Régen foglalkoztam már ezzel a dologgal. Az aktualitást az adta, hogy várhatóan az Xbox Cloud Gaming-nek is lesz egy ingyenes változata, hasonló a Geforce Now-hoz.
A GeForce Now szolgáltatást jó régóta, a Google Stadia megszűnése óta használom, és a Stadiához viszonyított hátrányai ellenére megkedveltem. Meg nincs is más ilyen. 🙂
A lényege az, hogy nincs szükség csak egy appra, vagy egy böngészőre és lehet játszani a felhőben akár nagy hardverigényű játékokat PC-n/telefonon/Tv-n kb. bármin. A GFN ingyenes verziójában ehhez vannak korlátozások, legfőképp hogy várni kell a játékindításra a szerver leterheltségétől függően, ill. max. 1 óra a játékidő, ami újrakezdhető. A várakozás nem vészes, általában 1-2 perc, csúcsidőben kb. 5-10, de jól ki lehet tapasztalni, mikor nincs csúcsidő. Ami még jó benne, hogy a különböző szolgáltatónál (pl.Steam) már meglévő játékokat is össze lehet kapcsolni vele (ami a GFN által is támogatott), így azokkal is lehet játszani. Volt már előfizetésem is rá, amikor akciós volt, de az ingyenes verzió is megfelel nekem.
Ami rossz hír, hogy hivatalosan egyik sem támogatja a linuxot. De az internet szerint nem is a támogatás kell, csak az hogy működjön: