Ó, én balga azt hittem, hogy ez valami nagy varázslás, de egyáltalán nem, még egy ilyen egyszerű alapvetően grafikus felületen vitézkedő huszár is meg tudja csinálni mint én, szóval nyugodtan bárki belefoghat, nem nagy kaland!
Az Ubuntu telepítőjéből az utóbbi időben kivették az OEM telepítés kezdeményezésének könnyű elérhetőségét, pedig szerintem ez egy fontos funkció lehet, ha ismeretlen vagy számunkra idegen személy számára készítenénk elő gépet Ubuntuval előtelepítve, mondjuk az EndOf10 projekt kapcsán a támogatottságát vesztett Windows 10 helyett egy Ubuntuval használná valaki tovább az amúgy még számára teljesen megfelelő gépet, melyre azonban már a Windows 11 nem telepíthető.
Én most virtuális gépen csak a legegyszerűbb módon próbáltam, de a közelmúltban egy téma kapcsán bennem felmerült kérdésekre így is választ kaptam.
Bebootoltam a telepítőről és az Ubuntu kipróbálását választottam, magyar nyelvet és billentyűzetkiosztást kértem. Mivel nekem volt vezetékes internet-kapcsolatom a Firefoxban ellátogattam a https://github.com/canonical/ubuntu-desktop-provision/blob/main/docs/oem-provisioning-24_04_1.md oldalra, ezt te is megteheted, vagy akár ezt az oldalt is felkeresheted.
Az oldal ajánlása szerint mentem és kiadtam a
sudo snap install ubuntu-desktop-bootstrap --classic
parancsot.
Erre ugyan azt a választ kaptam, hogy ez már telepítve van, szóval valójában felesleges volt, de ennél nagyobb bajunk sose legyen!
Következett a
sudo mkdir -p /usr/share/desktop-provision
sudo bash -c 'echo "mode: oem" > /usr/share/desktop-provision/whitelabel.yaml'
páros.
Igen, olvastam, hogy ezzel csak egy nyelv lesz benne az OEM telepítésben, de gondoltam, talán most ez is elég lesz nekem.
Kiadtam a
/snap/bin/ubuntu-desktop-bootstrap --try-or-install
parancsot és máris újra megnyílt a telepítő felé vezető út.
Megint magyar nyelvet és billentyűzetkiosztást kértem.
Töröld a lemezt, alaptelepítés legyen, ne frissítsd a telepítőt... Minden a lehető legegyszerűbb módon.
Egy normál telepítési automatizmus futott le, de a leendő felhasználó adatait bekérő ablakkal nem találkoztam.
Elszöszölt a gép egy ideig, aztán jött az ablak, mely tájékoztatott, hogy kész is vagyunk.
Újraindítás után rendben indult a rendszer majdani felhasználóját megillető rész.

Még az is lehet, hogy itt a három pöttyre kattintva további nyelve(ke)t is be tudtam volna szerezni, ezt csak most vettem észre, akkor nem próbáltam.
Minden lépésről nem tennék be ide képernyőképet, mert eléggé egyértelműek.
Volt itt egy téma kapcsán egy állítás, azt én most nem tudtam visszaigazolni, „Az Ön névjegye” részen a kedvezményezett felhasználó bőrébe bújva a számítógép nevét is én tudtam szabadon megadni.
A terminálban tisztán az lett végül a számítógépnév, amit itt választottam.

A használatba vett rendszeren volt egy a bejelentkezéshez jelszó megadását megkövetelő fiók, teljesen használható volt, rendelkezett Snap csomagból települt remekül működő Firefoxszal, semmi akadálya nem volt annak, hogy a végső felhasználó aztán kedve szerint tovább alakítsa, ha szeretné.
Szánjatok az Ubuntunak egy külön üres vagy teljes mértékben törölhető lemezt, a telepítőmédián és ezen céllemezen kívül más lemez ne legyen csatlakoztatva a telepítés idejére a géphez és akkor nagyon nagy eséllyel sikeres lesz az OEM telepítés, nem fogtok más lemezen lévő rendszerben vagy pótolhatatlan adatban még akkor sem kárt tenni, ha gyakorlatlanok vagytok ezen a téren. Nyugodtan fogjatok bele!
Sok sikert!
Amennyiben valaki mélyebben szeretni turkálni a dologban, saját, személyre szabott lemezképet óhajt készíteni, ahhoz is talál ajánlást a cikk elején hivatkozott leírásban, de nekem, mezei felhasználónak, ez a két-három parancsos viszonylag egyszerű módszer is teljesen megfelelő eredményt hoz.