Van egy HP 250 G4 eddig talán Ubuntu 14.04 volt rajta az első rendszer, aztán az mindig lépdelt fel verziófrissítéssel, ahogy telt az idő, az utolsó Ubuntu 22.04-nek vallotta magát.
Ez alól (ha nem is tökéletesen, de) működött a címben nevezett belső WiFi-adapter.
Tegnap kíváncsiságból feldobtam a géphez csatlakoztatott külső lemezre egy LMDE 7-et.
A gépben az lspci szerint egy
02:00.0 Network controller: Broadcom Inc. and subsidiaries BCM43142 802.11b/g/n (rev 01)
van, ezt az LMDE live-ja nem hajtotta meg, ez szülte a tegnapi USB WiFi-adapteres blogot.
Azonban az kísérleti rendszer első indításakor „magától” működött a belső WiFi adapter, méghozzá jobban, mint korábban az Ubuntu alól, úgyhogy örömben fel is telepítettem az LMDE 7-et a belső SSD-re.
(Közjáték:
Eddig 4 GB RAM-mal ketyegett, gondoltam teszek bele még valamennyit, van még a fiókban pár bontott, így ma reggel ezzel kezdtem.
Nem volt könnyű szétszedni a gépet, megkínlódtam vele. Beletettem egy 4 GB-os DDR3-as SODIMM RAM-ot, összeraktam a gépet, bekapcsoltam, megdöbbenésemre nem látta.
Újból szétszedtem, az eredetileg benne lévőt áttettem a másik foglalatba és betettem mellé egy másik eddig fiókban heverőt.
Ezt se látta gép. :-(
Most már elkezdtem olvasni.
Kiderült (számomra is), hogy ebbe nem akármilyen RAM való, hanem különleges, na ilyet olvastam a GIADA-nál is. A GIADA-ban egy 4 GB-os van, és annak csak egyetlen foglalata van, szóval abban csak úgy tudnék bővíteni, ha a 4 GB-ost kicserélem egy 8 GB-osra. Majd ha meggazdagszom.
Szóval szétszedtem a GIADA-t is és kivettem belőle a RAM-ot, betettem a HP 250 G4-be.
Bekapcsolás után ott vigyorgott a 8 GB RAM a free -m kimenetében, azonban a telepítő automatizmusa által korábban készített 4 GB-os swap partíció nem illett tökéletesen ehhez.)
Úgy döntöttem újratelepítem a gépet, de ezúttal egy Debian 13 Xfce-vel.
A telepítő automatizmusa ezúttal már a gépben jelenleg lévő 8 GB RAM-hoz igazodva 8 GB-os swap partíciót készített.
Azonban a Broadcom WiFi adapter az éles rendszeren se jelentkezett munkára.
A forráslistát szerkesztettem és hozzáírtam a contrib non-free-t minden eredetileg benne lévő éles sorhoz.
A Synapticból feltettem a broadcom-sta-dkms csomagot.
Újraindítottam a rendszert, de még nem volt WiFi-hálózati adapter.
sudo apt install dkms linux-headers-$(uname -r)
sudo dkms autoinstall
Újraindítás és az inxi -F kimenetében immár ott a driver-nél a wl:
Device-2: Broadcom BCM43142 802.11b/g/n driver: wl
de gondoltam is, hogy ott lesz, hiszen már a belső WiFi adapter által csatlakozva a világhálóra írom ezt a bejegyzést. :-)