Sziasztok, én új "felhasználó" vagyok, és még pár beállítással szenvedek. Örülnék, ha tapasztaltabb felhasználók segítenének. Először is tűzfalat szeretném beállítani, de a segítség olyan helyekre küld, amik az én gépemen szerintem nem is léteznek. Ha valaki leírná, hogy hogy tudom beállítani a tűzfalat, és hogy hol tudok szerezni Firestarter-t azt nagyon megköszönném. Leo01
tűzfal
Szerbusz, ez nagyon egyszerű a csomagkezelővel (Rendszer-Synaptic-Keresés Firestarter kijelőlés telepítésre és telepítés) v. konzol sudo apt-get install firestarter Utána már csak beállítgatód ahogy neked tetszik.... Üdv
Szia! Tűzfal alap Tűzfal folytatás Érdemes először a Keresés funkciót használni, de van baloldalt Dokumentáció link is.
Csak akkor kell Ubuntura tűzfal, ha nagyon paranoiás vagy. A winről áttérőknél ez alapbetegség. :) Az ubuntu csak azokat a portokat nyitja meg amiket éppen használ, a használaton kívüli portok le vannak zárva.
Sziráki TamásKöszi, már sikerült. A linkjeid egyébként életveszélyesek, én csak csökentett képességű alap felhasználó vagyok. :)
Leo01;-) Amúgy jó a firestarter, ha nem alaprendszered van, hanem egy csomó másik programot telepítesz, azok lehet, hogy portokat nyitnak, amik külső forrásból is elfogadnak kéréseket. Itt van egy aranyos kis ízelítő ebből a dologból: http://ubuntu.blog.hu/2007/03/18/biztonsagos_rendszer De megéri a víruskereső is (clam, avg), de ezek windowsos vírusokat keresnek! Pl. ha windowos kollégáknak töltessz le programokat, esetleg a saját windows-od számára, akkor ezzel át tudod vizsgálni a letöltött programokat, elkerülvén a nem kívánatos fertőzéseket vagy legalább védekezni ellenük.
hotplugÉn sem félek attól, hogy a nyitott portjaimon keresztül rosszindulatú cracker fogja hatalmába keríteni a gépemet, de sztem ez tényleg egy érdekes dolog :-) Windows alatt egy rakás nyitott port lehet, pláne ha valaki mondjuk aktívan fájlcserélőt használ. Ubuntu alatt pedig az alaptelepítés után nincs nyitott port.
Leo01"A linkjeid egyébként életveszélyesek">ne gondold! én sem vagyok sokkal nagyobb képességű, simán meg tudod csinálni. majd kicsit később rájössz! ezzel egyből szembesülhetsz a Linux-rendszerek egy-két érdekes tulajdonságával: pl. szöveges fájlt szerkesztve állíthatsz be bizonyos paramétereket gyakorlatilag minden programnál.
Razerja ez szerintem is jó, bár én a google-n találtam, mert ha beírog hogy iptables, akkor az első 5-ben benne van
hotplugÜdv! Ezzel nem értek egyet, mert ha elolvasod bármely biztonsági szakértő véleményét, platformtól függetlenül javasolják a paranoiát. Amúgy ubuntunál is fennáll az a helyzet, hogy a portok ugyan zárva vannak, de látható a net felől, hogy ott van egy gép. Ergo a port válaszol. Guarddog-ot javaslok mindenkinek, ott ugyanis minden port láthatatlanná válik! Tesztoldalak: ShieldsUP! https://www.grc.com/x/ne.dll?bh0bkyd2 PC Flank http://www.pcflank.com/about.htm
Azt szeretném megkérdezni, hogyan tudom meg, hogy XY program melyik portot használja, hogy állítsam be Firestarterban? Köszönöm a segítséget!
Köszönöm a segítséget még csak egy kérdésem lenne, hogyan tudom alapértelmezettre visszaállítani az Iptables-t a Terminálban (reset)?