Ablakos Szép meglátás!
És hol a GRUB-od, azt hová raktad, amikor a jelenlegi rendszered telepítetted?
Persze, ez csak költői kérdés, nem kell megválaszolni.
(Mínusz egyedik lépés: rendszer-visszaállítási pont készítése külső lemezre, melyre live rendszer alól is vissza tudsz állni.)
Ez mindig egy picit kockázatos műtétsorozat, hiszen ha valami félremegy, akkor megeshet, hogy nem tudod bebootolni a telepített rendszert, szóval biztosan bootoló live rendszered (megírt és biztosan bootoló Zorin telepítő) mindenképp amúgy is kellene, hogy legyen, nehogy kizárd magad, másrészt, meg általában jobb is az ilyesmit live vagy másik olyan telepített rendszer alól intézni, melynek egyetlen partíciója sincs csatlakoztatva ehhez a rendszerhez.
Nem szokásos variáció:
Ha az én rendszerem lenne, akkor én elsőre a szokásosan ajánlottól eltérnék és bebootolnám a telepített rendszert, feldobnék egy rEFInd-et:
sudo apt install refind
Utána a sudo blkid alapján szerkeszteném az /etc/fstab fájlt.
sudo nano /etc/fstab
Az EFI partíció sorát kell szerkeszteni úgy, hogy ott a blikd kimenetében a nvme1n1p1-hez tartozó érték szerepeljen.
Újraindítanám a rendszert és megpróbálnám bebootolni (szerintem a rEFInd megtalálja a nvme2n1p1-n lévő bejegyzést, elindítja arról a rendszert).
(Amennyiben elhasal, akkor bizony kell a live rendszer!)
Ha így sikerül bebootolni, akkor most már a csatolások jók, de azért persze le kell ellenőrizni.
GRUB újratelepítése biztos, ami biztos alapon:
sudo grub-install /dev/nvme1n1
sudo update-grub
Kész is van.
Én még rádobnék egy sudo dpkg-reconfigure refind-ot, nekem nehogy már a Zorin GRUB-jával induljon véletlenül a gép a következő indításkor, nekem a rEFInd a kedvencem, de amúgy jöhet a sudo reboot.
Azért ezt választanám először, mert ehhez nem biztos, hogy kell a live, esélyes, hogy magában a telepített rendszer alól meg lehet oldani és nem kell hozzá külön felcsatolni a partíciókat sem.
Szokásos ügymenet:
(Mivel nekem becsípődésem a rEFInd én nulladék lépésként azt felraknám a jelenlegi rendszerre ekkor is:
sudo apt install refind
és első helyre tenném a BIOS-ban a boot sorrendben.
Ebben most nem vagyok egész biztos, de lehet, hogy egy félresikerült GRUB újratelepítés esetén is be tudná tolni a jelenlegi rendszert, ami azért adott esetben nagyon jól jöhetne.)
Nem tudjuk mi van, újratelepítjük a GRUB-ot, oda ahová szeretnénk, hogy legyen.
Első ránézésre én azt csinálnám, hogy újratelepíteném a GRUB-ot az nvme1n1-re úgy, hogy az nvme1n1p1 a /boot/efi és az nvme1n1p2 a / csatolási pontú. Valamint a sudo blkid alapján a nvme1n1p2-n lévő /etc/fstab fájlt szerkeszteném úgy, hogy ehhez az álláshoz igazodóan legyen benne megadva a /boot/efi csatolási pontja.
A GRUB újratelepítéséhez live rendszer alól ezt gondolnám jónak (feltételezve, hogy live alól is marad ez az nyilvántartási sorrend, de ellenőrizd, nézd meg, mert simán lehet, hogy ami itt nvme1, az ott nvme2 lesz!):
sudo mount /dev/nvme1n1p2 /mnt
sudo mount /dev/nvme1n1p1 /mnt/boot/efi
sudo mount -B /dev /mnt/dev
sudo mount -B /proc /mnt/proc
sudo mount -B /sys /mnt/sys
sudo chroot /mnt
grub-install /dev/nvme1n1
update-grub
(Olvastam én már olyan témát is, hogy valaki inkább az EFI System partícióra szereti tetetni a GRUB-ot, felőlem lehet azt is, akkor a fentiben a parancs a
grub-install /dev/nvme1n1p1-re módosul. Sőt Debian telepítőjében láttam olyant is, hogy bizonytalanság esetén jelöljek meg nyugodtan több helyet is, ahová felkerül a GRUB, aztán valamelyik csak jó lesz alapon, úgyhogy, azt gondolnám, hogy akár mindkét parancsot is ki lehet adni azon a ponton, abból se lesz nagy gubanc.)
A telepített rendszer fstabja ekkor a /mnt/etc/fstab alatt lesz megtalálható, szóval én az
sudo nano /mnt/etc/fstab parancs kiadása után szerkeszteném...
Aztán lecsatolnék minden partíciót és újraindítás, közös ima...
Ha sikerrel bebootol a telepített rendszer, akkor akár egy egyszerű df -h kimenetében is látni fogod, milyen partíciók és hová vannak felcsatolva (téged most leginkább az fog izgatni, hogy mi van a /boot/efi sorában, ha a
/dev/nvme1n1p1, akkor győzelem.
Ha besül a mutatvány, akkor be kell bootolni újra a live rendszert és folytatni a rendrakást...