOS-en és Androidon való futtatása, sőt, mára szerintem Windowson is egyértelműen az OpenMW a jobb választás az eredeti motor helyett.
Az OpenWM telepítése és modolása
Első lépésként elő kell készítenünk a telepítőmédiát, majd telepítenünk kell az OpenMW játékmotort.
Morrowind telepítőkészlet
Ha már valahol telepítve van a Morrowind, akkor ezzel nincs további dolgunk, az OpenMW telepítővarázslója tudja azt importálni. Ellenkező esetben DVD-s verzió esetén csak csatoljuk a meghajtót, ha több CD-s telepítőnk van, akkor viszont másoljuk egy könyvtárba a lemezek tartalmát. Én ezt a struktúrát javaslom:
- Morrowind CD →
/home/<felhasználó>/Install/Morrowind
- Tribunal CD →
/home/<felhasználó>/Install/Morrowind/Tribunal
- Bloodmoon CD →
/home/<felhasználó>/Install/Morrowind/Bloodmoon
Erre azért van szükség, mert az OpenMW telepítővarázslója egy könyvtár alatt akarja tudni az összes *.esm fájlt.
Az OpenMW telepítése
Mindenekelőtt szükségünk lesz az OpenMW-re. Letölthető natív bináris is a GitHubról, de én általában a flatpak verziót szoktam használni. Ez a következő módon telepíthető:
flatpak install --from https://flathub.org/repo/appstream/org.openmw.OpenMW.flatpakref
Ha már engedélyezve volt a Flathub használata, akkor a következő is elég:
flatpak install OpenMW
Az OpenMW telepítővarázsló futtatása
Indítsuk el az OpenMW Launchert, első futtatásakor elindítja a telepítővarázslót. Itt választanunk kell, hogy meglévő telepítésből dolgozunk, vagy telepítőlemezről. Meglévő telepítés esetén válasszuk ki a játék könyvtárát, a CD/DVD-s verziónál pedig a csatolt lemezt (DVD esetén) vagy a fenti /home/<felhasználó>/Install/Morrowind könyvtárat (több CD esetén). A folyamat végeztével már játszható is a játék, próbáljuk ki, hogy elindul szépen, és akár igényeinknek megfelelően megadhatjuk a grafikai beállításokat. Esetemben teljes képernyős ablakos módot állítottam be, és a gyári 60°-os látószög helyett 75°-osat használok.

Ezen a ponton az eredeti játéktartalom minden további nélkül játszható, de a leírás apropóját a relatíve közelmúltban megjelent közösségi modok adták.
Tamriel Rebuilt és Project Tamriel
Ez jelenleg a két legnagyobb modolási projekt a játék kapcsán, egy nagyon rövid ismertetőt írnék róluk.
A játék címe Morrowind, amely egy provincia a játék univerzumában, de ennek csak egy szelete került bele az eredeti játékba, nevezetesen a teljes játék Vvardenfell vulkanikus szigetén játszódik, a szárazföld kimaradt az eredeti játékból. A Tamriel Rebuilt arra vállalkozik, hogy Morrowind teljes szárazföldi részét elkészíti, a jelenlegi legfrissebb, 2025. május 1-i kiadásával (Grasping Fortune) körülbelül félúton járunk. A mod legelső kiadása egyébként 2006-ban(!) volt.
Ha azt gondolnánk, hogy a TR projekt túlzottan ambiciózus, akkor a Project Tamriel teljes őrület 🙂 A távlati cél Tamriel kontinensének teljes kitöltése tartalommal. Közelítőleg ez az eredeti játéktér harminckétszeresét jelentené (lásd a térképet). A terv az, hogy a csapatok provinciánként dolgoznak, jelenleg két provincia áll olyan fázisban, hogy már kiadások készültek belőle: Cyrodiil és Skyrim.
A két projekt javarészt független, de használnak közös erőforrásokat, ezek a Tamriel Data nevű modba kerülnek.
Modok letöltése
Az előbb bemutatott modok (illetve még pár apróság) telepítését fogom bemutatni. Mindenekelőtt töltsük le a modokat:
A következő kettő az előbbiek függősége, a Nexus szól is érte:
Ezek nem kötelezőek, két grafikai ráncfelvarrás, és egy játékélményt javító módosítás:
Ezeket a projektek weboldaláról is be lehet szerezni, de Nexus jelentősen kényelmesebb.
További OpenMW-vel kompatibilis modok: https://modding-openmw.com/
Modok kibontása
A csomagok tömörített mappaként érkeznek, ki kell őket bontani egy mappába, esetemben a /home/<felhasználó>/MWMods könyvtárba kerültek.
Modok hozzáadása az OpenMW Launcherben
Régebben különböző modkezelő programokat használtam, de az OpenMW esetén erre nem feltétlenül van szükség, egyszerűen a Data Directories lapon hozzá kell adni az egyes modok mappáit. Ha a modokban 00, 01 stb. kezdetű mappák vannak, akkor elég azokat hozzáadni, de ha ilyen van, akkor szól érte a program, ki lehet őket választani egyesével, így elég az, ha a szülőkönyvtárat kiválasztjuk. Az egyes könyvtárak sorrendje állítható, de a fenti modok esetén erre nem volt szükségem, mert nem írják felül egymás fájljait. Nálam így néz ki most ez a lap:

Ha ezzel megvagyunk, akkor már csak a sorrendet kell ellenőrizni a Content Files lapon. Ha semmi sem piros, akkor megvagyunk. Mindenesetre készítettem egy képet a saját listámról:

Ezzel készen is vagyunk, indulhat a játék!