1. A probléma kialakulásához vezető út
Megkaparintottam az asszony korábbi gépéből a jó kis 240 GB-os SSD-t, gyorsan át is másoltam rá a mini PC-ben lévő 120 GB-os SSD tartalmát, hogy azt kicseréljem erre. Maga a dd-vel történő klónozás egy picit több, mint 1000 másodperc alatt le is zajlott.
Mivel a kiindulási lemez kisebb volt mint a céllemez, a céllemez végén maradt jó nagy szabad hely, amit természetesen szerettem volna hozzáadni a rendszerpartícióhoz (nekem ennél a telepítésnél nincs se home, se mondjuk adatpartícióm), ám ehhez útban volt a rendszerpartíció és a szabad hely között található swap partíció.
Úgyhogy a GPartedben ezt a swap partíciót töröltem, a rendszerpartíció méretét megnöveltem az összes szabad hely méretével. Aztán a céllemezen lévő rendszer /etc/fstab fájljában kikommenteltem a swap partícióra vonatkozó sort.
Jött a szerelés, ebben nem vagyok jó, de azt hiszem, ez most végül elég jól sikerült.
Indítottam a klónrendszert, létrehoztam rajta egy a gépben lévő RAM mennyiségével megegyező méretű
8 GB-os swapfájlt:
sudo fallocate -l 8G /swapfile
sudo chmod 600 /swapfile
sudo mkswap /swapfile
Be is kapcsoltam
sudo swapon /swapfile
Rákukkantottam a free -m kimenetére. Minden OK.
Aztán beszerkesztettem az /etc/fstab-ba a
/swapfile swap swap defaults 0 0
sort.
Újraindítás.
2. A hiba jelentkezése
A rEFInd-ben szépen ott a klónozott lemezen lévő LMDE 7, azonban maga a rendszer indítása tovább tart mint korábban, megjelent egy
Waiting for suspend/resume device
üzenet és alatta sokszor ismétlődik a
Running scripts /local-block... done
Aztán valahogy szerencsére azért a rendszer túljut ezen és betöltődik.
3. Megoldás
Keresgéltem a neten, volt akinek a /etc/initramfs-tools/conf.d/resume fájlban volt bejegyzése a már nem létező swap partícióra. Én ennél a rendszernél nem találtam ilyet, de jól mutatta az irányt.
A végén kisült, hogy nekem elég volt kiadni egy
sudo update-initramfs -u parancsot.
Most már legalább olyan gyorsan indul és áll le a rendszer, mint ahogyan a korábban a kisebb kapacitású SSD-ről futva tette ezt.
(Számomra az egész művelet hozadéka:
A mini PC-n lévő rendszeren megnőtt a szabad hely és lett egy SSD-m, amit tudok használni külső lemezként tesztrendszerek telepítésére és hordozására, nyúzására a különböző gépeken.)