Egy őszi délután elhatároztam, hogy frissítem az Ubuntu 25.04 rendszeremet Ubuntu 25.10-re. A frissítés sikeres volt, de a frissítési folyamat során az alábbi hibaüzenet jelent meg a konzolon:
alttoolbar_plugins.py:171: SyntaxWarning: invalid escape sequence
Furdalta az oldalamat a kíváncsiság, hogy okozhat-e valamilyen problémát ez a hiba a rendszeremen. Elhatároztam, hogy a végére járok, és jó Linux-felhasználóként bejelentem a hibát.
A kedvenc keresőmbe beírtam a hibaüzenetet, és megtaláltam, hogy a hibát már jelentették több mint egy éve. Vajon bonyolult lenne a hiba kijavítása? A hibaüzenet szerint csak egy szintaktikai hibáról van szó, ráadásul a Debian-tárolóban lévő verziót már kijavították hónapokkal ezelőtt, csak a javítás nem jutott el az Ubuntu-tárolóba. A Debiannál 0.21.0-1, az Ubuntunál 0.20.4-1 verziójú rhythmbox-plugin-alternative-toolbar csomag található. Ez remek, akkor már csak meg kell várni, amíg az Ubuntu átveszi a javított verziót. Vajon lehet ezen gyorsítani?
Kettő tároló is található a csomaghoz. A fossfreedome/alternativ-toolbar tárolóban megtalálható a javítás is: egyetlen „r” karakter maradt ki (nevezzük innentől Rezsőnek), ez okozza a szintaktikai hibát. A deepin-community/rhythmbox-plugin-alternative-toolbar tárolóban viszont még nincs kijavítva ez a hiba. Rajtam ne múljon, nyitottam egy beolvasztás kérést a hiányzó „r” karakterrel. Ezzel elkezdődött Rezső kalandos utazása a fejlesztőktől a te géped felé. Vajon eljut valaha Rezső hozzád?
Rezső három napot várakozott magányosan a beolvasztási kérésben. Egyetlen beszélgetőtársa egy bot volt a GitHubon. Három nap múlva egy szép reggeli napon végre jött egy igazi, élő ember, aki elfogadta a beolvasztási kérést, és Rezső bekerült a többi karakter közé a forráskódba.
Rezső a következő héten izgalmas dolgokat élt át. Automatikus teszteken vehetett részt, részese lehetett a csomag-összeállítási folyamatnak, majd a végén büszkén kihúzta magát, hogy őt is kiadták a többi karakterrel együtt. Bizony, megjelent a 0.20.1-1deepin1 verzió, és ennek már Rezső is része volt.
Rezső még nem gondolta, hogy kalandos utazása még csak most kezdődik. Letöltötték, klónozták, beolvasztották más tárolókba. Három hét utazás után végre eljutott az Ubuntuhoz, és megkapta a 0.21.0-1 verziószámot. Ugyanazt a verziószámot, amit a Debiannál kapott, hiszen az Ubuntu-csomagok a Debian-csomagokra épülnek. Rezső ismét büszke volt, hogy megérkezett valahova.
Rezső elkezdte számolni a napokat. Mennyi idő múlva jut el a felhasználó számítógépére? A tesztelőknél már többször is járt, minden nap találkozik a botokkal is. Rezső viszont felhasználókra vágyott, igazi hús-vér emberekre.
- december 16. van, hamarosan itt a Karácsony. Rezső még biztosan az összeállítási rendszerben fogja tölteni az ünnepeket, mert az ütemterv szerint csak az Ubuntu 26.04-be fog majd bekerülni, akkor hagyhatja el a mostani lakhelyét. Addig viszont még több mint 4 hónap van hátra! Rezső nagyon várja már 2026 áprilisát.
Kedves Ubuntu-felhasználó! Segíts Rezsőnek abban, hogy családi körben tölthesse az ünnepeket! Töltsd le az Ubuntu 26.04 napi lemezképét, telepítsd fel egy virtuális gépre vagy egy olyan számítógépre, amelyet már nem használsz a mindennapi munkára. Tölts le egy karácsonyi zenét, és játszd le a számítógépen a Rhythmbox zenelejátszóval. Miközben hallgatod a zenét, gondolj arra, hogy Rezső is ott van veled a Rhythmbox-eszköztárban. Együtt hallgatjátok a zenét. Most már Rezső is a családod része.
Kellemes ünnepeket kívánunk!
Rezső és én