Jött a cimborám, akinek korábban telepítettem egy Seafile szervert, hogy a fia is beköltözne a szerverére, és így kevés lesz a terabájt, kell még hely. Új HDD meg is van, csak valahogy be kéne szerelni.
Jelenleg a rendszer egy Debian 12, ami Nvme SSD-n futkos, az SSD mellett van egy 2TB-os HDD, amin már jócskán vannak adatok.
Kértem egy kis gondolkodási időt, hogy kicsit körülnézzek. Az LVM adja magát, de macerás lett volna átmozgatni minden meglévő adatot miatta.
Végül a merger-fs-re esett a választásom.
Az új, teljesen üres HDD csatlakoztatása után, leállítottam a Seafile-t, hogy nyugodtan bizergálhassam a területeit.
Az eredeti lemezt /mnt/disk1 alá csatoltam, az új lemezt (particionálás, formázás után) /mnt/disk2 alá.
Telepítettem a merger-fs-t:
apt install mergerfs
Beállítottam az fstab-ban, hogy csatolódjanak a lemezek
UUID=e87b0040-3e12-4c8b-9736-c7c37d508691 /mnt/disk1 ext4 errors=remount-ro,nofail 0 2
UUID=120e5242-25c1-4461-bd96-712d42ee15ba /mnt/disk2 ext4 errors=remount-ro,nofail 0 2
/mnt/disk* /srv fuse.mergerfs direct_io,defaults,allow_other,noforget,dropcacheonclose=true,category.create=mfs,minfreespace=10G,fsname=storage 0 2
Lecsatoltam az eredeti helyéről a disk1-et, majd a mount -a paranccsal létrehoztam az új csatolásokat.
Körülnéztem, hogy minden rendben van-e?
Úgy látszott, a /mnt alatt a disk1 tartalmazta a meglévő adathalmazt, a disk2 üres volt (de HDD méretnyi szabad hellyel), /srv alatt pedig ott volt az eredeti adathalmaz.
Elindítottam a Seafile-t, és feltöltöttünk az egyik kötetbe egy nagyobb fájlt.
Azonnal megjelentek az érintett könyvtárak az új lemezen is.
root@debian-server:~# tree -L 3 /mnt
/mnt
├── disk1
│ ├── lost+found
│ ├── seafile-data
│ │ ├── httptemp
│ │ ├── library-template
│ │ ├── storage
│ │ ├── tmpfiles
│ │ └── webdavtmp
│ └── seahub-data
│ ├── avatars
│ └── thumbnail
└── disk2
├── ftp
├── lost+found
├── seafile-data
│ ├── httptemp
│ └── storage
└── seahub-data
└── thumbnail
Ezt vártam, mivel category.create=mfsopció miatt egy új fájlt oda tesz a merger, ahol a legtöbb szabad hely van.
Tehát minden rendben.
Szabad helyet megnézve látszik, hogy a "storage" kapacitása a két HDD összege:
root@debian-server:~# df -h
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
udev 3,8G 0 3,8G 0% /dev
tmpfs 781M 888K 780M 1% /run
/dev/nvme0n1p2 233G 12G 209G 6% /
tmpfs 3,9G 0 3,9G 0% /dev/shm
tmpfs 5,0M 0 5,0M 0% /run/lock
storage 3,6T 365G 3,1T 11% /srv
/dev/nvme0n1p1 511M 5,9M 506M 2% /boot/efi
/dev/sdb1 1,8T 364G 1,4T 21% /mnt/disk1
/dev/sda1 1,8T 853M 1,7T 1% /mnt/disk2
tmpfs 781M 0 781M 0% /run/user/0
Én örülök, cimbi elégedett, és ma tanultam valamit 🙂
Jó a péntek, már csak azért is, mert szombat jön utána, és lehet nagyot aludni!